Video’s en podcasts

Video's en podcasts

Hieronder vind je een overzicht van video’s en podcasts waarin ZMf haar visie geeft of een oproep doet. Kijk ook verder op de website om meer te weten te komen over deze onderwerpen.

Zeeuwse Zichtlijnen: Schone rivieren - podcast

Januari 2024

It’s a wrap! De opnames van onze podcast Zeeuwse Zichtlijnen zijn afgerond.  

In de Zeeuwse Zichtlijnen podcast gaan we op zoek naar vooruitstrevende visies op schone rivieren! We hebben gewandeld en gesproken met: 

Marc Argeloo, onderzoeker en schrijver van het boek Natuuramnesie.  

Jan van de Venis, advocaat voor de rechten van de mens èn van de natuur. 

Li An Phoa, ecologe en filosofe die strijdt voor drinkbare rivieren. 

 

Wat is een schone rivier? Waarom zijn rivieren van levensbelang?  

Wat kunnen we leren van onze gasten bij Zeeuwse Zichtlijnen?

 

Luister de podcast

Jouw Boom - Ira von Harras

December 2023

Onze wereld heeft meer bomen nodig, nu meer dan ooit. Het zou mooi zijn als iedereen minstens één keer in het leven, een eigen boom plant. Ira von Harras, directeur van ZMf vertelt over de paardenkastanje die ze ter nagedachtenis van haar overleden man heeft geplant in het Poelbos.

Bekijk het filmpje

Omroep Zeeland - De Zeeuwse Kamer: Lichtvervuiling

Oktober 2023

Woensdag 25 oktober waren Lineke Keizer (landelijk campagneleider Nacht van de Nacht) en Gwendolyn de Clippelaar (Zeeuwse coördinator Nacht van de Nacht) te gast bij Omroep Zeeland in het programma ‘De Zeeuwse Kamer’. Daar vertelden ze over het belang van donkerte en over het afstudeeronderzoek van Gwendolyn naar bewustwording van lichtvervuiling.

Kijk en beluister de uitzending

Staalslakken in de Oosterschelde

Staalslakken, een afvalproduct van de staalindustrie. Ze worden zonder gericht beleid en voldoende controle ingezet als bouwmateriaal. Maar is dat wel slim?! Want de grote hoeveelheden die in het nationaalpark de Oosterschelde worden gebruikt om dijken op te hogen, lijken ook stevige nadelen te hebben. De staalslakken zijn giftig en veranderen de bodemstructuur onderwater ingrijpend, wat grote gevolgen heeft voor het onderwaterleven. In De Hofbar gaat Rutger van Castricum bij verschillende organisaties, waaronder ook ZMf, te rade en voelt staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Heijnen aan de tand.

Bekijk de uitzending

Trots op Zeeland: natuur

Mei 2023

Deze aflevering van Trots op Zeeland gaat over natuur, belicht vanuit drie perspectieven. In het derde deel vertelt ZMf directeur Ira von Harras waarom zij trots is op onze Deltawateren en waarom we moeten gaan staan voor de Westerschelde in het bijzonder.

PFAS campagne onderdeel van NRG week HZ

April 2023

HZ University of Applied Sciences studenten werkten in een projectweek aan het trainen van interdisciplinaire samenwerking tussen meerdere opleidingsrichtingen. Een van de opdrachten kwam voort uit een sessie van het VernieuwersLAB van ZMf en gaat over PFAS. De studenten gaan aan de slag met het uitwerken en opzetten van een campagne om meer bewustwording te genereren rondom PFAS bij consumenten en producenten. Uiteindelijke doel is een gezonde leefomgeving.

Jongeren dromen over Zeeland in 2050

April 2023

22 april gaat Challenge 2050 van start. In het project, georganiseerd voor én door jongeren, worden jonge Zeeuwen uitgedaagd om na te denken over hoe Zeeland er volgens hen uit kan zien in het jaar 2050. We staan immers voor grote opgaves; hoe we met die opgaves omgaan, bepaalt in welke wereld de jongeren oud worden. Ran Kok van ZMf, junior projectleider jongerenparticipatie, werd geïnterviewd door GO-FM.

Luister de uitzending

Even dimmen: waarom Bibian vindt dat we vaker de lampen uit moeten zetten

Oktober 2022

Bibian Scheepstra van ZMf, projectleider Zeeuwse Nacht van de Nacht, vindt dat lampen ’s avonds en ’s nachts veel vaker uit kunnen. Het is heel goed dat steeds meer mensen hun lichten dimmen of uitdoen tijdens de Nacht van de Nacht, die altijd wordt gehouden op de laatste zaterdag van oktober. Toch is het nog altijd te licht in onze nachten. Veel bedrijven kunnen hun verlichting ook nog aanpassen. Ze vertelt erover in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer.

Luister de uitzending

De Nacht Van EO: Mag het licht uit?

Oktober 2022

Vlak voor de Nacht van de Nacht, een jaarlijks evenement van de Natuur en Milieufederaties om aandacht te vragen voor de waarde van een donkere nacht, wordt ZMf collega Lineke Keizer geïnterviewd voor het radioprogramma De Nacht van EO. Ze vertelt over het landelijke evenement en over de noodzaak om onze nachten donker te maken en te houden voor een gezond bioritme en rust.

Luister de aflevering

Nieuwe plannen voor 2023 braindumpen met toekomstkijker Stefaan Vandist

Juni 2022

Tijdens onze Inspiratiedag waarop we nieuwe plannen formuleerden voor 2023 en verder, lieten we ons opvuren door toekomstverkenner en accelerator Stefaan Vandist. Hij nam ons, op basis van zijn boek Pretopia, met triggers en teasers waar je kippenvel van krijgt mee langs broedplaatsen waar de toekomst al in de steigers staat. Hij ploos uit wat precies het DNA is van die plaatsen en waarom het uiteindelijk aankomt op wilskracht, creativiteit, analogie-denken, maar ook een ‘sexy’ verhaal dat laat zien dat het kan en om de koppigheid om het te doen.

Bekijk de video

Rem en vloed

28 maart 2022

Kunstenaar en fotograaf Rem van de Bosch verkent in Zeeland de kijk op de stijging van de zeespiegel en wat die voor gevolgen heeft voor de toekomst in onze provincie. Ira von Harras spreekt met hem over radicale maar waarschijnlijk zeer noodzakelijke veranderingen in de manier waarop we omgaan met onze kustverdediging.

Bibian Scheepstra van ZMf over uitstoot van industrie

1 maart 2022

Er bestaan twijfels over metingen en registraties van de uitstoot van de Zeeuwse industrie. Ook is men niet tevreden over het toegankelijk maken van de gegevens ervan voor publiek. Vooral direct omwonenden hebben hier behoefte aan. Bibian Scheepstra, projectleider bij ZMf, reageert hierop in een uitzending van Omroep Zeeland. Wat betreft ZMf zouden die gegevens veel sneller na de uitstoot vrijgegeven moeten worden.

Naar de video

Bibian Scheepstra van ZMf over CitySeeds en het Kringlogo

11 februari 2022

ZMf stimuleert circulaire initiatieven in Zeeland met een prijs voor het beste circulaire burgerinitiatief van Zeeland. De winnaar wordt beloond met het Kringlogo.

Luister de podcast >>>
Lees ook het nieuwsbericht >>>

Uitzending Zeeuwse kamer op Omroep Zeeland over bomen

3 februari 2022

Gabi Sinke, communicatiecoordinator bij ZMf, vertelt in de uitzending van Zeeuwse kamer van Omroep Zeeland over de zeer succesvolle uitdeelactie van gratis boompjes in 2021. De actie was zo populair dat niet iedereen het is gelukt om een gratis boompje te bemachtigen. Daarom wil ZMf in 2022 proberen een gratis boompjes uitdeelactie te herhalen.

Luister de uitzending

Livestream Zeeuwse Zichtlijnen meetup

12 januari 2022

ZMf organiseerde de Zeeuwse Zichtlijnen meetup: een gesprek met gasten waarin we doorpraten over de gesprekken die we voerden tijdens wandelingen door de Zeeuwse natuur. Deze gesprekken gaan over biodiversiteit in Zeeland en zijn terug te luisteren in de podcasts van Zeeuwse Zichtlijnen.

ZMf in uitzending van Pointer: De seizoenscamping verdwijnt

22 november 2021

Robbert Trompetter, programmamanager Ruimtelijke ordening en landschap bij ZMf, geeft commentaar op de ontwikkeling dat steeds meer seizoenscampings met stacaravans verdwijnen om te worden vervangen door grote vakantieparken met vaste huisjes. Projectontwikkelaars maken gretig gebruik van de bestaande bestemming ‘verblijfsrecreatie’ van die plekken.

Bekijk de uitzending

Zeeuwse Zichtlijnen podcast

november 2021

Luister de Zeeuwse Zichtlijnen podcast! Inspirerende en motiverende gesprekken over onderwerpen die betrekking hebben op natuur en milieu in Zeeland en daarbuiten.

Naar Spotify

Industrie en samenleving, een verstandshuwelijk?

23 september 2021

Ira von Harras was op Springtij bij de sessie Industrie en samenleving, een verstandshuwelijk?  Ze miste de stem van de natuur en die van de mens in de industrie.

Heroverwegen van vooruitgang: de circulaire economie

augustus 2021

Als we opnieuw durven na te denken over hoe we producten maken en ze weer kunnen hergebruiken, dan gaat er een wereld aan kansen open. Kunnen we met creativiteit en innovatie een zichzelf herstellende economie bouwen?

Bijen onderzoeken mee!

3 juni 2021

In het Beeomonitoring onderzoek helpen bijen ons de stand van de biodiversiteit rond de Westerschelde in kaart te brengen.
Lees ook het artikel >>>

ZMf over klimaatadaptatie met natuurlijke klimaatbuffers

29 maart 2021

ZMf ambassadeur Natuurlijke klimaatbuffers Gerard Westerweel vertelt over de noodzaak van klimaatadaptatie en de grote potentie van poelgronden als natuurlijke klimaatbuffer. Poelgronden zijn slechts één van de vele vormen van natuurlijke klimaatbuffers.

Naar een energieneutraal Koudekerke

7 september 2020

ZMf en Zeeuwind, Zeeuwse partners in de Participatiecoalitie, laten in deze video zien hoe burgers uit het Zeeuwse dorp Koudekerke het heft in eigen hand hebben genomen in de energietransitie.

Niet nog meer aan het Veerse Meer

2 juli 2020

Het Veerse Meer en haar natuurlijke omgeving is een groot goed. Daar moeten we zuinig op zijn. De natuur in, op en om dit water moet beschermd worden, zodat alle Zeeuwen en de gasten in onze provincie er volop van kunnen blijven genieten.