Droombeeld Degrowth & Zeeland in 2050

Droombeeld Degrowth & Zeeland in 2050

Eind vorig jaar rondde het jongerenprogramma Challenge 2050 af met een reeks droomschetsen voor de toekomst van Zeeland. Jongeren stelden voor verschillende thema’s hun ideale toekomstbeeld voor hun provincie. Daar kwamen indrukwekkende beelden uit naar voren. Een van de dromen verbeeldde de toekomst van Degrowth & Zeeland in 2050. Hoe ziet Zeeland er in 2050 uit als we een Degrowth economie hebben? Met die vraag begonnen Jacky, Leonard, Reinier en Roy, deelnemers van Challenge 2050, hun zoektocht naar hun mooist mogelijke toekomst voor Zeeland in 2050. Ze gingen in gesprek met elkaar en experts uit de Zeeuwse samenleving, om uiteindelijk te komen tot hun ideale economie in 2050: een economie gebaseerd op waardering voor de natuur, een lokale, circulaire markt en herverdeling.

26 maart 2024

Het idee van Degrowth is dat sectoren van de economie moeten krimpen voor een toekomstbestendige wereld. Dit is noodzakelijk omdat de huidige economie aanstuurt op schadelijke groei: veel van de productie en consumptie heeft een negatieve impact op onze omgeving en onszelf. Volgens Degrowth komen we daar alleen vanaf als de economie stopt met groeien.

Al snel in hun onderzoek zag de groep dat Degrowth best ingewikkeld is, met voor- en nadelen. Ze zijn enthousiast over de manier waarop in een Degrowth economie de natuur meer centraal wordt gezet. Ook lopen ze wel warm voor een meer lokale economie: bij de bakker om de hoek langs voor een brood, je weet waar je spullen vandaan komen en je kunt voor je boodschappen (en een gezellig praatje) naar de lokale supermarkt in je wijk. Bovendien zien ze een kans om arbeidstekorten te beperken, omdat je niet-essentiële sectoren sluit en zo meer mensen hebt die kunnen werken in de echt duurzame economie.

Wel ziet de groep een groot risico in een Degrowth economie op het gebied van sociale ongelijkheid. Als de welvaart in een Degrowth economie niet goed verdeeld wordt, kan het leiden tot veel ongelijkheid en armoede. Herverdeling zien ze dan ook als essentieel onderdeel van hun ideale economie van Zeeland in 2050.

De samenwerkingseconomie en goede groei

Waar ze ook tegenaan lopen: Degrowth en krimp van de economie klinkt niet als een aanlokkelijk toekomstbeeld. Daarom hebben ze het liever over goede groei: “meer en beter onderwijs, betere zorg, gezonder voedsel, fantastisch openbaar vervoer, spullen die langer meegaan en een ruim aanbod van betaalbare huizen. Maar ook meer vrije tijd, meer natuur, schoon water, en mooie musea.”

In hun ideale toekomst voor 2050 geven ze aan Degrowth dus een eigen draai. Ze noemen het ook wel een samenwerkingseconomie, waar samenwerking, rechtvaardigheid en gemeenschap centraal staan. Het gaat niet meer om economische groei, maar om welzijn voor iedereen. Mens én natuur.

Alle dromen

Lees ook over de andere dromen van de jongeren van Challenge 2050:

Droombeeld Ons eten in 2050 Vooruit naar vroeger
Droombeeld Het verhaal van water
Droombeeld Participatie in 2050 We doen het samen

Over Challenge 2050

Jacky, Leonard, Reinier en Roy hebben hun toekomstdroom gemaakt tijdens het project ‘Challenge 2050’. De deelnemers van Challenge 2050 zijn een half jaar aan de slag gegaan met de mooist mogelijke toekomst voor Zeeland, middels inspiratiesessies, gesprekken met experts en eigen onderzoek. Challenge 2050 is een initiatief van Dorpen voor Morgen: een platform waar mensen uit dorpen en wijken elkaar stimuleren en activeren om de transities te benutten voor een vitalere en veerkrachtiger samenleving. ZMf heeft het project uitgevoerd.

Terugblik symposium ‘De stem van de toekomst’

Tags:

Vragen of tips?

Profiel Denise de Leeuw

Denise de Leeuw

Programmamanager Groene Ruimte