VernieuwersLAB: broedplaats voor campagne tegen PFAS

VernieuwersLAB: broedplaats voor campagne tegen PFAS

Dat PFAS al langer in het nieuws is, hebben we allemaal gemerkt. Maar wat weten we eigenlijk over PFAS? Er is nog veel onbekendheid op dat gebied. Tijdens een brainstormsessie van het VernieuwersLAB van ZMf ontstond het idee voor een informatieve campagne rondom PFAS. De initiatiefnemers vanuit het VernieuwersLAB werkten daarvoor samen met studenten van de HZ University of Applied Sciences. Op 14 april presenteerden zij hun bevindingen over het thema ‘PFAS: de verborgen dreiging’ en de impact ervan op onze omgeving en samenleving.

26 april 2023

De leden van het VernieuwersLAB die met het idee kwamen voor de campagne, legde dit in eerste instantie voor aan Yasmin Sozer, student aan de HZ. Al snel kwamen ze erachter dat er een groot aantal vragen naar voren kwamen rondom PFAS die vanuit diverse disciplines aangevlogen moesten worden. Daarom werden de vragen voor de campagne tijdens een projectweek met meerdere studenten van verschillende studierichtingen onder de loep gelegd.

Op zoek naar antwoorden op vragen over PFAS

De studenten besteedden een hele week aan workshops, debatten, campagnes en presentaties, allemaal om de volgende vragen over PFAS te beantwoorden:

  1. Hoe beïnvloedt PFAS onze gezondheid en hoe stapelt het op in onze natuurlijke systemen? Wat zijn de risico’s op basis van de niveaus die zijn gevonden in de Westerschelde?
  2. Zijn consumenten bereid om niet-PFAS-producten te kopen, zelfs als ze duurder of minder effectief zijn? Welke ecolabels zijn PFAS-vrij en hoe kunnen we de bewustwording daarvan vergroten?
  3. Is het mogelijk om PFAS te hergebruiken en te produceren zonder lekkage, waardoor een circulaire economie ontstaat?
  4. Hoe kunnen we een netwerk van ambassadeurs opbouwen om de campagne te verspreiden en lokale bedrijven in de detailhandel en horeca aan te moedigen om niet-PFAS-producten te gebruiken?
  5. Wat is het effect van PFAS op voedsel, en welke producten in onze horecabedrijven in Zeeland kunnen PFAS bevatten? Hoe kunnen zij deel uitmaken van de verandering?

De antwoorden op deze vragen zullen de basis vormen voor de informatieve campagne over de risico’s van PFAS. De concrete uitwerking ervan zal vanaf nu vorm gaan krijgen.

Lees meer hierover op LinkedIn.

Tips of helpen?

Heb je naar aanleiding van deze vragen tips of denk je te kunnen helpen met de concrete uitrol van de campagne? Laat het ons weten!

Tags:

Tips of vragen?

Profiel Bibian Scheepstra

Bibian Scheepstra

Projectleider Circulaire Economie en Energietransitie