

Zoeken
Wij vinden dat een goed doel transparant moet zijn over hoe het te werk gaat en hoe het omgaat met zijn financiën. Wij geven hieronder openheid van zaken over onder andere hoe we fondsen werven, de gelden voor projecten verantwoorden, de voortgang van ons werk bewaken en hoe we goed personeel aantrekken voor de verantwoordelijke functie van ZMf.
Statuten ZMf
Huishoudelijk reglement ZMf
ZMf volgt de volgende gedragscodes, regelingen en normeringen:
ZMf doet haar uiterste best om zorgvuldig, integer en transparant te werken. Toch kan het gebeuren dat er iets mis gaat. Denk je dat er iets niet klopt, dat de dienstverlening van ZMf beter kan of ervaar je ongewenst gedrag? Geef je probleem a.u.b. aan ons door. Je kan dan gebruikmaken van onze klachtenprocedure of ons meldpunt integriteitsschendingen. Zo kunnen wij proberen het zo spoedig mogelijk voor je op te lossen. De maximale termijn voor beantwoording is twee weken. Maar wij doen ons uiterste best om jouw klacht al binnen een aantal werkdagen op te pakken.
Wij vinden het heel erg belangrijk om in ons werk voor de natuur en het milieu deskundig, zelfstandig en onafhankelijk te zijn. Dat kan alleen als we voldoende eigen inkomen kunnen genereren. Daarom zoeken we altijd naar een breed scala aan fondsen, zodat we een stabiele inkomstenverdeling hebben.
Dat doen we zo:
ZMf belegt haar middelen niet.
Als team werken we toe naar onze strategische doelen doormiddel van specifieke projecten op verschillende thema’s. Ieder teamlid is actief op een of meerdere thema’s en is als projectleider verantwoordelijk voor de voortgang van de projecten die daaraan verbonden zijn. De projectleider rapporteert doorlopend de status van het project aan de directeur.
Elk kwartaal rapporteert de directeur aan het bestuur van ZMf over de voortgang van de activiteiten en de daarmee verbonden financiën die in het jaarplan zijn vastgelegd. Gedurende het jaar voert de accountant een interim controle uit over onze hele boekhouding. De jaarlijkse controle van de accountant in het voorjaar, met de jaarrekening als product, is de finale controle over ZMfs hele financiële administratie van het achterliggende jaar.
Bij ZMf heerst een organisatiecultuur van ambitie en gedrevenheid, maar ook van soberheid en duurzaamheid. Er wordt niet met geld gesmeten. ZMf is een Goed Doel en heeft de rol van beschermer van de natuur, de stem van onze achterban en aanjager van initiatieven die bijdragen aan een duurzame samenleving. Dat zien we als een grote verantwoordelijkheid en vraagt om een professionele opzet van onze organisatie met deskundige en gekwalificeerde medewerkers. De omvang en de complexiteit van de taak van de directeur vraagt om een professionele leider. Om de geschikte mensen aan te kunnen trekken voor zowel het team als voor de directie werkt ZMf met een gepast beloningsbeleid volgens de CAO Sociaal Werk.
ZMf verbindt zich aan de Regeling Beloning Goede Doelen voor de beloning van haar directeur en leeft deze met een score van 335 volledig na. Meer weten hierover? Kijk op www.goededoelen.nl/directiebeloning