Zeeuwse tuinen 16.000 boompjes rijker

Zeeuwse tuinen 16.000 boompjes rijker

Op 8, 9 en 10 december worden ruim 3500 Zeeuwse tuinbezitters blij gemaakt met in totaal 16.000 gratis boompjes. Dit gebeurt in het kader van de gratis boompjes uitdeelactie van ZMf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden. Op 11 afhaallocaties, verspreid over Zeeland, staan zo’n 150 vrijwilligers klaar om boompjes uit te delen aan de tuinbezitters die in september de boompjes bestelden. De bestelling die in september al plaatsvond, was een groot succes. Binnen no-time waren de 16.000 gratis boompjes op.

1 december 2022

Meer informatie

Inheemse bomen en stuiken zijn goed voor de Zeeuwse natuur

Men kon kiezen uit 11 soorten inheemse bomen en struiken, zoals meidoorn, wilg en linde. Er is bewust gekozen voor inheems, want inheemse soorten zijn beter voor de biodiversiteit. Inheemse bomen hebben zich na de laatste ijstijd spontaan in Nederland gevestigd en hebben zich aangepast aan de omstandigheden in ons land. Ze zijn dus beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders, vogels en andere insecten aan dan exotische planten. De kleine boompjes zullen uitgroeien tot volwaardige bomen en struiken die volop voedsel bieden aan vogels, insecten en andere dieren. En extra leuk is dat de vruchten van een aantal van de soorten bomen ook eetbaar zijn voor de mens, zoals de hazelaar, wilde appel, walnoot en kerspruim. Dat wordt snoepen!

Haal meer uit een boompje

Bomen hebben nog veel meer te bieden. Ze leggen grote hoeveelheden CO₂ vast, wat het klimaat ten goede komt. Bovendien maken ze de leefomgeving groen en gezond. De temperaturen van afgelopen zomer lieten het overduidelijk zien, het wordt steeds vaker en langer erg warm. Bomen en struiken kunnen helpen om hittestress tegen te gaan. Ze geven schaduw, waarin het soms wel meer dan 10 graden koeler is dan in de volle zon! Bomen fungeren ook als waterreservoir; de bladeren en de wortels houden het vocht in de bodem langer vast. Dat wordt steeds belangrijker met de toenemende lange periodes van droogte. Meer groen in de wijk zorgt ervoor dat regenwater beter wordt opgevangen en geleidelijk afgevoerd. Dit voorkomt overbelasting van het riool bij hoosbuien, die ook steeds vaker voorkomen.

Ophalen, planten en verzorgen

Het is nu de juiste tijd om boompjes te planten. Het plantseizoen is zojuist begonnen en loopt tot en met maart. Mensen die boompjes hebben besteld, kunnen die met een bestelbewijs ophalen in Scharendijke, Sint Maartensdijk, Kamperland, Kruiningen, Goes, Middelburg, Koudekerke, Borssele, Terneuzen, Hulst en Groede. De boompjes kunnen het beste direct na ophalen geplant worden, zodat de wortels niet uitdrogen. ZMf geeft ook plantinstructies mee en heeft een speciale factsheet gemaakt over de verzorging van jonge boompjes. Alle informatie is te vinden op www.zmf.nl

Steun aan Plan Boom

De gratis boompjes uitdeelactie was niet mogelijk geweest zonder de steun van 9 gemeenten en 2 woningbouwcorporaties, namelijk Tholen, Goes, Borsele, Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland, Terneuzen, Sluis, Hulst, Middelburg en Woongoed en Clavis. Zo konden we in totaal ruim 16.000 boompjes weggeven. De uitdeelactie vindt plaats in het kader van Plan Boom. Binnen dit landelijke project van de Natuur en Milieufederaties in samenwerking met verschillende partners, worden in de komende jaren 10 miljoen bomen geplant door heel Nederland. In Zeeland willen we voor iedere Zeeuw een boom planten, in totaal zo’n 380.000 bomen.

Tags: