Groene waterstof

Groene waterstof

Groene waterstof

Waterstof lijkt een veelbelovende en misschien zelfs een onmisbare rol te gaan spelen in de nabije toekomst. Het kan worden ingezet om energie op te wekken, op te slaan en te transporteren. ZMf volgt de ontwikkelingen op dit gebied met interesse en alertheid. Want waterstof heeft veel potentie, maar ook haken en ogen.

Schaars

De waterstof die nu nog voornamelijk wordt gebruikt is afkomstig uit gas. Deze waterstof wordt ook wel grijze waterstof genoemd. Om een verduurzamingsslag te maken is het de uitdaging om te gaan werken met groene waterstof, die wordt verkregen uit hernieuwbare bronnen zoals uit water, door middel van elektrolyse. Groene waterstof is echter schaars. Daarom moet het in eerste instantie worden toegepast in verduurzaming van de meest vervuilende processen.

Duurzaam alternatief

Groene waterstof is een schone brandstof en een industriële grondstof. Het is een duurzaam alternatief voor koolstof houdende energiedragers. Het kan bijvoorbeeld een goed alternatief zijn voor diesel in zeeschepen waar batterij-elektrische oplossingen ontoereikend zijn of als vervanger van de enorme hoeveelheden aardgas die momenteel gebruikt worden in de Zeeuwse industrie. Daarnaast kan waterstof ook worden opgeslagen om de zomer-winter variaties in vraag en aanbod op te vangen en als balans brandstof voor gasgestookte elektriciteitscentrales zoals de Sloecentrale.

Overstap naar groene waterstof in Zeeuwse industrie

ZMf pleit voor een aanlanding van energie uit wind op zee bij Borssele. Dit zou de Zeeuwse industrie de mogelijkheid geven om een stevige verduurzamingsslag te maken door te gaan werken op basis van groene waterstof opgewekt met energie uit wind op zee.
Lees meer over Energie uit wind op zee naar Borssele.

Tags:

Vragen of tips?