Nieuwe regels voor wegwerpplastic

Nieuwe regels voor wegwerpplastic

Sinds 2021 zijn er nieuwe regels voor wegwerpplastic, die voortkomen uit de Europese Single-Use Plastics richtlijn (bron: www.rijksoverheid.nl). Zo werd de verkoop van plastic artikelen, zoals bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes en wattenstaafjes verboden. Er kwam vorig jaar ook statiegeld op kleine plastic flesjes en het is verplicht om op producten die plastic bevatten een logo te plaatsen dat duidelijk maakt dat het plastic bevat. Vanaf 2022 worden nog meer regels doorgevoerd om verdere vermindering van plastic afval te stimuleren.

19 april 2022

Zo moeten vissers minimaal 23% van het afval van vistuig inzamelen. Een kwart van al het plastic afval in zee is namelijk afkomstig van de visserij. Producenten van plastic producten die veel in het zwerfafval voorkomen, gaan vanaf 2023 betalen voor de kosten van het opruimen van (zwerf)afval. Vanaf 2024 moeten doppen vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. In 2025 moeten PET-flessen voor minstens 25% uit gerecycled plastic bestaan, in 2030 moet dit minstens 30% zijn. Bovendien gaat de overheid consumenten meer informatie geven over herbruikbare alternatieven voor wegwerpplastic.

Verantwoordelijkheid nemen in afvalprobleem

Heel goed nieuws vindt ZMf! Want zwerfafval, de plastic soep en microplastic zijn een heel groot probleem en gevaar voor de natuur en de volksgezondheid. In Zeeland zijn gemeenten, het samenwerkingsverband voor afvalverwijdering OLAZ en de natuur en milieueducatie centra al actief met projecten om zwerfafval op te ruimen via de campagne Schoon Zeeland. Maar dat is nog niet genoeg. Ook producenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen in de eindbestemming van hun product na gebruik. Dat geldt vooral voor producenten van producten als tabakfilters, plastic zakjes en wikkels, lichte plastic draagtassen, drankverpakkingen, ballonnen, vochtige doekjes, eenpersoonsvoedsel verpakkingen én wegwerpbekers.

Biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal

Ondanks dat (plastic) verpakkingsmaterialen niet in de natuur thuishoren, komen ze, soms per ongeluk, toch in de berm of in het water terecht. Daarom moeten afvalproducten ten minste biologisch afbreekbaar of oplosbaar zijn. Kan dat dan? Ja dat kan! We hebben in Nederland bijvoorbeeld al een nieuwe en fossielvrije beker die herbruikbaar, biologisch afbreekbaar en recyclebaar is!

Weg met de wegwerpbeker!

Wegwerpbekers vormen een groot deel van al het afval. Dus: weg met die wegwerpbekers! Vanaf 2023 mogen plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik volgens de wet niet meer gratis meegegeven worden aan de consument. De consument zal een prijs gaan betalen voor een beker of verpakking die teruggebracht kan worden. Producenten gaan meebetalen aan het inzamelen van het afval en het opruimen van zwerfafval. Er zijn goede en slimme alternatieven voor plastic wegwerpbekers. Kijk op onze website Servicepunt circulair. Daar vind je bijvoorbeeld de Happy cup. Happy cup_Service punt CirculairBedrijven of evenementen waar veel bekers in omloop zijn hoeven met een dergelijk product geen gebruik meer te maken wegwerpbekers. Via een retoursysteem kunnen organisaties van evenementen de bekers huren voor hun evenement. Evenementbezoekers betalen statiegeld op de beker, zodat ze weer makkelijk worden ingezameld. Je kunt mensen ook laten kiezen of ze de beker kopen. Dit is niet alleen interessant voor evenementen, maar ook voor bedrijven.

Tags: