Offshore For Sure (O4S)
Hernieuwbare energie op zee krijgt een flinke impuls! 15 partners uit Vlaanderen en Nederland (waaronder ZMf) bundelen hun expertise in het Offshore For Sure-project om de energietransitie op zee te versnellen.
Hernieuwbare energie op zee krijgt een flinke impuls! 15 partners uit Vlaanderen en Nederland (waaronder ZMf) bundelen hun expertise in het Offshore For Sure-project om de energietransitie op zee te versnellen.
Onze kusten zijn gezegend met een overvloed aan energiebronnen, waaronder getijden- en golfenergie. De ontwikkeling van een CO2-vrij energiesysteem met minder afhankelijkheid van gas is een vraag die speelt op lokaal, regionaal, nationaal en Europees niveau. En de regio moet uiteraard veilig blijven. Daarom is de behoefte aan integrale oplossingen voor klimaatmitigatie en klimaatadaptatie groot. Met toenemende installaties op zee is ook integrale aandacht voor cybersecurity van belang.
Vijf ontwikkelaars van energieoplossingen bundelen daarom hun krachten in Offshore For Sure (O4S), ondersteund door specialisten uit België en Nederland. Deze vijf demonstratieprojecten zijn innovatieve oplossingen van technologie ontwikkelaars met een track-record op het gebied van getijdenenergie, golfenergie, offshore drijvende zonne-energie en energieopslag.
De vijf demonstratieprojecten zijn innovatieve oplossingen van technologie ontwikkelaars met een track-record en een duidelijk plan voor uitrol op het gebied van getijdenenergie, golfenergie, offshore drijvende zonne-energie en energieopslag:
Voor hun ontwikkelingen kunnen de technologie ontwikkelaars rekenen op de kennis en expertise van partners Bluespring, World Class Maintenance, International Marine & Dredging Consultants, Ecopower, Rijkswaterstaat, Parkwind, Universiteit Gent, HOWEST, Deftiq en ZMf.
BLUESPRING is de initiatiefnemer achter het projectidee Offshore For Sure en treedt op als projectverantwoordelijke.
Ook ontwikkelen we diverse diensten om de opgedane ervaring maximaal te benutten en internationaal toe te passen. Educatie speelt hierbij een belangrijke rol. In het project Offshore for Sure worden leertrajecten ontwikkelt, inclusief online en hybride cursussen, aan de hand van de kennis die opgedaan wordt tijdens de uitvoering van het project. Studentenuitwisseling wordt bevorderd en een samenwerking tussen educatieve partners in Vlaanderen en Nederland wordt opgezet.
Het testen en demonstreren van ORE-installaties (Offshore Renewable Energy) dichtbij de Belgisch-Nederlandse grens en drukke internationale vaarwegen, leent zich bij uitstek om vroegtijdig potentiële knelpunten te identificeren en deze te adresseren voordat zij een toekomstige opschaling van ORE-installaties vertragen of zelfs blokkeren. Zo zal het project o.a. als eerste ter wereld een offshore solar farm installeren en integreren in een offshore windpark.
De offshore zonne-energiecentrale zal worden toegepast in een offshore windpark waarbij de energieprofielen op elkaar worden aangesloten en optimaal worden ingeregeld voor een verbeterd energieprofiel. De parken moeten aantonen dat het combineren van de verschillende opwektechnieken voordelen heeft. Op zee is er golf- of getijde-energie dat niet weersafhankelijk is en dus voor een constante aanvoer van energie kan zorgen.
Daarnaast wordt onderzocht in hoeverre de Nederlandse en Belgische wet- en regelgeving van elkaar afwijken, waar dit tot problemen kan leiden (risicoanalyse) en welke aanbevelingen voor harmonisatie kunnen worden gedaan.
Programmamanager Deltawateren
Hallo! Leuk dat je op onze website bent en informatie komt zoeken over ons werk en over de natuur en het milieu in Zeeland. De website van ZMf maakt gebruik van cookies. Dit zijn analytische en functionele cookies, die geen persoonsgegevens verzamelen en helpen de website goed te laten functioneren. Wil je meer weten over hoe we omgaan met jouw privacy op onze website? Lees dan het privacy beleid van ZMf.