Ruim 18.000 boompjes naar Zeeuwse tuinbezitters

Ruim 18.000 boompjes naar Zeeuwse tuinbezitters

Op 7, 8 en 9 december kreeg de Gratis Boompjes Uitdeelactie van ZMf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden, zijn vervolg. Op deze dagen konden de 4000 Zeeuwse tuinbezitters hun boompjes ophalen, die ze eerder in september bestelden tijdens de bestelronde van de uitdeelactie. Ruim 18.000 gratis boompjes werden begin december uitgedeeld op 13 afhaallocaties, in iedere Zeeuwse gemeente een. Zo’n 150 vrijwilligers hebben zich ingezet om de bestellers hun aanwinst te overhandigen.

11 december 2023

De 12 boomsoorten waaruit men kon kiezen, zoals wilde walnoot, wilde kers en linde, zijn allemaal inheems. Dat wil zeggen dat die soorten van oudsher in Nederland voorkomen. Daardoor zijn ze beter aangepast aan ons klimaat en beter bestand tegen ziektes en plagen. Bovendien zijn bijvoorbeeld bijen, vlinders, vogels en andere insecten afgestemd op deze soorten voor hun voedsel, dit in tegenstelling tot exotische planten.

Bomen zijn toppers

Bomen zijn toppers. Het is alom bekend, bomen zijn goed voor het klimaat. Ze zijn echte CO₂ stofzuigers. Dat halen ze uit de lucht en leggen dat vast. We kunnen dus niet zonder bomen. Maar bomen zijn ook mooi en geven voedsel en beschutting aan dieren. Waar bomen staan is het graden koeler als de temperatuur hoog oploopt. Wist je dat eén grote boom net zo veel koelt als 10 airco’s bij elkaar! Ze zijn daarom ook voor mensen onmisbaar in hun leefomgeving. Daarnaast hebben bomen ook een belangrijke rol in het geleidelijk afvoeren van (heel veel) regenwater en het vasthouden van water in de grond tijdens droge tijden. Wat ook extra leuk is, is dat sommige bomen vruchten geven die eetbaar zijn voor de mens, zoals de rode en zwarte bes, wilde mispel, wilde walnoot en kerspruim. Een snoeptrommel op een stam dus.

Ophalen, planten en verzorgen

Het najaar en de winter, van november tot en met maart, zijn heel geschikt om boompjes te planten. De boom is in rust en heeft geen blad waarvoor hij moet zorgen. Alle energie wordt bewaard voor het warme voorjaar. Iedereen die gratis boompjes heeft besteld tijdens de Gratis Boompjes Uitdeelactie, kon die met een bestelbewijs ophalen in deze plaatsen: Scharendijke, Sint Maartensdijk, Kamperland, Kruiningen, Kapelle, Goes, Middelburg, Koudekerke, Heinkenszand, Vlissingen, Terneuzen, Hulst en Groede. Het liefst worden de boompjes direct na het ophalen geplant. Dat voorkomt dat hun wortels uitdrogen. ZMf gaf ook plantinstructies mee en voor de verzorging van de boompjes is er een speciale informatiepagina op www.zmf.nl waarop je kan lezen hoe je je jonge boompjes het beste kan verzorgen.

Voor iedere Zeeuw een boom

De Gratis Boompjes Uitdeelactie gaat uit van Plan Boom, het landelijke project van de Natuur en Milieufederaties, dat als doel heeft om 10 miljoen bomen te planten door heel Nederland. In Zeeland streven we ernaar om 380.000 bomen te planten, voor iedere Zeeuw een boom. De wederom heel succesvolle uitdeelactie was niet mogelijk geweest zonder de steun van 13 gemeenten en 3 woningbouwcorporaties, namelijk Tholen, Goes, Kapelle, Reimerswaal, Borsele, Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland, Terneuzen, Sluis, Hulst, Middelburg, Veere, Vlissingen en Beveland Wonen, Woongoed Zeeuws-Vlaanderen en Clavis. Zo konden we in totaal ruim 18.000 boompjes weggeven.

Help onze Gratis Boompjes Uitdeelactie financieren in 2024

Begin volgend jaar eindigt de financiering van het project Plan Boom helaas. Maar ZMf heeft de smaak te pakken en wil nog heel veel meer bomen planten. Daarom zoeken we sponsors die onze Gratis Boompjes Uitdeelactie willen helpen financieren. Dus wil je met jouw organisatie of bedrijf ons helpen Zeeland verder te vergroenen, laat het ons zeker weten!

Tags: