Terwijl de zon steeds verder naar de horizon zakt en de planeet Venus zichtbaar wordt, nemen de twee bevlogen sterrenwachters in ons gezelschap het als vanzelf over van de ecoloog. Van de aarde verplaatsen we onze blik naar boven, naar het eindeloze heelal. We leren over planeten, manen en sterren. Even wordt onze aandacht afgeleid door het ruimtestation ISS dat als een fel oplichtende ster geruisloos voorbij komt. Wonderlijk om te beseffen dat daar mensen in zitten.
Oranjezon ligt in een van de donkerste gebieden van Zeeland en terug bij de ingang van het natuurgebied zien we dat de verlichting van het beheerdersgebouw onze nachtblik verstoort. Een beweging sensor en andere afstelling (naar beneden, en uitstraling naar boven afschermen) kunnen hier nog wonderen verrichten. De natuur zal ons dankbaar zijn. Zo houden we Zeeland donker.
De sterrenwachters hebben het ook graag donker, aardedonker. En dat vertellen ze meermaals. Het observatorium waar we ook nog even binnen mogen gluren staat op een van de donkerste plekken van Zeeland. Toch merken de onderzoekers dat de intrede van ledverlichting er geen goed aan doet. Energiezuinig, ja dat is het wel. Maar de kleur en intensiteit zijn een groter probleem dan we tot nu toe wisten. Licht uit, sterren aan is dan ook hun motto.
En óf de sterren aan gaan! Een voor een nemen ze hun plaats aan de hemel in. Bij het observatorium van de sterrenwacht aangekomen zien we Venus weer en binnen in de koepel turen we door de telescoop de oneindige ruimte in. We zien nu pas echt goed hoe fel de planeet is. En we zien sterren, sterren, sterren!
Zo snel als het ruimtestation eerder vanavond voorbij kwam, zo snel vloog deze avond voorbij. Jammer dat we niet mogen blijven, maar we komen zeker nog eens terug.