Plan Boom

Plan Boom

Zo’n 20 procent van de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door ontbossing. Er zijn steeds minder bomen om CO2 op te nemen uit de lucht. Ook Nederland ontbost nog steeds en daar willen de Natuur en Milieufederaties iets aan doen. De komende vier jaar komen er met Plan Boom van de Natuur en Milieufederaties tenminste 10 miljoen extra bomen in heel Nederland bij. De bomen helpen om de hoeveelheid CO2 te verminderen en maken bovendien onze leefomgeving mooier, groener, frisser en gezonder.

Uitrol in Zeeland

ZMf rolt Plan Boom uit in de komende jaren. We zijn daarvoor actief op zoek naar geschikte locaties in onze regio, groot of klein, om extra bomen te planten. Eerder deden we al een oproep in ons ledenblad Wantij om ons te helpen met het vinden van die locaties. Ben jij eigenaar van een goede plek of ken de de eigenaar en weet je dat hij of zij hieraan mee wil werken? Laat het ons weten via een emailtje aan info@zmf.nl

Ook organiseren we gratis boomuitdeelacties, waar iedereen die een steentje wil bijdragen aan een groenere omgeving en meer biodiversiteit, jonge boompjes kan bestellen om in eigen tuin of op eigen terrein te planten. Hou onze social mediakanalen, website en nieuwsbrief in de gaten voor een volgende actie.

Doe mee met de gratis boompjes uitdeelactie 2024!

Gratis boompjes uitdeelactie 2024

 

Standpunt van Plan Boom, over bomenkap in Nederland

Met Plan Boom willen we miljoenen bomen in Nederland aanplanten. Helaas worden er ook bomen gekapt. Soms is dat nodig, vaak ook niet. Het is duidelijk dat oude bomen, zowel bovengronds als ondergronds veel CO2 vasthouden, en vaak ook grote intrinsieke, ecologische en esthetische waarden hebben. We moeten daarom zeer terughoudend zijn met het kappen van bomen.

Veel van de bij Plan Boom aangesloten organisaties zetten zich daarom in voor bewustwording over, en waar mogelijk bescherming van, oudere bomen en bossen. Binnen de campagne Plan Boom zelf richten wij ons volledig op de aanplant van jonge, extra boompjes. Omdat dat ook belangrijk is.

Boompjes uitdeelactie

Uit je raam kijken en veel groen zien. Bloeiende bomen en struiken vol met vogels die voor je zingen. Lekker in de schaduw zitten tijdens warme dagen. Wil jij dat ook? ZMf organiseert in de komende jaren gratis boompjes uitdeelacties voor particulieren met een eigen tuin of terrein. Hou onze social media kanalen en website in de gaten en meld je aan voor onze nieuwsbrief!

En in de tussentijd…
Lees over onze vorige succesvolle boompjes uitdeelactie in 2022 en 2023.
En luister de aflevering van Zeeuwse Kamer van Omroep Zeeland over bomenacties

 

Boom boompjes planten 1_Ira von Harras    Wethouder C. van Leeuwen Gemeente Tholen uitdeelactie boompjes

Sponsoren

ZMf betaalt een deel van de kosten van de gratis boompjes uitdeelacties vanuit het landelijke project Plan Boom. Maar daarmee kunnen we niet alle kosten dekken en bovendien willen we nog meer gratis boompjes weg kunnen geven om onze tuinen en buurten te vergroenen. Daarom zoeken we nog naar sponsoren, die willen helpen onze uitdeelacties tot een nog groter succes te maken! Dat kunnen gemeenten zijn, maar ook bedrijven.

Heb je interesse om te sponsoren of wil je hier meer over weten? Neem dan even contact met ons op via onze contactpagina!

Postcode Loterij pakt uit voor Plan Boom

De Natuur en Milieufederaties ontvingen een extra schenking van De Postcode Loterij t.w.v. 2,25 miljoen voor de aanplant van 10 miljoen bomen in Nederland!

Vragen of tips?

Profiel Melissa Ernst

Melissa Ernst

Projectleider Energietransitie, Biodiversiteit, Landbouw