Nacht van de Nacht

Nacht van de Nacht

Steeds meer mensen beseffen hoe waardevol duisternis kan zijn. We bedoelen dan natuurlijk de donkerte van de nacht. Het ritme tussen dag en nacht is belangrijk voor mensen, dieren en planten. Maar Nederland behoort tot een van de meest verlichte landen ter wereld. Echte duisternis is er bijna niet meer te vinden. Daarom vindt ZMf het hoog tijd om een beetje te dimmen! Tijdens de Nacht van de Nacht vragen we aandacht voor de schoonheid van de duisternis van de nacht en vragen we of ook jij een nacht het licht uit wilt doen.

Het ziet ernaar uit dat we dit jaar weer een echte Nacht van de Nacht mogen beleven met fysieke activiteiten! Doe mee en organiseer jouw ‘donkere’ activiteit tijdens de Nacht van de Nacht op 30 oktober 2021.

Lees het nieuwsbericht

Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Door het vele kunstmatige licht in de nacht zien we nauwelijks nog een volle sterrenhemel en nachtdieren raken in de war. In het rapport van de Natuur en Milieufederaties zijn de 50 grootste steden van Nederland ’s nachts van boven bekeken en zie je hoe het er precies voorstaat met de lichthinder in Nederland. Een donkere nacht heeft een positief effect op onze gezondheid en ons afweersysteem. Melatonine, een hormoon dat ons lichaam in het donker aanmaakt, versterkt namelijk ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker. Geen wonder dat er een natuurlijk verlangen naar duisternis is.

Minder, slimmer en gericht verlichten

Verlichting is nuttig en soms ook mooi en leuk. Iedereen wil veilig over straat kunnen en verlichte gebouwen geven sfeer. Toch zijn vele soorten verlichting ’s nachts onnodig. Door minder, slimmer en gerichter te verlichten kan lichthinder sterk worden verminderd en bespaar je veel energie en geld. Wist je dat je door gewone lampen of tl-buizen te vervangen door bijvoorbeeld led-licht bronnen, je wel 60 tot 80 procent aan energieverbruik kunt besparen? Lichthinder kun je ook makkelijk zelf aanpakken. Lees op de projectpagina Minder Lichthinder hoe je dat doet. Ook hebben we aanbevelingen voor gemeenten en bedrijven om lichthinder structureel te reduceren en slimmer te gaan verlichten.

 

Foto Nacht van de nacht Samen vuurtje stoken

Jaarlijkse Nacht van de Nacht

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement in oktober en wordt in Zeeland georganiseerd door ZMf. Op tal van locaties in onze provincie kun je dan genieten van een echte donkere nacht. Van ‘donkere’  wandelingen, nachtfrisbee, theatervoorstellingen, muziek, nachtpoëzie, fotoworkshops of dineren in het donker, er is voor ieder wat wils, voor jong en oud. En dat willen steeds meer Zeeuwen, want het aantal deelnemers aan de Nacht van de Nacht groeit sterk.

Vattenfall steunt al jaren de Nacht van de Nacht

Vattenfall sponsort de Nacht van de Nacht al heel veel jaren en roept andere bedrijven op om ook mee te doen en het licht dan uit te doen.

Meedoen aan de Nacht van de Nacht

Meedoen aan de Nacht van de Nacht? Meld jouw nachtactiviteit snel aan op de website van Nacht van de Nacht. Je vindt er ook veel inspiratie.

Dit kun jij nog meer doen

Behalve dat je met je nachtactiviteit mee kunt helpen aan het donkerder maken van onze nacht, kun je ZMf ook op andere manieren steunen. Kijk hier wat je nog meer kunt doen!

Tags:

Vragen of tips?

Profiel Melissa Ernst

Melissa Ernst

Projectleider Energietransitie, Biodiversiteit, Landbouw