Tijdloos Kompas

Tijdloos Kompas

Het fundament van onze organisatie is ons Tijdloos Kompas. Hierin hebben wij aandacht voor onze bestaansreden, onze kernwaarden, onze principes als randvoorwaarden en onze strategische doelen voor de lange termijn.

Dit kompas helpt ons met onze koers, beslissingen nemen en helpt ook bij de afweging waar we onze expertise willen inzetten en waar niet.
Wij zijn een kleine en krachtige organisatie juist doordat we zelf de regie houden aan de hand van dit kompas.

Onze bestaansreden

Wij gaan voor een mooie provincie, ons Zeeland. We zijn een krachtige stem voor de natuur en het milieu. In verbinding met de regio werken wij vandaag samen aan de toekomst. ZMf draagt bij aan de transitie naar een duurzame samenleving. Onze ambitie is om een positieve impact te hebben door naar het hele systeem te kijken.

Kernwaarden

Wij zien onszelf als een onafhankelijke club die werkt voor natuur en milieu in Zeeland. We hebben een groeiende positieve impact op onze omgeving. Dat doen we door middenin de Zeeuwse samenleving te staan met een open en integere houding: inspireren tot en aanjagen van duurzame initiatieven en groene stappen voorwaarts. We zijn bovendien een krachtige stem voor kwetsbare natuur.

Onze kernwaarden zijn:

Bevlogen
Betrokken
Ondernemend

Groei
Synergie

Principes

Bij alles wat we doen gaan we uit van een een aantal fundamentele principes, die gebaseerd zijn op de duurzaamheidsregels van The Natural Step.
Deze luiden als volgt:

  • Breng niet meer en niet sneller stoffen vanuit de aarde in het milieu dan de natuur kan verwerken.
  • Breng niet meer en sneller door mensen geproduceerde stoffen in het milieu dan de natuur kan verwerken.
  • Breek de natuur niet sneller af dan dat ze nodig heeft om zich te herstellen.
  • Doe geen dingen waardoor mensen beperkt worden in het vervullen van hun essentiële behoeften.

Strategische doelen

Voor iedere pijler formuleerden we gerichte strategische doelen waaraan we consequent werken, op korte en op lange termijn.


Duurzame samenleving

We zijn op weg naar een duurzame samenleving die alles biedt wat de huidige generaties nodig hebben om te leven én die ervoor zorgt dat toekomstige generaties ook in hun behoeften kunnen voorzien. Dus niet wie dan leeft die dan zorgt, maar wie nu leeft, zorgt ook voor later.

Dit willen we in dit kader bereiken:

  • Zeeland heeft een energiesysteem met een substantieel lager energieverbruik dan nu en een energieopwekking die van 100% hernieuwbare bronnen afkomstig is.
  • Onze provincie maakt onderdeel uit van een circulair (gesloten) systeem van materiaalgebruik waarbij een minimale hoeveelheid grondstoffen gebruikt wordt. Er is geen afvalstroom meer.


Gezonde leefomgeving

Of wij ons prettig voelen in Zeeland heeft te maken met de kwaliteit van onze omgeving. Belangrijk is de aanwezigheid van groen en water, schone lucht om in te ademen en het beleven van rust, bijvoorbeeld in de vorm van stilte en donkerte en de cultuur & natuurhistorie van ons gebied.

Dit willen we in dit kader bereiken:

  • Zeeuwen hebben oog voor de kwaliteit van hun leefomgeving. Alle projecten, plannen en activiteiten zijn in de basis goed voor mens & leefmilieu.
  • De identiteit en schoonheid van de verschillende Zeeuwse eilanden en landschapstypen hebben een grote culturele en belevingswaarde. Bij alle ontwikkelingen, plannen en activiteiten wordt het landschap gewaardeerd, behouden, versterkt en waar nodig hersteld.


Veerkrachtige ecosystemen

Wij kunnen niet zonder biodiversiteit en ecosystemen. Soorten en leefgebieden zorgen onder andere voor de productie van zuurstof, bestuiving van (landbouw)gewassen, luchtfiltering en een vruchtbare grond en waterzuivering. De verschillende soorten en leefgebieden horen samen en in balans. Door dat evenwicht vormen ze een productieve natuur; onze natuurlijke en hernieuwbare bronnen zorgen dat we kunnen bestaan.

Dit willen we in dit kader bereiken:

  • Zeeland behoudt en versterkt de natuur in de Deltawateren en andere natuurgebieden tot een veerkrachtig ecosysteem. Dier- en plantensoorten zijn in balans. Verscheidenheid en variatie aan soorten is gegarandeerd.
  • Als er in Zeeland wordt gewerkt in of met de natuur, dan gebeurt dat in harmonie ermee. Bij alle ontwikkelingen, plannen en activiteiten wordt biodiversiteit gewaardeerd, behouden, versterkt en waar nodig hersteld. Wij maken wijs gebruik van de aangeboden ecosysteemdiensten (voor bijv. de voedselproductie).