6000 boompjes enthousiast onthaald door boomliefhebbers

6000 boompjes enthousiast onthaald door boomliefhebbers

Vanaf donderdag 9 december worden 6000 gratis boompjes uitgeleverd die tijdens de boom-uitdeelactie van ZMf, in het kader van Plan Boom, in oktober door boomliefhebbers waren besteld. Dat kan op diverse afhaallocaties in Zeeland. De boompjes worden enthousiast onthaald door hun nieuwe eigenaren, die met het jonge plantmateriaal de natuur in hun tuin een boost willen geven. Inheemse struiken en bomen helpen niet alleen klimaatverandering tegen te gaan, ze bieden ook voedsel en beschutting aan vogels, insecten en andere dieren. Zo krijgt de biodiversiteit een steuntje in de rug. En niet te vergeten, van veel van de boomsoorten, zoals de hazelaar, wilde mispel, kweepeer en vlier kunnen we zelf ook lekker snoepen!

9 december 2021

Bouwen aan de Zeeuwse natuurWethouder C. van Leeuwen Gemeente Tholen uitdeelactie boompjes

 

De boom-uitdeelactie die ZMf, samen met Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Velt Zeeuwse Eilanden, Gemeente Tholen, Gemeente Goes en diverse bewonersinitiatieven, in oktober organiseerde, was een overweldigend succes. Binnen no-time waren de 6000 gratis boompjes op. Inwoners van Zeeland planten deze in hun eigen tuin en bouwen zo mee aan de Zeeuwse natuur. Bomen en struiken nemen namelijk veel CO₂ op, dragen bij aan een rijke biodiversiteit en geven in de zomer aangename schaduw in de tuin. De waarde van het aanplanten van nieuwe bomen wordt onderstreept door wethouders Peter Hoek en Corniel van Leeuwen van gemeente Tholen, die mee kwamen helpen met het uitdelen van de boompjes.

Boompjes ophalen en planten

Mensen die boompjes hebben besteld kunnen die met een bestelbewijs op de verschillende afhaallocaties ophalen. Dit kan op 9, 10 en 11 december op de afhaallocatie in Sint Maartensdijk en op 11 december op de afhaallocaties in Middelburg, Scharendijke, Kamperland, Borssele, Groede en Goes. Vrijwilligers staan daar klaar om hen binnen aangegeven tijdssloten de bestelde boompjes uit te leveren. De boompjes kunnen het beste direct na ophalen geplant worden, zodat de wortels niet uitdrogen. ZMf geeft ook plantinstructies mee en heeft een speciale factsheet gemaakt over de verzorging van jonge boompjes. Wil je meer informatie over de 10 soorten inheemse boompjes? Lees die hier.

Voor iedere Zeeuw een boom

De boom-uitdeelactie vond plaats in het kader van Plan Boom. Binnen dit landelijke project van de Natuur en Milieufederaties in samenwerking met verschillende partners, worden in de komende jaren 10 miljoen bomen geplant door heel Nederland. In Zeeland willen we voor iedere Zeeuw een boom planten, in totaal zo’n 380.000 bomen.

 

Tags: