Training Energieboswachter 2023

Training Energieboswachter 2023 (grotendeels online)

Vind je de energietransitie belangrijk? Wil je leren hoe wind- en zonneparken samen kunnen gaan met natuur en biodiversiteit? ZMf gaf in 2022 al de verdiepende training Energieboswachter! Wegens succes willen we proberen deze in de toekomst te herhalen. Heb je interesse, laat het ons dan alvast weten!

24 januari 2023

Hoe werkt het?

In 2 maanden tijd word je opgeleid tot burgerexpert voor natuurinclusieve zon- en windparken. Onder leiding van deskundige (gast)sprekers krijg je de tools en informatie die nodig zijn om zon- en windprojecten te beoordelen op de effecten voor natuur, landschap en biodiversiteit. Zo draag je zelf bij aan een natuurinclusieve energietransitie.

Ben je benieuwd naar de ervaringen van de training? Lees in het interview van Bert Lemmens over die van hem als energieboswachter!

Lees hier de ervaringen!

Resultaat: wat levert de training op?

  • veel kennis over ecologische meerwaarde bij zon- en windprojecten
  • handvatten om locaties te beoordelen en bestemmingsplannen te interpreteren
  • praktijkervaring (oefen met een zelfgekozen zon- of windproject)
  • interessant en leuk netwerk, je wordt onderdeel van een Milieufederaties-expertpool en houdt contact met andere Energieboswachters
  • je zet je in voor een actueel en maatschappelijk relevant vraagstuk
  • officieel certificaat van ZMf voor je afgeronde training ‘Energieboswachter’
  • kortom, jij weet na deze training beter hoe je natuurpositieve energieprojecten in Zeeland kunt vormgeven!

Doelgroep

Deze training is onmisbaar voor energiecoöperaties, dorpsinitiatieven, dorpsbelangen en iedereen die actief is in een lokale natuur- en milieuorganisatie in Zeeland of die een hart heeft voor de energietransitie en natuur en landschap. Voorkennis over de energietransitie of ecologie is niet vereist, wel een leergierige en open houding.

Voorbereiding

Na opgave ontvang je een paar dagen voor de start van de training het programma en nadere informatie. De training volg je via het programma Zoom. Je ontvangt hierover uitleg. Mocht je niet bekend zijn met Zoom, dan zorgen wij voor extra ondersteuning hierin.

Kosten

De training kost 49 euro per persoon. Voor deze training geldt een annuleringsregeling. De training gaat door bij minimaal 5 deelnemers met een maximum van 25 deelnemers.

Annuleringsregeling:
25 euro bij annulering binnen 7 dagen voor aanvang van de training
49 euro bij annulering binnen 48 uur voor aanvang van de training

Studietijd

De totale tijdsinvestering bedraagt ± 40 uur, waarvan ± 20 uur voor zelfstudie/praktijkopdracht.

Programma

De training omvat 7 avonden (op dinsdag en/of op woensdagavond) waarvan 3 verdiepende kennissessies, 2 regionale bijeenkomsten en 2 online vragenuurtjes. Daarnaast werk je samen met andere deelnemers aan een praktijkopdracht.

 

  • Startbijeenkomst

    > Datum: woensdagavond 12 april 2023

    > Tijd: 19.30 – 21.00 uur

    > Locatie: In overleg met de Zeeuwse deelnemers bepalen we of deze bijeenkomst fysiek of online organiseren

    Tijdens deze avond krijg je uitleg over de opzet van de training en de praktijkopdracht. We vertellen over de basisprincipes van biodiversiteit bij energieprojecten met behulp van ‘de biodiversiteitsimpactladder’. Verder is er ruim de tijd voor kennismaking en het stellen van vragen.

  • Kennissessie 1: RUIMTE

    > Datum: Woensdag 19 april 2023

    > Tijd: 19:00 – 21:00 uur

    > Locatie: Online

    Hoe is de natuur in Nederland beschermd? Hoe ontwikkel je een project en welke rol spelen planprocedure en gebiedsanalyse daarin? Ook bekijken we welke informatie we kunnen halen uit toetsing op juridische- en beleidskaders.

  • Bespreking praktijkopdracht #1

    > Datum: dinsdagavond 25 april 2023

    > Tijd: 19.30-20.30 uur

    > Locatie: In overleg met de Zeeuwse deelnemers bepalen we of deze bijeenkomst fysiek of online organiseren.

    Tijdens deze bespreking kunnen deelnemers vragen stellen over de praktijkopdracht, is er ruimte voor toelichting over de relevante lokale beleidskaders en is er ruimte voor intervisie tussen de verschillende groepjes.

  • Kennissessie 2: ZON

    > Datum: Woensdag 10 mei 2023

    > Tijd: 19:00 – 21:00 uur

    > Locatie: Online

    Deze sessie richt zich op de ecologische risico’s en kansen bij zonprojecten. Hierbij bekijken we wat de mogelijkheden zijn binnen de projecten.

  • Kennissessie 3: WIND

    > Datum: Dinsdag 16 mei 2023

    > Tijd: 19:00 – 21:00 uur

    > Locatie: Online

    Deze sessie richt zich op de ecologische risico’s en kansen bij windprojecten. Hierbij bekijken we wat de mogelijkheden zijn binnen de projecten.

  • Bespreking praktijkopdracht #2

    > Datum: woensdag 24 mei 2023

    > Tijd: 19.30-20.30 uur

    > Locatie: In overleg met de Zeeuwse deelnemers bepalen we of deze bijeenkomst fysiek of online organiseren.

    Tijdens deze bespreking kunnen deelnemers vragen stellen over de praktijkopdracht, krijgen deelnemers toelichting op de feedbackrapporten van praktijkopdracht #1, is er ruimte voor toelichting over de relevante lokale beleidskaders en is er ruimte voor intervisie tussen de verschillende groepjes.

  • Slotbijeenkomst

    > Datum: Woensdag 7 juni 2023

    > Tijd: 19.30-21.00 uur

    > Locatie: Fysiek en feestelijk!

    Tijdens deze feestelijke slotbijeenkomst presenteren de groepjes hun ‘integraal advies’, ontvangen de deelnemers hun certificaat, is er een terugblik en evaluatie op de training en kijken we gezamenlijk naar de toekomst: hoe verder?

Aanmelden

Inschrijven voor de training kan via het aanmeldformulier.

Organisatie van de training

Deze training is een initiatief van de Brabantse Milieufederatie. Vanwege het succes wordt deze nu in meerdere provincies georganiseerd, waaronder ook in Zeeland in samenwerking met ZMf. De drie inhoudelijke kennissessies worden gezamenlijk gevolgd, zodat daar ook deelnemers vanuit andere provincies aanwezig zijn. De overige bijeenkomsten zijn enkel met de Zeeuwse deelnemers.

 

Tags:

Meer weten? Neem contact met ons op

Profiel Melissa Ernst

Melissa Ernst

Projectleider Energietransitie, Biodiversiteit, Landbouw