Het Kustpact staat alleen nog op een beperkt aantal locaties nieuwbouw toe. Toch is sinds het ondertekenen van het pact het grondoppervlak van Zeeuwse bungalowparken met 11 procent gegroeid. Een van de redenen hiervan is dat campings het maken van een kwaliteitsslag aangrijpen om hun grondgebied uit te breiden.
Bekijk de uitzending van Pointer
Achterdeurtjes
Veel van die bouwprojecten zaten al in de zogenoemde ‘pijplijn’ tijdens het opstellen van de Zeeuwse kustvisie, de provinciale variant van het Kustpact. De kustvisie vormt een rem op nieuwe bebouwing. Toch proberen kapitaalkrachtige marktpartijen legale achterdeurtjes te vinden om alsnog vakantiewoningen te kunnen bouwen op de schaarse kustlocaties. “De bouwwoede is door de kustvisie een eind gestopt, maar we zien toch dat her en der projectontwikkelaars nog proberen nieuwe villa’s neer te zetten”, vertelt Robbert Trompetter van ZMf tijdens een interview met Pointer. Campings opkopen blijkt zo’n achterdeur te zijn. Die hebben al een recreatiebestemming en voor het bouwen van vakantiehuisjes tot 70m2 is geen nieuwe vergunning nodig. Daardoor kan een nieuwe eigenaar relatief makkelijk het terrein ombouwen tot een grootschalig park met vakantiehuisjes. Daaraan kan hij veel meer verdienen.
Steeds meer vakantieparken
In heel Nederland zien we het aantal vakantieparken sterk groeien. Dit gaat vaak ten koste van seizoencampings en de kampeerders die daar soms al decennia vast klant zijn. Want cijfers van het CBS laten zien dat er de afgelopen 10 jaar in Nederland 345 vakantieparken bijgekomen zijn, vooral in de kustprovincies. Zeeland staat daarbij aan kop met 97 nieuwe parken. Het aantal campings in het land daalde in dezelfde periode met 666. Campinghouders zwichten vaak voor de enorme bedragen die grote recreatiebedrijven, projectontwikkelaars en investeerders neer willen leggen.
Bron: Pointer KRO-NCRV
Tags: