Hergebruik kent vele vormen: je hebt minder kopen, langer gebruiken, slimmer kiezen en beter weggooien. De interactieve kaart Zoek Het Om De Hoek helpt je hierbij! Er staan lokale ondernemers op en burgerinitiatieven. In (tot nu toe) drie categorieën: (bouw)materialen en spullen, mobiliteit en voedsel en groen. Die je kunnen helpen om circulair te leven en te werken in Zeeland.
Bekijk de interactieve kaart
Circulair?
De term circulair is helaas nog niet heel bekend bij veel mensen. Toch is het niet zo ingewikkeld. Het gaat erom dat we zorgen dat grondstoffen, waar onze spullen van gemaakt worden, steeds opnieuw worden gebruikt. Soms is het zo simpel als een boek lenen bij de bieb. En als je je broek laat repareren, gaat die langer mee. Dat is circulair, want je hoeft geen nieuwe broek te kopen. Uiteindelijk willen we toe naar een wereld waar afval niet bestaat en grondstoffen altijd hergebruikt kunnen worden: dat noemen we een circulair samenleving.
Handig dichtbij
De kaart Zoek Het Om De Hoek brengt de circulaire samenleving dichtbij. Het mooie van deze kaart is dat letterlijk bij iedereen om de hoek wel een circulair initiatief blijkt te zitten, zoals een schoenmaker of een minibieb. Of een Zeeuws netwerk van Repair Cafés. Veel Zeeuwen zijn al enthousiast bezig met bijvoorbeeld kledingruilbeurzen, soepcafés en deelinitiatieven. Deze burgerinitiatieven en lokale ondernemers bestaan echter vaak onopgemerkt, of worden niet (h)erkend als “circulair”. Ze zijn onvoldoende in beeld om mee te tellen met gemeentelijke doelstellingen. Daar wil deze interactieve kaart wat aan doen.
Doe mee, vul aan!
Ben je werkzaam bij een Zeeuwse gemeente en wil je de kaart verder aangevuld zien met de mooiste en handigste initiatieven uit de regio? Neem dan contact op met ZMf, want met Zoek Het Om De Hoek is nog veel meer mogelijk dan je nu al kan zien. Voor Zeeland hebben we nu een start gemaakt met minibiebs en Repair Cafés, maar er past nog veel meer op deze kaart: zoals circulaire bouwmaterialen, boerderijwinkels, deelauto’s en deelfietsen, coöperatieve moestuinen en zadenbanken, kringloopwinkels. En denk ook eens aan al die onmisbare ambachtslieden die bijvoorbeeld schoenen, kleding en fietsen een tweede kans geven. Populair bij jongeren zijn initiatieven rondom vintage en upcycling. En heel waardevol zijn de milieustraten, die steeds vaker transformeren tot circulaire hubs. Laten we samen het plaatje in Zeeland compleet en up to date maken!
Tags: