De superkleine voetafdruk van ZMf’s jongste lid Nika Scheepers

De superkleine voetafdruk van ZMf’s jongste lid Nika Scheepers

Wellicht is ze met haar 20 jaar het jongste ZMf-lid, en in ieder geval heeft ze de kleinste voetafdruk die we tot nu toe zijn tegengekomen. Haar record van 1 hectare, zelfs onder de 1,8 hectare van een gemiddelde wereld-voetafdruk, zal waarschijnlijk niet snel worden verbroken. Hoe krijgt ze dat voor elkaar? Lees het volledige artikel uit de Wantij hieronder.

7 december 2021

Niets zo rebels als een maaltijd koken van weggegooide groenten

Nika komt van origine uit Koewacht, maar ze studeert bos- en natuurbeheer in Wageningen. Omdat ze zich niet vaak de tijd gunt om naar Zeeuws-Vlaanderen te gaan, zoeken we haar op in Wageningen. Het jongste ZMf-lid, hoe komt dat? Ja, je zult maar enthousiaste ouders hebben. ‘Mijn vader maakte mijn broer bij zijn geboorte gelijk lid van Greenpeace, en mij van de ZMf. Ik heb betrokkenheid bij het milieu met de paplepel ingegoten gekregen en dat is zo gebleven. Vandaar ook mijn studie’.

Bij het doornemen van de verschillende onderdelen van Nika’s voetafdruk blijkt bijna alles minimaal te zijn. Als veganist scoort ze geen punten bij de vragen over zuivel, kaas en vlees. ‘Ik ben vooral tegen de manier waarop dieren worden gehouden, meer nog dan dat ze uiteindelijk gedood worden.  Maar soms heb ik wel een dilemma: een vleesvervanger waar palmolie in zit, die deugt óók niet’. Nika is geen uitzondering: in haar studentenhuis is vegetarisch eten het uitgangspunt.

Een originele manier waarop Nika en haar huisgenoten hun voetafdruk laag houden is het dumpster diven. Oftewel de afvalcontainers van supermarkten inspecteren op wat er aan goed eetbaars in ligt. En dat blijkt nog heel wat te zijn. ‘We halen er vooral groente en fruit uit, en als we geluk hebben ook bakkerij-lekkernijen’. Zoals het een goed studentenhuis betaamt komt het huisraad ook van de straat of van anderen. En Nika’s kleren komen óók al niet rechtstreeks uit de winkel. De energierekening is ongeveer gemiddeld, maar als je met zijn zessen in een huis woont ben je toch zuinig bezig.

De moraal van het verhaal: als je veel samen doet, en gebruik maakt van wat anderen wegdoen, kan je een minimale voetafdruk hebben. Zonder daarbij een onplezierig leven te leiden. En dat past goed want ‘zo gaan we niet met elkaar om op deze planeet. Wij alles en zij bijna niets’. Rest nog wel de vraag: als je bent afgestudeerd en veel meer geld te besteden hebt, blijft je voetafdruk dan zo laag?

Misschien dat later mijn voetafdruk iets groter zal worden, maar geld is niet de enige reden waarom ik een relatief lage voetafdruk heb. Ik vind de levenswijze ook leuk, spannend en uitdagend. Het is voor mij activisme in haar puurste vorm. Ik ga vaak genoeg naar demonstraties, maar niets voelt zo rebels als een maaltijd koken van weggegooide groeten, of het repareren van een oude jas, die je ook had kunnen weggooien/kunnen vervangen voor een nieuwe van de Primark. Verder is het in plaats van meteen de Action of de H&M in te duiken, eerst rond te speuren op Marktplaats of rond te vragen bij vrienden is hartstikke leuk! Je komt niet alleen de meest toffe spullen/alternatieven tegen, maar ontmoet vaak ook nog eens hele hartelijke mensen. Je wordt er ontzettend creatief van!

Natuurlijk gaat er in het zoeken van alternatieven veel meer moeite/tijd/energie zitten dan naar de Appie gaan, of een bestelling bij Bol.com plaatsen, maar daardoor word je ook weer even herinnerd aan de werkelijke waarde van spullen en vraag je je sneller af “Heb ik dit nu echt wel nodig?”. Daarnaast speelt de morele kwestie ook een grote rol, we weten immers hoeveel impact onze manier van leven heeft op de wereld, dus als het anders kan, waarom doen we het dan niet? Dat het vaak ook onze portemonnee spaart, is eigenlijk alleen maar mooi meegenomen! Ik hoop dat ik aan deze blik op consumeren en het leven in haar geheel mijn leven lang kan blijven vasthouden en mijzelf kan blijven uitdagen door altijd de vraag te blijven stellen; dit kan zo niet langer, hoe kan het anders? Ik realiseer me natuurlijk ook dat niet iedereen in eenzelfde “luxe” positie zit als ik en niet iedereen deze extra tijd en energie kan stoppen in deze manier van leven, maar zolang ik het kan, doe ik het maar al te graag! En het hoeft immers ook lang niet zo excessief, zoals ik dat momenteel doe, een groene revolutie zit ‘m (juist!) in de kleine dingen!

Lees ook Wantij Vergezichten

 

Tags: