Challenge 2050

Challenge 2050

Je hoeft maar even op sociale media te gaan of het nieuws te checken om het door te hebben: we staan tegenover gigantische uitdagingen. Van de stikstofcrisis en klimaatcrisis tot het verlies aan biodiversiteit en het chronisch tekort aan betaalbare woningen. Deze uitdagingen gaan niet alleen over het nu, maar vooral over hoe de wereld er morgen uitziet. Toch worden wij, jongeren, nauwelijks gevraagd hoe die wereld – onze toekomst en die van de generaties na ons – er eigenlijk uit moet zien. Tijd om de handschoen zelf op te pakken en te durven dromen.

OVER CHALLENGE 2050 | SAMENWERKEN | ORGANISATIE

Hoe moet 2050 er volgens jou uitzien?

In Challenge 2050 zijn verschillende groepen jongeren sinds mei 2023 aan de slag met hun toekomstvisie voor 2050. Voor hun stad, provincie, dorp, school, sportclub of bedrijf: het kan allemaal. 

Aan de hand van inspiratiesessies, contact met experts en ervaringsdeskundigen en een werkbudget schetsen ze hun toekomstvisie. De vier groepen doen dat ieder voor een eigen thema: 

  • Zeeland en het water in 2050;
  • Zeeland en participatie in 2050;
  • Zeeland en voeding in 2050;
  • Zeeland en de economie in 2050.

De toekomstvisie van iedere groep is hun stip op de horizon. Om ook richting die toekomst te kunnen werken, schetsen de jongeren ook de eerste stappen die nodig zijn om bij de toekomstvisie te komen. 

Na zes maanden, op 4 november 2023, presenteren de jongeren de visies aan de mensen die er ook écht wat mee kunnen. Misschien is dat een gemeenteraad, een gedeputeerde, of de directeuren van bedrijven. Dit doe ze in de vorm die bij hun past. Of dat nou een toneelstuk, presentatie, speech, filmpje of nog heel wat anders is: de mogelijkheden zijn eindeloos!  

Ook meedoen, samenwerken of meer weten over de organisatie?

Terugblik symposium 'De stem van de toekomst'

4 november presenteerden de jongeren hun toekomstdromen tijdens het symposium ‘De stem van de toekomst’. Benieuwd naar de toekomstbeelden, of wil je weten hoe het symposium was? Bekijk de video!

Lees meer

Droombeelden 2050

In het programma Challenge 2050 schetsen jongeren een reeks dromen voor de toekomst van Zeeland. Dat doen ze voor verschillende thema’s. Er kwamen indrukwekkende beelden uit naar voren:

Droombeeld Ons eten in 2050 Vooruit naar vroeger
Droombeeld Het verhaal van water in 2050
Droombeeld Degrowth & Zeeland in 2050
Droombeeld Participatie in 2050 We doen het samen

Samenwerken?

De toekomst maak je samen. We werken in Challenge 2050 daarom graag samen met onderwijsinstellingen, bedrijven en de politiek om de jongeren en hun visies zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen. Doe je mee?

Vragen of tips?

Organisatie

Challenge 2050 is een initiatief van Dorpen voor Morgen: een platform waar mensen uit dorpen en wijken elkaar stimuleren en activeren om de transities te benutten voor een vitalere en veerkrachtiger samenleving. De Zeeuwse Milieufederatie doet de projectuitvoering. 

Logo Dorpen voor Morgen

Tags: