Gratis Boompjes Uitdeelactie

Gratis Boompjes Uitdeelactie

We doen het weer: gratis boompjes uitdelen voor in je tuin! Op dinsdag 10 september 2024 vanaf 9.00 uur kun je bij ZMf gratis inheemse boompjes bestellen. Daarmee haal je de natuur dichtbij. De natuur blij, jij blij. De nieuwe boompjes gaan zorgen voor een schuilplek en voedsel voor dieren, en jij kan genieten van de schaduw. Van sommige boompjes kun je zelfs smullen. Daarnaast helpen de bomen het klimaatprobleem tegen te gaan. Wij streven naar 400.000 bomen: voor iedere Zeeuw een boom. Lees hieronder meer over de actie.

Omdat het in 2021, 2022 en 2023 zo’n daverend succes was organiseren ZMf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden weer een Gratis Boompjes Uitdeelactie, in samenwerking met diverse bewonersinitiatieven en alle 13 Zeeuwse gemeenten: ook woningcorporaties Clavis, Woongoed Zeeuws-Vlaanderen (Terneuzen en Hulst) en Beveland Wonen ondersteunen de actie. Met klap op de vuurpijl: DELTA Energie verdubbelt het aantal uit te delen boompjes! Daardoor kunnen we dit jaar nog meer boompjes weggeven, wel 36.000. De uitdeelactie is ontstaan vanuit het inmiddels afgeronde project Plan Boom. Er werden in dat kader al 100.000 nieuwe bomen gepland en is Zeeland al een stuk groener en klimaatbestendiger gemaakt. ZMf wil doorgaan met het planten van jonge bomen. We streven naar 400.000 stuks; voor elke Zeeuw een boom.

Zo werkt het

 • Bestel je gratis boompjes vanaf dinsdag 10 september om 9.00 uur. Maximaal 6 boompjes in totaal.
  Gebruik hiervoor de button naar het bestelformulier van jouw gemeente (zie onder Stap 1).
  Let op: kies je een andere gemeente dan de jouwe, dan is je bestelling NIET geldig. Wees er snel bij, want op is op!

 

 • Elke gemeente heeft een eigen afhaallocatie. De afhaallocaties liggen verspreid over Zeeland.

Naar de afhaallocaties

Let op: door de vele bestellingen die tegelijk binnenkomen kan de bevestigingsmail van je bestelling iets langer op zich laten wachten.

 

 • De afhaaldag van de boompjes is in het begin van het plantseizoen, op zaterdag 7 december.
  Extra afhaaldagen Gemeente Tholen: donderdag 5 december en vrijdag 6 december 2024.
  Extra afhaaldag Gemeente Hulst en Vlissingen: vrijdag 6 december 2024.
  Kies in het bestelformulier van Hulst, Tholen en Vlissingen voor één van deze afhaaldagen.

 

 • De boompjes zijn tussen de 40-150 centimeter groot. Je kan ze makkelijk meenemen onder je arm, in je fietstas of in de achterbak van de auto.

 

 • Voor de gratis boompjes uitdeelactie gelden ook een paar spelregels:

Naar de spelregels

Stap voor stap


Stap 1
Lees de spelregels goed door.

Stap 2
Ga naar het bestelformulier van jouw gemeente, vul het in en verstuur. (let op: deze is pas actief vanaf 10 september 09.00 uur).
Kies vervolgens soorten die passen bij jouw tuin, het aantal (maximaal 6!) en kies een afhaallocatie (en bij Hulst, Tholen en Vlissingen ook een ophaaldag).

Let op: wanneer je bij een andere gemeente dan je eigen gemeente bestelt, dan is je bestelling NIET geldig.

 

Bestellen Gem. Borsele (afhaallocatie Heinkenszand)

Bestellen Gem. Goes (afhaallocatie Goes)

Bestellen Gem. Hulst (afhaallocatie Hulst)

Bestellen Gem. Kapelle (afhaallocatie Kapelle)

Bestellen Gem. Middelburg (afhaallocatie Middelburg)

Bestellen Gem. Noord-Beveland (afhaallocatie Kamperland)

Bestellen Gem. Reimerswaal (afhaallocatie Kruiningen)

Bestellen Gem. Schouwen-Duiveland (afhaallocatie Scharendijke en Kerkwerve)

Bestellen Gem. Sluis (afhaallocatie Groede)

Bestellen Gem. Terneuzen (afhaallocatie Terneuzen)

Bestellen Gem. Tholen (afhaallocatie St. Maartensdijk)

Bestellen Gem. Veere (afhaallocatie Koudekerke)

Bestellen Gem. Vlissingen (afhaallocatie Vlissingen)

Na je bestelling ontvang je een bevestiging.
Let op: door de vele bestellingen die tegelijk binnenkomen kan de bevestigingsmail van je bestelling iets langer op zich laten wachten. Heb je deze na een dag nog niet ontvangen neem dan contact op met info@zmf.nl

Stap 3
Haal je boompjes op tijdens de afhaaldag op zaterdag 7 december.
Op Tholen kun je ook afhalen op donderdag 5 en vrijdag 6 december.
In Hulst en Vlissingen kun je ook afhalen op vrijdag 6 december.

Bewaar de bevestigingsmail die je na het doorsturen van je bestelling hebt ontvangen. Houd deze bij de hand (op je telefoon, of uitgeprint) tijdens de ophaaldag. Deze email is je bewijs bij het afhalen van je bestelling.

Stap 4
Volg de instructies van de vrijwilligers op de locatie.

Stap 5
Laat je bevestigingsemail aan de vrijwilliger op de locatie zien. Je ontvangt dan de door jouw bestelde boompjes.
Let op: Als je een boomsoort hebt besteld die onverhoopt door omstandigheden niet kan worden geleverd, krijg je hierover vooraf bericht. Je krijgt dan een andere beschikbare soort boom aangeboden. In dat geval wijkt de bestelling op je email af van de lijst die op de locatie beschikbaar is.

Stap 6
Lees voorafgaand aan het planten de plantinstructies goed door. Plant de boompjes. Verzorg ze goed. Bescherm ze indien nodig tegen omstoten of opeten door dieren en in de winter tegen vorst. Geef ze voldoende water bij droog weer. Snoei indien nodig en naar eigen voorkeur.

Stap 7
Geniet van je boompjes! Proef de nootjes en vruchten, beleef de groei en bloei en de wisselende bladkleuren en observeer de dieren en insecten die ze aantrekken.

Stap 8
Wij genieten graag met je mee, dus houd ons op de hoogte met mooie en leuke foto’s van bijvoorbeeld het afhalen, planten en groeien en bloeien van je boompjes. Deel je foto’s via social media onder onze posts over de uitdeelactie of stuur ze in via email naar info@zmf.nl

Heb je nog een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen en vind snel het antwoord!

Veelgestelde vragen

 

Boom boompjes planten 2_Lineke Keizer

Baas in eigen tuin

Je kan kiezen uit 12 verschillende soorten inheemse bomen en struiken die het allemaal goed doen in Zeeland. Dit zijn:

 • Winterlinde
 • Wilde walnoot
 • Boswilg
 • Kerspruim
 • Wilde kers
 • Hazelaar
 • Wilde liguster
 • Rode bes
 • Framboos
 • Kruisbes
 • Gele kornoelje
 • Gelderse roos

Er zitten soorten bij voor een kleine en voor een grote tuin. De bomen en struiken zijn allemaal goed te snoeien, dus jij bepaalt zelf hoe groot je ze laat worden. Lees hieronder in de plantinstructies hoe je de bomen het beste kunt planten. En denk bij het uitzoeken van een goed plekje voor je boom ook aan de buren. Tips hiervoor vind je ook in de plantinstructies.

Naar plantinstructies

Waarom inheems?

Inheemse bomen hebben zich na de laatste ijstijd spontaan in Nederland gevestigd en hebben zich aangepast aan de omstandigheden in ons land. Ze zijn dus beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders, vogels en andere insecten aan dan exotische planten. Ze zijn het beste op elkaar afgestemd voor onder andere voedsel. Dus hoe meer inheemse soorten we planten, hoe beter dat is voor de biodiversiteit.

Waarom een boompjes uitdeelactie?

De gratis boompjes uitdeelactie komt voort uit het project Plan Boom. In Zeeland streven we naar 400.000 nieuwe bomen: voor iedere Zeeuw een boom. Met die bomen leggen we CO2 vast en gaan we het klimaatprobleem tegen, wordt onze leefomgeving groener, frisser, gezonder én helpen we de biodiversiteit te herstellen. Bomen zijn ook nuttig voor het bestrijden van hittestress, het vasthouden van water in droge tijden. Meer groen zorgt ervoor dat de bodem regenwater beter kan opnemen. Kortom, met meer bomen laten we tuinen in Zeeland weer bruisen van het leven!

Tegelwippen

In Zeeland doen meeste gemeenten mee aan de landelijke wedstrijd NK Tegelwippen. Dit is een ludieke actie waarbij gemeenten proberen zo veel mogelijk ’tegels te wippen’: tegel eruit, groen erin! Natuurlijk draait het kampioenschap niet alleen om rivaliteit, maar is het hogere, gemeenschappelijke doel het vergroenen van Nederland. De gratis boompjes uitdeelactie sluit hier perfect op aan: haal je tegels uit je tuin en plant een boompje! Kijk voor meer informatie op NK Tegelwippen 2024

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van deze en volgende acties en van ons andere werk bij ZMf: meld je aan voor de gratis ZMf nieuwsbrief.

Contact

Het antwoord op veel vragen vind je bij Veelgestelde vragen.

Staat jouw vraag hier niet bij, neem dan alsnog contact met ons op.
Heb je een vraag over:

 • het bestelformulier en je aanmelding, neem dan contact op met ZMf via info@zmf.nl
 • de bomen, neem dan contact op met Velt ZE via veltze@mjklippel.nl
 • de afhaallocaties, neem dan contact op met ZMf via mernst@zmf.nl
Tags:

Wist je dat de boompjes die jij plant in je eigen tuin, onderdeel worden van een nationaal park?! Alle Nederlandse tuinen bij elkaar, van groot tot klein, vormen samen het Nationaal Park Alle Tuinen. Een natuurpark van wezenlijk formaat. Hoe leuk is het als jouw tuin daaraan kan bijdragen.

Profiel Melissa Ernst

Melissa Ernst

Projectleider Energietransitie, Biodiversiteit, Landbouw