Training Energieboswachter (online)

Training Energieboswachter (online)

Vind je de energietransitie belangrijk? Wil je leren hoe wind- en zonneparken samen kunnen gaan met natuur en biodiversiteit? ZMf gaf in 2022 al de verdiepende training Energieboswachter! Wegens succes willen we proberen deze in de toekomst te herhalen. Heb je interesse, laat het ons dan alvast weten!

10 maart 2022

Hoe werkt het?

In 2 maanden tijd word je opgeleid tot burgerexpert voor natuurinclusieve zon- en windparken. Onder leiding van deskundige (gast)sprekers krijg je de tools en informatie die nodig zijn om zon- en windprojecten te beoordelen op de effecten voor natuur, landschap en biodiversiteit. Zo draag je zelf bij aan een natuurinclusieve energietransitie.

Ben je benieuwd naar de ervaringen van de training? Lees in het interview van Bert Lemmens over die van hem als energieboswachter!

Lees hier de ervaringen!

10 maart 2022

Resultaat: wat levert de training op?

  • veel kennis over ecologische meerwaarde bij zon- en windprojecten
  • handvatten om locaties te beoordelen en bestemmingsplannen te interpreteren
  • praktijkervaring (oefen met een zelfgekozen zon- of windproject)
  • interessant en leuk netwerk, je wordt onderdeel van een Milieufederaties-expertpool en houdt contact met andere Energieboswachters
  • je zet je in voor een actueel en maatschappelijk relevant vraagstuk
  • officieel certificaat van ZMf voor je afgeronde training ‘Energieboswachter’
  • kortom, jij weet na deze training beter hoe je natuurpositieve energieprojecten in Zeeland kunt vormgeven!

10 maart 2022

Doelgroep

Deze training is onmisbaar voor energiecoöperaties, dorpsinitiatieven, dorpsbelangen en iedereen die actief is in een lokale natuur- en milieuorganisatie in Zeeland. Voorkennis over de energietransitie of ecologie is niet vereist, wel een leergierige en open houding.

Voorbereiding

Na opgave ontvang je een paar dagen voor de start van de training het programma en nadere informatie. De training volg je via het programma Zoom. Je ontvangt hierover uitleg. Mocht je niet bekend zijn met Zoom, dan zorgen wij voor extra ondersteuning hierin.

Kosten

De training kost 49 euro per persoon. Voor deze training geldt een annuleringsregeling. De training gaat door bij minimaal 5 deelnemers met een maximum van 25 deelnemers.

Annuleringsregeling:
25 euro bij annulering binnen 7 dagen voor aanvang van de training
49 euro bij annulering binnen 48 uur voor aanvang van de training

Studietijd

De totale tijdsinvestering bedraagt ± 30 uur, waarvan ± 20 uur voor zelfstudie/praktijkopdracht.

Programma

De training omvat 7 avonden en bestaat uit 3 verdiepende kennissessies en een praktijkopdracht die je samen met een aantal andere deelnemers uitwerkt. Alle bijeenkomsten zijn digitaal. In overleg met de deelnemers bepalen we of de Zeeuwse bijeenkomsten eventueel fysiek kunnen.

 

  • Startbijeenkomst

    > Datum: Donderdag 14 april 2022

    > Tijd: 19:30 – 21:00 uur (1,5 uur)

    > Locatie: Online via ZOOM

    Tijdens deze avond krijg je uitleg over de opzet van de training en de praktijkopdracht. We vertellen over de basisprincipes van biodiversiteit bij energieprojecten met behulp van ‘de biodiversiteitsimpactladder’. Verder is er ruim de tijd voor kennismaking en het stellen van vragen.

  • Kennissessie 1: Gebiedsanalyse

    > Datum: Woensdag 20 april 2022

    > Tijd: 19:00 – 21:00 uur (2 uur)

    > Locatie: Online via ZOOM

    Deze avond staat in het teken van gebiedsanalyse. Hetty Gerringa, jurist bij de Brabantse Milieufederatie, vertelt hoe je weet wat er in jouw gemeente speelt op het gebied van zon en wind. Hoe kan je een zon/wind-locatie ‘digitaal’ beoordelen? Vervolgens gaan we in op de werking van een ecosysteem . Hoe kijkt een ecoloog naar een gebied? Hoe weet je welke (doel)soorten er voorkomen in een gebied?

