Vuurvliegjes zoeken en nog veel meer tijdens de Nacht van de Nacht

Vuurvliegjes zoeken en nog veel meer tijdens de Nacht van de Nacht

Ga vuurvliegjes zoeken, dineren bij kaarslicht of beklim een vuurtoren en dat in het donker! Op zaterdagavond 30 oktober a.s. organiseren de Natuur-en Milieufederaties voor de 17e keer de Nacht van de Nacht om aandacht te vragen voor energiebesparing en de schoonheid van de donkere nacht. Door het hele land doen gemeenten en bedrijven hun verlichting uit en organiseren maatschappelijke organisaties en bedrijven evenementen in het donker. In Zeeland vinden er op 11 locaties nachtactiviteiten plaats voor jong en oud. De belangstelling voor de Nacht van de Nacht groeit gestaag. Goed nieuws, want daarmee worden steeds meer Zeeuwen zich bewust van de waarde van een donkere nacht.

19 oktober 2021

Biologische klok

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Lichtvervuiling door nachtelijke verlichting met kunstlicht ontneemt ons niet alleen het zicht op de Melkweg, jaarlijks worden ook miljoenen euro’s verspild door inefficiënte en onnodige verlichting. Door spaarzamer en slimmer te verlichten, kan veel geld en energie bespaard worden. Ook heeft voldoende duisternis een positief effect op de gezondheid en het afweersysteem van mens en dier. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Melatonine, een hormoon dat in het donker wordt aangemaakt, versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker.

Nachtwandelingen

Tijdens de Nacht van de Nacht is er van alles te beleven; van Zeeuws-Vlaanderen tot Schouwen-Duiveland kan je meedoen aan wandeltochten door natuurgebieden. De maan is maar voor 38% zichtbaar deze nacht, dus bereid je voor op echte duisternis! Tijdens deze wandelingen leren enthousiaste ecologen je van alles over nachtdieren. In het gebied Westerschouwen kun je op avontuur met de boswachter of verken het natuurcompensatiegebied de Groene Knoop bij North Sea Port. En bij Speelhof Hoogerzael kan je in het donkerebos op zoek naar vuurvliegjes!

Sterrenhemel

De Nacht van de Nacht is bij uitstek geschikt om meer te leren over de sterrenhemel waaronder wij leven. Kom in Oostkapelle sterren spotten door de telescopen van Astronomy Project Oostkapelle. Wist je dat, omdat Nederland een van de lichtste landen ter wereld is, er op dit moment nog maar een paar gebieden in Nederland zijn waar het donker genoeg is om te kunnen genieten van het heelal? Ook in Middelburg kan je de sterrenstelsel bestuderen bij Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen.

Romantisch dineren bij kaarslicht

Blijf je liever binnen? Ook daar kun je de donkere nacht vieren tijdens een diner bij kaarslicht.  Je bent van harte welkom bij verscheidene restaurants. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij Peggy’s CuliNeuze in Terneuzen, de Piraat in Oostkapelle of Brasserie de Tijd in Westkapelle.

Noteer de Nacht van de Nacht in je agenda en bekijk het programma op www.nachtvandenacht.nl.

Ruim 70% van Zeeuwse bedrijven houdt lichten onnodig aan in de nacht

De Natuur en Milieufederaties (NMF’s) hebben in het kader van de Nacht van de Nacht campagne afgelopen maanden 1.588 bedrijven gefotografeerd in de nacht. De foto’s werden ad random gemaakt in verschillende gemeenten in alle provincies. Landelijk had maar liefst 71% van de bedrijven had onnodige verlichting branden, 30% van de bedrijven heeft onnodige binnenverlichting aan, 23% heeft nog steeds onnodige buitenverlichting aan en 18% van de bedrijven had zowel binnen als buiten de verlichting branden. Bedrijven verspillen met onnodige nachtelijke verlichting jaarlijks zo’n 536 miljoen kWu (stroomverbruik van 150.000 huishoudens)*. Ook in Zeeland is er onnodig veel lichtvervuiling en energieverspilling bij bedrijven. Ruim 70% van de bedrijven houdt lichten onnodig aan in de nacht!

Lees meer over dit onderzoek

Zeeuwse Nacht van de Nacht

De Zeeuwse Nacht van de Nacht wordt georganiseerd door ZMf in samenwerking met Vrienden van de Nacht.

Tags: