Ruim 70% van Zeeuwse bedrijven houdt lichten onnodig aan in de nacht

Ruim 70% van Zeeuwse bedrijven houdt lichten onnodig aan in de nacht

De Natuur en Milieufederaties (NMF’s) hebben in het kader van de Nacht van de Nacht campagne afgelopen maanden 1.588 bedrijven gefotografeerd in de nacht. De foto’s werden ad random gemaakt in verschillende gemeenten in alle provincies. Landelijk had maar liefst 71% van de bedrijven had onnodige verlichting branden, 30% van de bedrijven heeft onnodige binnenverlichting aan, 23% heeft nog steeds onnodige buitenverlichting aan en 18% van de bedrijven had zowel binnen als buiten de verlichting branden. Bedrijven verspillen met onnodige nachtelijke verlichting jaarlijks zo’n 536 miljoen kWu (stroomverbruik van 150.000 huishoudens)*. Ook in Zeeland is er onnodig veel lichtvervuiling en energieverspilling bij bedrijven. Ruim 70% van de bedrijven houdt lichten onnodig aan in de nacht!

25 oktober 2021

Bedrijven in Zeeland

Cijfers Verlichtingsonderzoek Nacht van de Nacht 2021In Zeeland hadden van de 152 bedrijven maar liefst 107 bedrijven ’s nachts onnodig verlichting aan. Dat is meer dan 70%! Vooral in gemeente Goes brandt er ’s nachts onnodig verlichting bij veel bedrijven; ruim 83% van de bedrijven die zijn bezocht hadden hun verlichting aan staan. In de gemeente Vlissingen was dat 73% en in de gemeente Borsele 53%.

Is die verlichting echt nodig?

De meest genoemde reden waarom bedrijven de lichten de hele nacht laten branden, is vanwege “veiligheid, tegen inbraak”. In de praktijk blijkt dat inbrekers juist licht nodig hebben bij het inbreken en dat licht op sensors (die aangaan bij beweging) een afschrikkende werking hebben. Een onverlicht gebouw, waar bij onraad het licht plotseling aanspringt door een bewegingsdetector trekt meer de aandacht dan een gebouw waar continue de verlichting aan staat. En er is een simpele oplossing, door sensors aan te brengen wordt verlichting automatisch gedoofd en springt het aan bij onraad.

Oproep

De ZMf verzoekt bedrijven die in nachtelijke uren verlichting aan hebben om tijdens de Nacht op 30 oktober, en daarna  (vaker) de lichten te doven en de aanbevelingen goed te bekijken om het pand duurzamer en veilig te verlichten op www.nachtvandenacht.nl. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland en ambassadeur van de Nacht van de Nacht, deed al eerder een oproep om vaker de lichten te doven. Het bespaart veel geld en energie en zorgt voor een mooiere sterrenhemel in Nederland. Het is daarnaast ook beter voor (nacht)dieren en de gezondheid van mensen. Uit onderzoek blijkt tevens dat 8 van de 10 Nederlanders wil dat bedrijven de reclameverlichting en aanlichting van de bedrijfspanden dooft. Door sensoren aan te brengen kunnen bedrijven tevens zorgen voor een goed afschrikwekkend effect op inbrekers. Het idee is om dit onderzoek te herhalen om te kijken wat het effect is van de oproep en de adviezen aan bedrijven.

Voor vragen of foto’s met voorbeelden neem contact op met Mattheus Bleijenberg, projectleider campagne Nacht van de Nacht. Bel naar 0653353793 of mail naar m.bleijenberg@nmu.nl. Voor informatie en foto’s kun je ook eens kijken op www.nachtvandenacht.nl/onderzoekbedrijven

 

* Dit blijkt uit een schatting van ECN, het nationale instituut voor energie-innovatie.

Tags: