Klimaatbuffers in verschillende soorten
Er zijn veel verschillende soorten klimaatbuffers:
Biobouwers
Biobouwers bestaan uit vegetatie en schelpdierbanken die sediment vastleggen en helpen bij het herstellen en ontwikkelen van slikken en schorren. Ook dempen de vegetatie en schelpdierbanken de golven, zodat slikken en schorren verder mee kunnen groeien met de zee. Zo dragen biobouwers bij aan kust- en oeverversterking en kunnen ze een waardevolle bijdrage leveren aan het verminderen van het afkalven van platen in de Oosterschelde.
Koolstof-sink
Een koolstof-sink is een multifunctionele buffer en helpt zowel bij het aanpassen aan het veranderende klimaat als bij het verminderen van klimaatverandering. Klimaatadaptatie door middel van een koolstof-sink werkt op basis van het vasthouden van water voor tijden van droogte. Doordat een koolstof-sink CO2 uit de lucht opslaat in organisch materiaal gaat het ook klimaatverandering tegen. Van het opslaan van CO2 in organisch materiaal is sprake in bijvoorbeeld nat grasland, schor, moeras en veengebied. Dergelijke gebieden kunnen zich tot koolstof-sinks ontwikkelen als de waterstand er wordt verhoogd.
Groene airco
De ‘groene airco’ biedt verkoeling in het stedelijk gebied. Het gaat vaak om waterrijke natuurgebieden in de buurt van stedelijk gebied, waar mensen de warme stad kunnen ontvluchten. Of om bomen, parken en groene daken. Eén boom staat gelijk aan tien elektrische airco’s! Voor groene airco’s is wel voldoende water nodig. Dat betekent dat er in de bodem ook een buffer moet zijn met regenwater voor drogere periodes.
Natuurlijke spons
Een natuurlijke spons houdt water vast in bovenstrooms gelegen natuurgebieden. Het water wordt in het natuurgebied vastgehouden, net als bij een spons. Met enige vertraging wordt het dan weer afgevoerd via oppervlakte wateren. Zo wordt het risico op overstroming benedenstrooms verminderd en ontstaat er een zoetwaterbuffer voor droge perioden.
Levende kust
Een buffer in de vorm van een levende kust is een bijzonder interessante natuurlijke klimaatbuffer voor Zeeland. Een levende kust helpt namelijk de
primaire kustbescherming te versterken, maar, door de natuurlijke inrichting van de buffer met duinen en schorren, draagt hij ook bij aan de bescherming van de natuur. Met het aanleggen en inrichten van van vooroevers, zandbanken en schorren die de golven remmen en extra zand en slib vastleggen, wordt de levende kust het leefgebied van planten, vogels en onderwaternatuur.