

Zoeken
Het VernieuwersLAB is een burgerinitiatief dat streeft naar een Zeeland waar we nu en in de toekomst trots op mogen zijn. Het is een platform voor mensen die sociaal-maatschappelijke vraagstukken willen oplossen en die willen bouwen aan een duurzame toekomst. Door de koppen bij elkaar te steken in deze groep waar buiten de kaders denken de norm is, worden vrijdenkers uitgenodigd om hun innovatieve ideeën te delen en hun krachten te bundelen. Het VernieuwersLAB heeft een krachtige verbindende rol in het samenbrengen van Zeeuwen die niet in hokjes denken, die van de gebaande paden af durven te stappen, die durven te dromen en die zich focussen op mogelijkheden en niet op obstakels.
In 2017 is ZMf met ZB Bibliotheek van Zeeland gestart om mensen in Zeeland bij elkaar te brengen die hetzelfde gevoel van urgentie ervaren om Zeeland in een versnelling van duurzaamheid te brengen, namelijk in het VernieuwersLAB. In Zeeland worden al hele goede stappen gezet in de richting van een duurzame samenleving. Met het VernieuwersLAB kunnen die stappen sprongen worden. Niet alleen door de coronacrisis maar ook door de ontwikkelingen op het gebied van klimaatverandering is er nu een momentum waardoor we stilstaan, reflecteren en ook beseffen dat we niet meer terug kunnen naar het ‘oude normaal’, dat we voor een evenwichtiger en gezondere toekomst sneller voorwaarts moeten dan ooit! Hoe richten we onze maatschappij daarvoor in? Welke nieuwe wegen slaan we in? Hoe keren we de crises waarmee we kampen ten goede? Lukt het ons om kansen te zien waar problemen de boventoon lijken te voeren? Het VernieuwersLAB speelt hierop in en helpt versnellen in de gewenste richting.
Het VernieuwersLAB zet in op een duurzaam en leefbaar Zeeland. Dit doet het door te focussen op de volgende doelstellingen:
In het VernieuwersLAB denken we vrij en zonder beperkingen, maar niet in het wilde weg. We richten ons op 10 pijlers die samen ons Manifest vormen voor een nieuw Zeeland. Deze pijlers zijn ontleend aan de Transitiemotor, een initiatief van Drift, en zijn bewerkt naar de Zeeuwse context.
PZC publiceerde het artikel ‘Frisdenkers publiceren manifest voor een leuker, gezonder en goedkoper Zeeland’. Hierin lees je meer over de drijfveer van het VernieuwersLAB en het manifest.
Aan het VernieuwersLAB nemen tot nu toe meer dan veertig impactmakers in Zeeland deel. De deelnemers zijn actief in het midden en klein bedrijf, overheid, industrie of het studentenleven en binnen het VernieuwersLAB nemen ze deel op persoonlijke titel. Ze hebben diverse achtergronden en expertises en maken verbinding met elkaar door hun gezamenlijke zoektocht naar duurzame oplossingen via al dan niet bestaande initiatieven.
Het VernieuwersLAB organiseert meerdere sessies per jaar. We kiezen daarvoor inspirerende locaties liefst dichtbij of in de natuur. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van beproefde brainstormtechnieken en inspirerende voorbeelden om de creativiteit en innovativiteit te voeden. De groepsleden kunnen voor deze sessies zelf ook personen uitnodigen en meenemen die zij zelf vernieuwend vinden, bijvoorbeeld uit hun eigen netwerk. Bij het VernieuwersLAB vinden we het belangrijk dat iedereen binnen de groep zich veilig voelt en in alle vrijheid ideeën durft te delen. Leden van het VernieuwersLAB staan in direct contact met elkaar binnen de besloten VernieuwersLAB LinkedIn groep.
De inspiratie voor het VernieuwersLAB komt voort uit het Feest der Vernieuwing, geïnitieerd door Theo van Bruggen, Programmamanager bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Met als doel om de juiste personen met elkaar te verbinden om tot praktische oplossingen te komen voor een circulaire economie.
Het VernieuwersLAB is een initiatief van ZMf en ZB Bibliotheek van Zeeland en wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland.
Heb jij vernieuwende ideeën die je graag met anderen wil delen om samen verder te komen naar een duurzaam Zeeland? Of ken je iemand die je heel geschikt lijkt om aan te sluiten bij VernieuwersLAB? Of heb je nog vragen over het VernieuwersLAB? Neem dan contact met ons op.
Tags: