Nacht van de Nacht Zeeland 2023

Nacht van de Nacht Zeeland 2023

Zaterdag 28 oktober is het weer Nacht van de Nacht! Ieder jaar worden er tijdens deze viering leuke activiteiten georganiseerd en doen we door heel het land zo veel mogelijk de lichten uit. Op die manier willen we op een ludieke manier aandacht vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling.

23 oktober 2023

Met lichtvervuiling wordt bedoeld dat wij als mens te veel kunstmatig licht aan laten staan wanneer het buiten donker is. Heb je ’s avonds al eens naar de lucht gekeken en zag je daar een rode of gele gloed in de wolken? Op die plek straalt er veel licht de lucht in.

Nacht van de Nacht

Om lichtvervuiling tegen te gaan, is Nacht van de Nacht 19 jaar geleden in het leven geroepen. Het doel van deze nacht is om inwoners te laten zien dat we zonder kunstlicht in de nacht ook prima kunnen functioneren. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door heel Nederland activiteiten georganiseerd en doen we zoveel mogelijk de lichten uit. Ook in Zeeland worden er activiteiten georganiseerd!

Omroep Zeeland - De Zeeuwse Kamer: Lichtvervuiling

Woensdag 25 oktober waren Lineke Keizer (landelijk campagneleider Nacht van de Nacht) en Gwendolyn de Clippelaar (Zeeuwse coördinator Nacht van de Nacht) te gast bij Omroep Zeeland in het programma ‘De Zeeuwse Kamer’. Daar vertelden ze over het belang van een donkere nacht en over het afstudeeronderzoek van Gwendolyn naar bewustwording van lichtvervuiling.

Lees, bekijk en luister de uitzending

Activiteiten in Zeeland

In Zeeland worden er zo’n 30 activiteiten georganiseerd verspreid over de hele provincie. Denk aan exclusieve avondwandelingen, bioscoopavonden, nachtelijk zeilen, donker tafelen en het beklimmen van vuurtorens.

Exclusieve avondwandelingen
Op verschillende locaties in Zeeland worden er avondwandelingen georganiseerd.

 

Nachtwandeling over het bolwerk in Middelburg

Zo heeft ook ZMf samen met Provincie Zeeland een avondwandeling ontwikkelt in Middelburg. Wandel dus mee en ontdek hoe donker de nacht is op het bolwerk van Middelburg! Kijk op de website van Nacht van de Nacht voor meer informatie.

Nacht van de Nacht

 

Bioscoop

Donker tafelen

Andere activiteiten

N8vdN8 Middelburg
Ieder jaar wordt Nacht van de Nacht in Middelburg groots uitgepakt met verschillende activiteiten. Dit wordt opgepakt door de organisatie N8vdN8. Naast de activiteiten die in de stad plaats vinden doen ook zo’n 30 horeca zaken mee met donker tafelen. Kijk voor meer informatie op de website.

N8vdN8 Middelburg

Lichten uit!

Naast het grote aantal georganiseerde activiteiten worden ook de lichten gedoofd op verschillende locaties. Zo gaat de dynamische verlichting bij Gemeente Schouwen-Duiveland naar 10%. Daarnaast doen Gemeente Veere, Vlissingen en Terneuzen verschillende verlichting uit. Ook het hele centrum van Middelburg wordt gedoofd.

Organiseer een activiteit en doe de lichten uit

Heb je nog geen activiteit georganiseerd maar wil je dit alsnog doen? Dat kan via Activiteiten – Nacht van de Nacht. Geen tijd om een activiteit te organiseren maar doe je de lichten uit? Geef dit dan ook aan via Lichtuit – Nacht van de Nacht!

Samen maken we Zeeland weer donker!

 

Tags: