Droombeeld Ons eten in 2050: ‘Vooruit naar vroeger’

Droombeeld Ons eten in 2050: 'Vooruit naar vroeger'

Eind vorig jaar rondde het jongerenprogramma Challenge 2050 af met een reeks droomschetsen voor de toekomst van Zeeland. Jongeren stelden voor verschillende thema’s hun ideale toekomstbeeld voor hun provincie. Daar kwamen indrukwekkende beelden uit naar voren. Een van de dromen verbeeldde de toekomst van ons eten. Die is community-based, lokaal geproduceerd en seizoensgebonden, aldus Jessie Bertolai, deelnemer van Challenge 2050. Om daar te komen moeten we wel werken aan het gebrek aan kennis over wat er op ons bord ligt. Gelukkig heeft hij daar ideeën voor!

26 maart 2024

Volgens Jessie Bertolai moeten we voor een toekomstbestendig voedselsysteem “vooruit naar vroeger”. In de mooist mogelijke toekomst die Jessie zich voor ons eten kon voorstellen, wordt eten verbouwd met en voor een gemeenschap. Iedere wijk heeft een groep mensen die fulltime bezig zijn met het produceren van voedsel. Dat eten is beschikbaar voor iedereen in de wijk, om mee te nemen naar huis of om gezellig samen op te eten. Want eten verbindt.

Zo is eten lokaal geproduceerd, door de gemeenschap. Daarnaast eten we in 2050 seizoensgebonden. Wat op ons bord ligt, is afhankelijk van wat er op dat moment in de omgeving kan groeien. Maar, verzekert Jessie, daar wordt het heus niet saaier op! Alleen al met een tomaat kun je meer dan je denkt.

Kennis over ons eten

Om tot dat toekomstbeeld te komen, en zo een toekomstbestendig voedselsysteem te creëren, is kennis van groot belang. Met educatie leer je mensen waar hun eten vandaan komt, hoe je minder voedsel kunt verspillen en waarom het belangrijk is zo veel mogelijk lokaal en plantaardig te eten. Kennis delen: het is de sleutel tot een duurzame toekomst.

Daarbij gaat het Jessie om kennis over drie onderwerpen:

  • Voedselproductie: waar komt ons eten vandaan, in welke seizoen groeit het en hoe wordt het geproduceerd?
  • Conserveren: hoe bewaren we voedsel beter en langer?
  • Bereiden: hoe maak je een gezonde maaltijd en voorkom je afval?

Leren over voeding kan het beste zo actief mogelijk. Daarom stelt Jessie voor om serious games te ontwikkelen over verschillende voedingsthema’s. Serious games zijn namelijk een goed middel om te leren nadenken over complexe uitdagingen en om praktische oplossingen te zoeken.

Daarom is Jessie zelf ook al begonnen met het ontwikkelen van een serious game, om kinderen meer inzicht te geven in waar hun voedsel vandaan komt. Het heet: “De voedselketen”. Het eerste spel, waar er wellicht meer van volgen!

Alle dromen

Lees ook over de andere dromen van de jongeren van Challenge 2050:

Droombeeld Het verhaal van water in 2050
Droombeeld Degrowth & Zeeland in 2050
Droombeeld Participatie in 2050 We doen het samen

Over Challenge 2050

Sal, Ay Ling, Imme en Teshuwah hebben hun toekomstdroom gemaakt tijdens het project ‘Challenge 2050’. De deelnemers van Challenge 2050 zijn een half jaar aan de slag gegaan met de mooist mogelijke toekomst voor Zeeland, middels inspiratiesessies, gesprekken met experts en eigen onderzoek. Challenge 2050 is een initiatief van Dorpen voor Morgen: een platform waar mensen uit dorpen en wijken elkaar stimuleren en activeren om de transities te benutten voor een vitalere en veerkrachtiger samenleving. ZMf heeft het project uitgevoerd.

Terugblik symposium ‘De stem van de toekomst’

Tags:

Vragen of tips?