Landbouw en natuur kunnen elkaar versterken
Akkerbouwer Iman is ervan overtuigd dat landbouw en natuur elkaar kunnen versterken. In het strokenteeltproject kun je dat mooi laten zien. Daarom doet hij mee. Hij zet natuurlijke vijanden (‘behulpzame’ insecten) in als natuurlijke ziekte en plaagbestrijding. Zijn percelen heeft hij omlijst met een bloemenstrook die allerlei insecten, vogels en dieren een plek biedt om te leven. Bovendien zijn de fleurige bloemenranden een lust voor het oog, je ziet fietsers en wandelaars er volop van genieten.
Iman werkt al langer samen met Stichting Het Zeeuwse Landschap. Hij pacht van de stichting een stukje grond bij Hoeve Vermeulen. Daar heeft hij een vogelakkertje, een akkerrand en een schapenweitje. Het beheer doet hij vanuit de agrarische natuurvereniging Poldernatuur.
‘Ik heb altijd al belangstelling gehad voor biodiversiteit’. Met een brede glimlach vertelt hij over zijn droom:’ Ik hoop op mijn bedrijf nog een keer meer natuur te krijgen als het Zeeuwse Landschap op hun gronden. Ik doe er veel voor. Ik werk bijvoorbeeld met een piepje op mijn machine, om het wild te waarschuwen. Ik maai ook om de nesten heen, helaas gooit de kraai soms roet in het eten door de nesten toch nog leeg te roven’.
Ervaring opdoen
Iman wil met het strokenteeltproject ervaring opdoen in hoe je natuur inclusief kunt maken in je bedrijfsvoering op het land. Hij teelt daarom op een het strokenteelt perceel tarwe, blauwmaanzaad en mais. Deze zijn 30 meter breed. Hij maakt gebruik van een 7 meter brede kopakker van gras, zodat hij daar goed met de machine kan draaien. Strokenteelt is wel bewerkelijker, omdat hij het nog kleinschalig aanpakt. Hij moet nu de spuit vullen en schoonmaken voor een enkele strook. Als hij 20-50 hectare in stroken zou doen, zou het al een stuk efficiënter zijn.
Experimenteren is leuk
Iman vindt het mooi om nieuwe dingen uit te proberen. Zo teelt hij een strook met blauwmaanzaad. CZAV, de agrarische cooperatie, kwam met deze vraag. Het maanzaad wordt gebuikt op ons brood. Hij teelt dit op contract en is daardoor zeker van de afzet. Volgens het Zeeuwse Landschap is maanzaad ook interessant voor de zomertortel. Deze vogel is heel zeldzaam, vroeger leefde er nog vijf paartjes in het gebied. Dit jaar is er maar een individu waargenomen. Maar wie weet, gaat het toch nog lukken, om het tij voor de zeldzame tortel te keren! Ook dit wordt gemonitord, maar dat is weer een ander, apart project.