Kringlogo 2025 winnaars: Stichting Leuke Spullen Vlissingen

De winnaars van de Kringlogo prijs 2025: Stichting Leuke Spullen Vlissingen

Stichting Leuke Spullen Vlissingen is de winnaar van de Kringlogo Prijs voor het beste Zeeuwse circulaire burgerinitiatief van 2025. Zij waren stiekem genomineerd en enorm verrast door de cheque van € 500,- en de Kringlogo prijs. Uit vijftien inzenders kwamen zij als winnaar uit de bus. Zeeland is daarmee vlak na de provincie Utrecht de provincie met de meeste inzenders. Stichting Leuke Spullen Vlissingen sluit aan bij de andere inspirerende winnaars van de Zeeuwse Kringlogo prijs: Repaircafé in de Klas, De Woongaard in Serooskerke en Cityseeds in Middelburg. 

19 maart 2025

Tijdens een feestelijke uitreiking en filmavond in de ZB ontving Stichting Leuke Spullen Vlissingen de Kringlogo-prijs voor het beste circulaire burgerinitiatief 2025 van Zeeland. Deze erkenning, geïnitieerd door ZMf en de landelijke Milieufederaties, markeert ook dit jaar weer een belangrijke mijlpaal tijdens de Week van de Circulaire Economie. De stichting ontving een cheque van € 500,- en een mooie circulaire wisseltrofee, gemaakt van resthout. Symbolisch voor hun toewijding aan de circulaire samenleving. Bovendien mogen ze een jaar lang het Kringlogo gebruiken, als erkenning van hun voorbeeldrol in een circulaire samenleving.

Zeeland nummer twee van Nederland

Dit jaar waren er meer inzenders en genomineerden dan ooit. Zeeland was met vijftien deelnemers nummer twee op de lijst van meeste inzenders, achter de provincie Utrecht. Onder de genomineerden waren prachtige initiatieven: deelkasten of Little Pantries in Vlissingen en Middelburg, voedselbossen, een windmolen gemaakt van een oude DAF. Een platform voor restmaterialen die kunstenaars kunnen benutten, beschikbaar gesteld door bedrijven die op deze manier heel anders tegen afval gaan aankijken. Want bijvoorbeeld oude banners, stofjassen of dossiermappen hebben nog steeds waarde en kunnen verrassende kunstobjecten worden. We waren ook onder de indruk van een educatie- en kunstproject waarbij kinderen plastic zoeken in de wijk om er daarna samen iets nieuws van te maken: Project Play Plastic. De dorpsvereniging van Waterlandkerkje maakte zelf vlaggen voor hun dorpsfeest van hergebruikt textiel, in plaats van plastic wegwerpdecoratie te kopen. Vele mooie initiatieven die Zeeland dichterbij een circulaire samenleving brengen.

Juryrapport

Stichting Leuke Spullen Vlissingen werd beloond door de landelijke jury als kringloopwinkel met vele plussen: gerund door een bevlogen team van vrijwilligers, van een rommelmarkt uitgegroeid tot een waardevolle plek in Vlissingen. Projectleider Bibian Scheepstra van ZMf: “De winkel verkoopt zowat alles en gaat ook zelf spullen ophalen. Vrijwilligers ruimen kamers en woningen leeg om nabestaanden te ontzorgen. De opbrengst van de winkel komt 100% ten bate van goede doelen die de stichting zelf uitkiest: lokale, landelijke en internationale. Ze zamelen ook oude metalen in en elektronica zoals laptops maken ze weer gebruiksklaar. Zo verlagen ze vele drempels. De stichting zorgt ervoor dat alles wat goed en bruikbaar is bij mensen komt die het nodig hebben én steunt vele goede doelen. Ze hebben een gigantische gunfactor.”

Circulaire samenleving

De omslag naar een circulaire economie vraagt om een actieve deelname van burgers, overheden en bedrijven. Het is een beweging die gedreven wordt door mensen die niet wachten op verandering, maar deze zelf tot stand brengen. Gelukkig telt Zeeland al vele van deze circulaire burgers. Zij geloven in waarden zoals slimmer kiezen, langer gebruiken, beter doorgeven. In een wereld met zo min mogelijk afval. Door het delen en repareren van spullen, denken in gesloten kringlopen. Of door upcyclen, op slimme en mooie manieren hergebruiken van waardevolle grondstoffen. Want we overschrijden de grenzen van onze planeet, waarin van nature alles een kringloop is. De Zeeuwse ‘zuunige’ mentaliteit helpt om duurzamer te leven.

Tags:
Profiel Bibian Scheepstra

Bibian Scheepstra

Projectleider Circulaire Economie en Energietransitie