  • Bespreking praktijkopdracht – Gebiedsanalyse

    > Datum: Dinsdag 26 april

    > Tijd: 19:30 – 20:30 uur (1 uur)

    > Locatie: Online via ZOOM

    Met de opgedane kennis van de eerste kennissessie op zak, kiezen de deelnemers een zonnepark of windpark uit en analyseer je het gebied. Tijdens deze avond is er ruime gelegenheid om vragen te stellen en informatie uit te wisselen rondom dit eerste deel van de praktijkopdracht.

  • Kennissessie 2: Zonneparken & biodiversiteit

    > Datum: Woensdag 11 mei 2022

    > Tijd: 19:00 – 21:00 uur (2 uur)

    > Locatie: Online via ZOOM

    Voor deze avond zijn twee gastsprekers uitgenodigd. Onder andere Friso van der Zee, ecoloog en projectmanager bij de WUR (Wageningen University & Research). De avond start met een presentatie over de motivatie om zonneparken te ontwikkelen, de vraagstukken die daarbij horen, de belangen waar rekening mee moet houden. Friso van der Zee neemt de tweede helft van de avond voor zijn rekening en vertellen over de kansen voor het versterken van de biodiversiteit. Hij zal zijn onderzoek naar bodem en vegetatie in 25 zonneparken in Nederland toelichten en iets vertellen over de relatie flora en fauna in dat kader. Daarnaast is er ruime gelegenheid voor het stellen van vragen.

  • Kennissessie 3: Windparken & biodiversiteit

    > Datum: Woensdag 25 mei 2022

    > Tijd: 19:00 – 21:00 uur (2 uur)

    > Locatie: Online via ZOOM

    Ook voor deze avond zijn er twee sprekers uitgenodigd. De eerste spreker zal vanuit het perspectief van de ontwikkelaar vertellen. Onder ander over wat hen motiveert om dit te doen en wat er zoal komt kijken bij het realiseren van een windturbine. De tweede spreker is Erik Klop. Hij is ecoloog bij bureau Altenburg en Wymenga en al jarenlang betrokken bij onderzoek, advies en monitoring van windparken in relatie tot vogels. Uiteraard is er weer ruimschoots gelegenheid voor het stellen van vragen.

  • Bespreking praktijkopdracht

    > Datum: Woensdag 8 juni 2022

    > Tijd: 19:30 – 20:30 uur (1 uur)

    > Locatie: Online via ZOOM

    Om te oefenen met de opgedane kennis van de vorige twee verdiepende kennissessies ga je aan de slag met deel twee van de praktijkopdracht. Je onderzoekt welke effecten, kansen en bedreigingen er voor een bepaalde soort/ of soorten zijn in door jou gekozen zon/windpark. Tijdens dit uur is er ruimte om vragen te stellen en om van elkaar te leren.

  • Slotbijeenkomst

    > Datum: Woensdag 22 juni 2022

    > Tijd: 19:30 – 21:00 uur (1,5 uur)

    > Locatie: Online via ZOOM

    Tijdens deze laatste avond deelt ieder de resultaten van de praktijkopdracht met elkaar. En ontvang je een certificaat.

Organisatie van de training

Deze training is een initiatief van de Brabantse Milieufederatie. Vanwege het succes wordt deze nu in meerdere provincies georganiseerd, waaronder ook in Zeeland in samenwerking met ZMf. De drie inhoudelijke kennissessies worden gezamenlijk gevolgd, zodat daar ook deelnemers vanuit andere provincies aanwezig zijn. De overige bijeenkomsten zijn enkel met de Zeeuwse deelnemers.

Enthousiast om deze training te volgen?

In 2022 gaf ZMf deze training al met succes. Daarom willen we proberen om in de toekomst de training opnieuw te geven. We werken daaraan. Heb je interesse om de training ook te volgen, stuur ons dan een email. De contactgegevens vind je hieronder.

 

Tags:

Meer weten? Neem contact met ons op

Profiel Melissa Ernst

Melissa Ernst

Projectleider Energietransitie, Biodiversiteit, Landbouw