Challenge 2050

Challenge 2050

Je hoeft maar even op sociale media te gaan of het nieuws te checken om het door te hebben: we staan tegenover gigantische uitdagingen. Van de stikstofcrisis en klimaatcrisis tot het verlies aan biodiversiteit en het chronisch tekort aan betaalbare woningen. Deze uitdagingen gaan niet alleen over het nu, maar vooral over hoe de wereld er morgen uitziet. Toch worden wij, jongeren, nauwelijks gevraagd hoe die wereld – onze toekomst en die van de generaties na ons – er eigenlijk uit moet zien. Tijd om de handschoen zelf op te pakken en te durven dromen.

OVER CHALLENGE 2050 | OOK MEEDOEN | SAMENWERKEN | ORGANISATIE

Hoe moet 2050 er volgens jou uitzien?

In Challenge 2050 zijn verschillende groepen jongeren sinds mei 2023 aan de slag met hun toekomstvisie voor 2050. Voor hun stad, provincie, dorp, school, sportclub of bedrijf: het kan allemaal. 

Aan de hand van inspiratiesessies, contact met experts en ervaringsdeskundigen en een werkbudget schetsen ze hun toekomstvisie. De drie groepen doen dat ieder voor een eigen thema: 

  • Zeeland en het water in 2050;
  • Zeeland en participatie in 2050;
  • Zeeland en de economie in 2050.

De toekomstvisie van iedere groep is hun stip op de horizon. Om ook richting die toekomst te kunnen werken, schetsen de jongeren ook de eerste stappen die nodig zijn om bij de toekomstvisie te komen. 

Na zes maanden, op 4 november 2023, presenteren de jongeren de visies aan de mensen die er ook écht wat mee kunnen. Misschien is dat een gemeenteraad, een gedeputeerde, of de directeuren van bedrijven. Dit doe ze in de vorm die bij hun past. Of dat nou een toneelstuk, presentatie, speech, filmpje of nog heel wat anders is: de mogelijkheden zijn eindeloos!  

Ook meedoen, samenwerken of meer weten over de organisatie?

Ook meedoen?

Je kunt je helaas niet meer aanmelden voor het hele traject van Challenge 2050. Wel ben je van harte welkom bij de Inspiratiesessies georganiseerd voor Challenge 2050!

De eerstvolgende inspiratiesessie gaat over ‘Toekomstdenken‘. Ben jij erbij?

Agenda

  • 22 juni | Inspiratiesessie toekomstdenken

WANNEER: 22 juni, van 17:00 – 21:00 (inclusief avondeten!)

WAAR: Zeeuwse Bibliotheek, Middelburg

WAT: Onder leiding van Miranda Willems (Lab Toekomstige Generaties) nemen we een kijkje in de toekomst. Wat betekent het om 7 generaties vooruit te denken? Hoe doe je dat? En hoe helpt dat bij het maken van plannen voor de toekomst?

In een aantal creatieve werkvormen gaan we met die vragen aan de slag. Ook meedoen? Meld je aan door een mailtje te sturen naar mgroot@zmf.nl

  • 4 november | Lancering toekomstvisies

WANNEER: 4 november

WAAR: Wordt nog bekendgemaakt

WAT: Aan het einde van de Zeeuwse Klimaatweek is het eindelijk zo ver: de jongeren presenteren hun visies voor de toekomst. Tijdens een interactieve bijeenkomst vertellen ze hoe zij de toekomst graag zien op hun thema.

Neem contact op met de projectleiders voor meer informatie.

 

 

Samenwerken?

De toekomst maak je samen. We werken in Challenge 2050 daarom graag samen met onderwijsinstellingen, bedrijven en de politiek om de jongeren en hun visies zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen. Doe je mee?

Vragen of tips?

Profiel Ran Kok

Ran Kok

Junior projectleider jongerenparticipatie 0118 654180 E-mail
Profiel Merel Groot

Merel Groot

Junior Projectleider Challenge 2050 0118 654180 E-mail

Organisatie

Challenge 2050 is een initiatief van Dorpen voor Morgen: een platform waar mensen uit dorpen en wijken elkaar stimuleren en activeren om de transities te benutten voor een vitalere en veerkrachtiger samenleving. De Zeeuwse Milieufederatie doet de projectuitvoer. 

Logo Dorpen voor Morgen

Tags: