Nacht van de Nacht 2022

Nacht van de Nacht 2022

29 oktober 2022
19.00 uur - 23.00 uur

  • Organisatie: ZMf

Op zaterdag 29 oktober organiseert ZMf samen met diverse organisaties in Zeeland alweer de 18e editie van de Nacht van de Nacht. Een nacht met tientallen activiteiten waarbij deelnemers de uitstraling van de donkere nacht kunnen ervaren. Tenminste,……als alle lichten gedoofd worden.

Waarom de Nacht van de Nacht?

De Nederlandse nacht wordt elk jaar een paar procent lichter. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden. Hierdoor wordt het zien van een volle sterrenhemel steeds zeldzamer, raken nachtdieren in de war en kunnen mensen minder goed slapen. Nederland is inmiddels een van de meest verlichte landen ter wereld.
Misschien hebben we in Zeeland nog wel geluk, hier zijn nog plekken waar we wel van de duisternis kunnen genieten. Maar ook in Zeeland komt er steeds meer lichtoverlast, denk maar eens aan de reclamemasten en overbelichte zichtlocaties langs de A-58. Veel van die verlichting is onnodig. Waarom moet een reclamemast de hele nacht branden?  

De Nacht van de Nacht is na achttien edities een gevestigd evenement geworden. Vorig jaar bezochten ruim 15.000 bezoekers verspreid over meer dan 30 locaties. 

Behoud van duisternis staat inmiddels op de agenda, en veel gemeenten en bedrijven nemen maatregelen om lichthinder aan te pakken en stappen over naar gerichte en energiezuinige verlichting. Is de Nacht van de Nacht dan nog wel nodig? Ja zeker, we moeten ervoor blijven zorgen dat donkerte op de politieke en maatschappelijke agenda blijft staan. En buiten dat is het natuurlijk hartstikke leuk om mee te doen! 

Waarom precies deze nacht? 

Er is voor deze zaterdagavond gekozen omdat het de nacht is waarop de wintertijd ingaat en iedereen een uur langer kan slapen. Deze keer is de maan voor 16 % zichtbaar. Het is een donkere nacht waar je waarschijnlijk veel sterren kan zien. De zon gaat die dag rond 18.17 uur onder waardoor we rond 19.00 uur al met activiteiten kunnen starten en ook kinderen aan de activiteiten kunnen deelnemen. De Nacht van de Nacht duurt (in principe) tot 23.00 uur.  

Doe mee!

Steun de Nacht van de Nacht op 29 oktober 2022 en doe het licht uit. Wil je de nacht nog extra vieren? Verzin dan een leuke, spannende, romantische of ludieke activiteit. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Kijk dan eens op www.nachtvandenacht.nl  

Type activiteiten 

Om het publiek een bereikbaar en aantrekkelijk programma aan te bieden over de schoonheid en belang van de donkere nacht, kan het volgende belangrijk zijn: 

  • een activiteit gericht op de schoonheid van de nacht en de beleving hiervan
     
  • per locatie bij voorkeur meerdere activiteiten die op elkaar afgestemd zijn tot één programma
  • zowel binnen- als buitenactiviteiten (mooi- en slechtweer activiteiten)
  • activiteiten voor jong en oud
  • een locatie die bij voorkeur beschikt over een wc, catering, parkeerplaats en die goed te bereiken is
  • een locatie zonder al te veel storende verlichting in de omgeving (zodat er echt van de schoonheid van de nacht genoten kan worden). Aanrader; ga ‘s-avonds eens kijken hoe de locatie er in het donker uitziet, zodat u op de Nacht zelf niet voor vervelende verrassingen komt te staan. 

Inspiratie

Voor inspirerende ideeën voor de Nacht van de Nacht, kunt u kijken op de website  www.nachtvandenacht.nl/bibliotheek/inspiratiegids Ook is er een cursusmap over Nachtbeleving bij de ZMf op te vragen met beschrijving van vele zintuigenprikkelende nachtactiviteiten. 

Meer informatie?

Op onze website www.nachtvandenacht.nl vindt je meer informatie en de activiteiten op een rij. Heb je vragen over de Nacht van de Nacht? Neem dan contact met ons op. Bel naar nummer 0118 654180 of mail naar info@zmf.nl

Terug naar agenda

Nacht van de Nacht 2022

Middelburg, Netherlands