Training: Geef natuur een stem in de Omgevingswet

Training: Geef natuur een stem in de Omgevingswet

In de nieuwe Omgevingswet krijg je als inwoner de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op hoe jouw leefomgeving wordt ingericht en op hoe die eruit komt te zien. Dat geeft je ook de kans om via die Omgevingswet op te komen voor natuur en milieu. Maar hoe werkt dat en hoe pak je dat aan? Volg daarvoor onze gratis training: Geef natuur een stem in de Omgevingswet.

18 juli 2024

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Daarin wordt alles geregeld voor de ruimte waarin we wonen en werken. De nieuwe wet geldt voor alle Nederlandse inwoners, organisaties en bedrijven en bundelt en vereenvoudigt de regels voor alles wat de leefomgeving aangaat. Het is de bedoeling dat inwoners mee mogen denken in dit proces. Een mooie kans dus om je stem te laten horen voor natuur, milieu en landschap.

Hoe kan ik invloed uitoefenen?

Maar hoe werkt dat dan, dat invloed uitoefenen? Waar heb je precies invloed op en hoe kun je je mening inbrengen? ZMf biedt, samen met Natuurvereniging Tholen, de training: Geef natuur een stem in de Omgevingswet. De training bestaat uit 3 les-avonden. We gaan in op de Omgevingswet en de belangrijkste instrumenten. We behandelen de onderwerpen natuurbescherming, milieu en duurzaamheid in de wet. Ook kijken we naar het proces van participatie en hoe je invloed kunt uitoefenen op ruimtelijke plannen en besluitvorming hierover. In de training is ook ruimte voor inbreng van je eigen casus(sen).

Na het volgen van deze training:

  • Heb je inzicht in de belangrijkste veranderingen van de Omgevingswet
  • Weet je hoe je als inwoner of groep effectief kunt opkomen voor natuur, milieu en duurzaamheid in jouw omgeving
  • Heb je tips gekregen om in jouw gemeente op een adequate en constructieve manier invloed uit te oefenen op visies en plannen voor de fysieke leefomgeving en de besluitvorming hierover
  • Heb je een toolkit waarmee je de natuur, het landschap en het milieu een stem kan geven en die kan helpen beschermen, versterken en verbeteren

Zeeuws netwerk opbouwen

We vinden het naast de inhoud ook belangrijk om met deze training te werken aan het opbouwen van een Zeeuwse netwerk van mensen die bezig zijn met ruimtelijke ontwikkeling gericht op natuur, milieu en landschap. Daarom is er ook ruimte voor onderlinge kennismaking, uitwisseling van ervaringen en samenwerking. Zo kunnen verschillende mensen en groepen elkaar gaan versterken. Ben je nog geen lid van een planologiewerkgroep of netwerk van mensen die zich inzetten voor een groene leefomgeving? Geen probleem, via deze cursus hopen we ook nieuwe mensen te werven voor deze belangrijke taak in Zeeland.

Praktische informatie

Er zijn geen kosten verbonden aan de training. Zo willen we deze zo breed mogelijk toegankelijk maken voor iedereen die zich sterk wil maken voor een mooi en groen Zeeland. De locatie voor de training wordt nog nader bepaald. We streven ernaar om deze te organiseren op een centrale plek in Zeeland. We richten op drie maandag- avonden vanaf eind september t/m november 2024. De data en het precieze programma volgen zo snel mogelijk.

Interesse?

We willen graag vooraf een inventarisatie doen naar het animo voor deze training. Ben je geïnteresseerd om deze training te volgen, stuur dan een email naar info@zmf.nl
Wij brengen je dan op de hoogte van hoe en wanneer je je ervoor kan aanmelden.

Tags: