Voor het pilotproject ‘Warm door Water’ zoeken wij bewoners die hun huis willen verduurzamen. Ga jij de uitdaging aan? De gaskraan dichtzetten en je huis voortaan verwarmen met water? Met aquathermie kun je samen met je buren binnen een jaar je huis volledig duurzaam verwarmen!
Let op: de aanmeldtermijn is inmiddels verstreken.
Aquathermie maakt gebruikt van water als energiebron, om gebouwen te verwarmen of te koelen. Het is efficiënt, duurzaam, kostenbesparend en veelzijdig in te zetten. Een ideale technologie voor een waterland als Nederland. De Natuur- en Milieufederaties hebben al een aantal pilots gedaan om buren te helpen om van het gas af te gaan, via een water-warmtepomp. Nu zoeken we nog meer pioniers, die tijdens het hele traject geholpen worden met kennis en praktische hulp. Er is ruimte voor zes nieuwe burencollectieven. Aanmelden hiervoor kan tot 24 maart!

Voorwaarden om mee te kunnen doen:
- Je hebt een geïsoleerde woning met energielabel C/D of hoger.
- Je woning ligt direct aan water – bijvoorbeeld een sloot of een vijver.
- Je hebt enthousiaste buren (2-5 buren willen meedoen).
Zo werkt dit project in het kort:
Uit alle inzendingen worden in de maand mei zes kansrijke burengroepen gekozen. Daarmee gaan we in gesprek over de wensen en mogelijkheden. Het systeem werkt met een collectieve warmtewisselaar in een sloot of vijver, die bijvoorbeeld onder een steiger komt te liggen. Deze wordt via een gesloten leidingensysteem aangesloten op de te installeren warmtepomp in de woning van jou en je buren. De warmtepomp haalt de warmte uit het water en geeft deze af aan de bestaande verwarming, zoals radiatoren of vloerverwarming. Het principe is vergelijkbaar met een koelkast, maar dan omgekeerd. Het water stroomt langs buizen in een warmtewisselaar. Het koudemiddel in die buizen verdampt al bij hele lage temperaturen, via een compressor kun je die warmte verhogen tot circa 50 graden. Het systeem is vijf keer efficiënter dan een gangbare CV-ketel. Je hebt geen gas meer nodig en verbruikt relatief weinig energie, omdat de warmte uit het water komt.
Voordelen:
- Het systeem gebruikt geen gas.
- Het levert 5 keer zoveel energie op dan de CV-ketel.
- Het maakt geen geluid (in tegenstelling tot lucht-warmtepompen).
- Het systeem is onderhoudsarm.
Dit kost het:
Je bent bereid om te investeren in de verduurzaming van je huis. Hoeveel dit precies kost, is nog niet te zeggen. Dankzij subsidies en collectieve inkoopvoordelen krijg je een hele aantrekkelijke prijs, vergelijkbaar met de aanschaf van een individuele lucht-warmtepomp. De Natuur- en MiIieufederaties ondersteunen met kennis, tijd en financiën.
Meer informatie:
Bekijk interviews met buren die al in een eerder stadium gekozen zijn voor deze pilot en leer hoe zij het hele proces aangepakt en beleefd hebben op de website Warmdoorwater.nl
Tags: