Het doel van het project: samen met de inwoners van Ossenisse Zeedorp tot een gezamenlijke keuze komen om collectief energie op te wekken, op te slaan en te gebruiken. Maar, hoe doe je dat, als collectief? En, waar begin je, hoe ga je in gesprek met je mede dorpsbewoners en hoe krijg je mensen mee met je initiatief? Welke stappen moet je daar voor zetten? Onze rol en uitgangspunt daarbij waren dat de werkgroep zelf de regie over het eigen proces had en bleef houden. We zijn met open visier en veel enthousiasme in dit traject gestapt en we nemen je graag mee in wat er dit jaar is bereikt.
Startpunt: januari 2024
Bij onze eerste gesprekken en kennismaking met de werkgroep, bleek dat de groep initiatiefnemers uit (maar) drie mensen te bestaan. Om meer mensen bij de plannen te betrekken werd niet alleen een energiemarkt georganiseerd maar gingen er een bus met bewoners in mei naar Green Village in Delft. Er ging ook een gemeenteambtenaar van de gemeente Hulst mee met deze inspiratiereis om te zien welke pilots en technieken er zoals in Delft worden onderzocht.
Plannen maken in juli
Naast het verkennen van diverse technieken is heeft de werkgroep hard gewerkt aan het opstellen van een plan van aanpak. ZMf en ZeelandBruist zetten het netwerk in om de werkgroep aan de juiste contacten te helpen. De werkgroep vond ondersteuning voor het schrijven van hun plan bij Dockwise en bij de HZ voor de verduurzaming van het dorpshuis. Het dorpshuis moet het tastbare voorbeeld worden voor het dorp om te laten zien hoe het systeem kan gaan werken. Daarvoor hebben twee studenten groepen tijdens de WET week in november zich over de casus van het dorpshuis gebogen en met succesvolle pitches! Het plan dat werd opgesteld is nu de leidraad voor de werkgroep, en op basis daarvan hebben ZMf en ZeelandBruist doorgepakt in het participatieproces.
Wat we leerden
Een les die we als ondersteuners van dit project hebben geleerd is dat alles een eigen tijd en aandacht heeft. De mensen die zich vanuit Ossenisse Zeedorp betrokken voelen hieraan mee te werken doen dat vanuit een vrijwillige, intrinsieke motivatie. Deze motivatie wordt op de proef gesteld in trajecten met professionele partijen -die tijd en geld hebben om plannen in te dienen- maar ook als het gaat om balans tussen werk en burgerinitiatief. Kortom, vrijwillige inzet voor een initiatief heeft profesionele ondersteuning nodig in het participatieproces, niet alleen in het vinden van de juiste partijen en netwerk maar ook bij het uitvoeren van de regie.
Wat hebben we bereikt?
ZMf en ZeelandBruist hebben hun netwerk en contacten in kunnen zetten om de stappen die de werkgroep wilde nemen te kunnen versnellen. Er is vooral intensieve begeleiding geweest vanaf september tot en met december met het uitbreiden en betrekken van meer dorpsbewoners. De werkgroep is inmiddels aangegroeid met een 7 tot 10-tal mensen. Als aftrap daarvoor speelden we het spel, het Nieuwe Samenspel dat ontwikkeld werd door ZeelandBruist. Daar werd de basis gelegd om met meer mensen uit het dorp over de energietransitie te praten en ideeën uit te wisselen van wat mensen al hebben uitgeprobeerd, wat werkte maar ook wat niet. Naast enthousiasme, technische kennis en motivatie ontstond uiteindelijk het idee om een aantal homewizards aan te schaffen voor bewoners. Deze sets zullen worden uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in januari. De sets gaan mensen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met het meten van elektriciteit en gasverbruik in de woning. Deze data wordt collectief verzameld zodat een beeld ontstaat van het verbruik door het jaar heen. Er worden dus gegevens verzameld waar de werkgroep weer mee verder kan, tegelijkertijd geeft het inzicht in het eigen verbruik en zal het gesprek door meerdere bewoners met elkaar gevoerd gaan worden.
Het opbouwen van een collectief participatieproces heeft tijd, aandacht en zorg nodig. ZMf en partner ZeelandBruist, hopen dat we daar in 2024 voldoende inzet voor hebben getoond en dat we er in 2025 weer voor mogen gaan!
Tags: