Jongerenparticipatie in de energietransitie

Jongerenparticipatie in de energietransitie

De energietransitie is gebaat bij een brede maatschappelijke betrokkenheid. Toch denkt en doet ‘de jongere’ nog niet erg actief mee in de reguliere participatieprocessen van gemeenten en regio’s. Dat moet anders. Het gaat over hún toekomst waar ze wel degelijk een sterke mening over hebben.

1 juni 2021

Hoe betrek je jongeren bij de energietransitie?

Uit diverse onderzoeken van de Natuur en Milieufederaties blijkt dat 75-80% van de jongeren zich zorgen maakt over het klimaat. Driekwart van de bevraagde jongeren wil meer doen voor het klimaat. Daarom is het belangrijk dat hun stem ook gehoord wordt en ze de mogelijkheid krijgen om ideeën te delen. In alle twaalf de provincies hebben wij de ambitie om meer jongeren te verbinden met de energietransitie door samenwerkingen aan te gaan.

Met de energietransitie streven we naar een energievoorziening die duurzamer en groener is, met bronnen zoals de zon of wind. Om de Regionale Energie Strategie (RES) regio’s en gemeentes te helpen jongeren beter te betrekken bij hun plannen, hebben we een flyer gemaakt met tips en praktijkvoorbeelden.

Download de flyer

Tags:

Nando, Gerben en Simone delen hun ervaring

In deze video vertellen Nando Habraken (Natuur en Milieu Gelderland), Gerben de Vries (Natuur en Milieufederatie Utrecht) en Simone Rommets (Natuur en Milieufederatie Groningen) hoe zij jongeren betrekken bij de energietransitie. Ook delen ze tips.

1 juni 2021

Tips: zo betrek je jongeren bij de energietransitie

○ Benader jongeren via social media en peer-to-peer

○ Communiceer op hun manier

○ Maak meedoen laagdrempelig

○ Houd activiteiten vlot en aantrekkelijk

○ Laat zien dat je jongeren serieus neemt

Bekijk hier de flyer met meer tips

 

Inspiratie

Leuke en effectieve initiatieven gingen je al voor. Zo is ZMf is betrokken bij Finding ROOTS.
Kijk voor meer inspiratie op de website van Natuur en Milieufederaties.

Tags: