International Repair Day: niet weggooien, maar repareren!

International Repair Day: niet weggooien, maar repareren!

Op zaterdag 15 oktober is het weer International Repair Day. Dan wordt het repareren van spullen wereldwijd in de spotlight gezet. Repareren zorgt ervoor dat je spullen langer mee gaan en er geen nieuwe spullen gemaakt hoeven te worden. Het thema van International Repair Day is dit jaar ‘Repair Everywhere’. Ook jij kunt bijdragen. Je kan zelf thuis spullen repareren of iemand daarmee helpen. Ben je minder handig, dan kun je ook naar een Repair Café gaan bij jou in de buurt. In Zeeland zijn er inmiddels al zeven Repair Cafés. Op zaterdag 15 oktober bezoekt Jo-Annes de Bat het Repair Café in Middelburg, in het Jongerencentrum “Second Base”. En wist je dat het meest gerepareerde huishoudelijke apparaat het koffiezetapparaat is?

21 september 2022

Eenvoudig te repareren

In Nederland gooien we erg veel weg. Vaak zijn dat dingen die alleen een klein mankement hebben en die na een eenvoudige reparatie nog gewoon prima te gebruiken zijn. Helaas is repareren niet meer iets waar we als eerste aan denken. Zeker jongere generaties weten niet goed hoe ze spullen kunnen repareren. De kennis daarvan verdwijnt. Dat is een grote gemiste kans voor een duurzame toekomst en voor de circulaire economie, waarin grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden en afval niet bestaat.

Repair Cafe

Daarom komen er steeds meer Repair Café’s. In een Repair Café leren mensen met reparatiekennis vaardigheden en kennis over aan anderen en kun je kapotte spullen laten repareren. Die hoeven op deze manier niet te worden weggegooid en zijn langer bruikbaar. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt daarmee ook beperkt. Bovendien komt er minder CO₂ vrij, want bij het maken van nieuwe producten en het recyclen van oude producten wordt CO₂ uitgestoten.

Repaircafe’s in Zeeland

In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. Maar het Repair Café wil vooral laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. In Zeeland zijn inmiddels al zeven Repair Cafés, namelijk in Koudekerke, Goes, ’s Heer Arendskerke, Kapelle, Terneuzen, Zierikzee en Middelburg. Je kunt ook een Repair Cafe bij jou in de buurt zoeken op www.repaircafe.org

Op zaterdag 15 oktober bezoekt Jo-Annes de Bat het Repair Café in Middelburg, in het Jongerencentrum “Second Base” (oude ROC gebouw) aan de Ravensteijnweg 1!

Tags: