ZMf vindt kernenergie niet dé oplossing
Hoe zorgt Zeeland in de toekomst voor voldoende duurzame energie voor de hele samenleving én blijft ze een gezonde en mooie provincie? Hoe bouwen we aan een toekomstbestendig energiesysteem?
Hoe zorgt Zeeland in de toekomst voor voldoende duurzame energie voor de hele samenleving én blijft ze een gezonde en mooie provincie? Hoe bouwen we aan een toekomstbestendig energiesysteem?
16 april 2020
De druk om met oplossingen te komen voor ons energievraagstuk én klimaatdoelen te halen is enorm. De tijd dringt, de kosten die de energietransitie met zich meebrengt zijn gigantisch en iedere euro kan maar 1 keer uitgegeven worden. Dat vraagt om slimme en verstandige keuzes. Allereerst efficiënter omgaan met
energie en besparen, van particulier tot de grote industrie. Vervolgens kiezen we voor kansrijke vormen van energie. Die een wezenlijke bijdrage leveren aan de energievoorziening, die duurzaam zijn en hernieuwbaar en natuurinclusief. Extra mooi is als ze ook sociale en economische voordelen hebben, zoals werkgelegenheid en verdienmodellen, ook voor burgers.
Zonne- en windenergie hebben die potentie: er is volop zon en wind in Zeeland! Energie uit zon en wind worden in hoog tempo efficiënter er goedkoper₁, in tegenstelling tot energie uit kool en kernreactie₂. Dit maakt ook groene waterstof concurrerend t.o.v. grijze waterstof. Daarnaast worden wind- en zonneenergie drie keer sneller geïnstalleerd dan alle andere bronnen₃.
Is er een rol voor kernenergie in een duurzame energietransitie? Wat ZMf betreft niet! Wat feiten op een rijtje
ZMf wil een energiesysteem waar we geen spijt van krijgen. Dat betaalbaar is, de huidige én toekomstige generaties dient en respect heeft voor
onze leefomgeving en natuur. Echte oplossingen vind je in: energiebesparing, hernieuwbare energiebronnen (zoals wind, zon, groene waterstof en waterkracht), innovatieve energie-opslag en brede samenwerking tussen energienetten.
Wind-, zonne- en getijde-energie is aanzienlijk minder milieubelastend en helpt CO2 te reduceren. Door opschaling op al bestaande of al aangewezen energieproductieplekken kunnen door deze en nieuwe technieken aan de toekomstige Zeeuwse energiebehoefte worden voldaan. Denk aan kleine windmolens vervangen door grotere, windparken op zee en zonne-energie op gepaste locaties op zowel land als water. Uiteraard moeten de grenzen van die opschaling streng worden bewaakt, zodat de samenleving deze kan blijven omarmen.
De 2 GW verbinding (IJmuiden Ver) van offshore windenergie bij Borsele biedt, mogelijk gekoppeld aan een waterstofcentrale, hele goede en duurzame kansen om de industrie te verduurzamen.
We ondersteunen de ontwikkeling van veelbelovende technologieën, zoals Blue Energy, aquathermie of innovatieve toepassingen van zonnepanelen, zoals in glas of asfalt.
₁ bron: https://www.ember-climate.org ₂ bron: https://www.ourworldindata.org ₃ bron: https://www.pv-magazine.com ₄ bron: https://www.rijksoverheid.nl
Directeur
Hallo! Leuk dat je op onze website bent en informatie komt zoeken over ons werk en over de natuur en het milieu in Zeeland. De website van ZMf maakt gebruik van cookies. Dit zijn analytische en functionele cookies, die geen persoonsgegevens verzamelen en helpen de website goed te laten functioneren. Wil je meer weten over hoe we omgaan met jouw privacy op onze website? Lees dan het privacy beleid van ZMf.