Eenvoudig te repareren
In Nederland gooien we erg veel weg. Vaak zijn dat dingen die alleen een klein mankement hebben en die na een eenvoudige reparatie nog gewoon prima te gebruiken zijn. Helaas is repareren niet meer iets waar we als eerste aan denken. Zeker jongere generaties weten niet goed hoe ze spullen kunnen repareren. De kennis daarvan verdwijnt. Dat is een grote gemiste kans voor een duurzame toekomst en voor de circulaire economie, waarin grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden en afval niet bestaat.
Repair Cafe
Daarom komen er steeds meer Repair Café’s. In een Repair Café leren mensen met reparatiekennis vaardigheden en kennis over aan anderen en kun je kapotte spullen laten repareren. Die hoeven op deze manier niet te worden weggegooid en zijn langer bruikbaar. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt daarmee ook beperkt. Bovendien komt er minder CO₂ vrij, want bij het maken van nieuwe producten en het recyclen van oude producten wordt CO₂ uitgestoten.
Repaircafe’s in Zeeland
In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. Maar het Repair Café wil vooral laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. In Zeeland zijn inmiddels al zeven Repair Cafés, namelijk in Koudekerke, Goes, ’s Heer Arendskerke, Kapelle, Terneuzen, Zierikzee en Middelburg. Je kunt ook een Repair Cafe bij jou in de buurt zoeken op www.repaircafe.org
Op zaterdag 15 oktober bezoekt Jo-Annes de Bat het Repair Café in Middelburg, in het Jongerencentrum “Second Base” (oude ROC gebouw) aan de Ravensteijnweg 1!
Tags: