Interview: Willem den Ouden, de nieuwe bestuursvoorzitter van ZMf

Interview: Willem den Ouden, de nieuwe bestuursvoorzitter van ZMf

In juli dit jaar lieten we al weten dat Willem den Ouden als (aspirant-)voorzitter was toegetreden tot het bestuur van ZMf. Vanaf die tijd heeft hij zijn nieuwe functie verkend en is met het bestuur mee gaan draaien. Afgelopen dinsdagavond tijdens de ledenvergadering van ZMf is Willem officieel aangesteld als bestuursvoorzitter. We zijn erg blij dat Willem zich voor ZMf wil gaan inzetten, met zijn ruime bestuurlijke ervaring, ook als algemeen directeur van het Delta Platform, zijn brede netwerk en de bak aan inhoudelijke expertise die hij met zich meebrengt. En dan de hamvraag… Wie is Willem den Ouden dan precies? Lees het allemaal in dit interview.

21 oktober 2024

Wie is Willem?

Ik ben Willem den Ouden, geboren in 1958 in Esch op het Brabantse platteland waar de combinatie van natuur, water, landbouw, landgoederen en een groot verenigingsleven cultuurbepalend waren. Ik heb in Tilburg zowel Nederlands als Duits gestudeerd. Al tijdens mijn studie (eind jaren zeventig, begin jaren tachtig) heb ik me actief ingezet voor grote maatschappelijke vraagstukken als nucleaire bewapening en energie, woningnood, zure regen en democratiseringsvraagstukken. Na mijn studie ben ik eerst les gaan geven; twee jaar op mavo-havo-vwo en daarna in het handelsonderwijs en op een hotelschool. Ik heb ook een toeristische opleiding opgezet bij De Rooi Pannen in Tilburg. Van daaruit ben ik directeur geworden van een agrarisch onderwijscentrum in Helmond. Dat was ten tijde van gekkekoeienziekte en varkenspest. Ik kreeg de opdracht om de school te redden en die van productiegericht naar consumentgericht om te bouwen. Belangrijke lessen trok ik uit het programma rondom de reconstructie van het platteland, waarbij een integrale aanpak centraal stond. Samen met Fontys Hogescholen en HAS Green Academy heb ik het Kenniscentrum Duurzame Streekontwikkeling opgezet waar ik later directeur van ben geworden. Na een korte tussenstap in de Food & Technology-wereld (vanuit Brainport en BOM) kreeg ik bij Avans Hogeschool de opdracht om samen met HZ University of Applied Sciences een Center of Expertise Biobased Economy op te zetten. Toen dat succesvol kon starten ben ik in 2014 helemaal overgestapt naar HZ en Zeeland om directeur te worden van het toen nieuw op te zetten Center of Expertise Delta technology, het huidige Delta Platform. Sinds afgelopen juli ben ik met pensioen. Dat is mijn beroepsmatige pad in kort bestek.
Dan een stukje privé: ik ben gehuwd met Angelique, heb twee volwassen kinderen en twee kleinkinderen. Mijn hobby’s zijn wandelen, fietsen, koken, politiek en ik ben lid van een leesclub.

 

Wat is jouw link met Zeeland?

Zeeland bezoek ik eigenlijk al frequent vanaf mijn geboorte. Dit komt mede door mijn vaders herinneringen aan de watersnoodramp waar hij als militair actief bij betrokken is geweest. Hij bracht mij het ontzag bij voor de kracht van de natuur, maar hij leerde me ook over de menselijk veerkracht. Wat zeker ook meespeelt is de ambassadeursrol die mijn zoon Joris voor Zeeland vervult als alumni van University College Roosevelt. Door mijn werk bij HZ en nadat ik een huis vond in Koudekerke, is mijn liefde voor Zeeland compleet geworden. Rust, ruimte, luchten, cultuur, bewoners en de natuurlijke elementen hebben mij en mijn gezin tot ten minste ‘Zebra’s’ (Zeeuwse Brabanders) gemaakt, want een echte Zeeuw ben je nog niet zomaar …

 

Foto van Zeeuws landschap

 

Je band met ZMf, hoe is die ontstaan?

Ik ken ZMf vanuit mijn netwerk bij Delta Platform. Ik ben altijd gecharmeerd geweest van enerzijds de expertise die bij ZMf aanwezig is en de daadkracht die ze toont en anderzijds de autoriteitsrol die ZMf heeft opgebouwd in het sociaaleconomische, ecologische en politieke speelveld; relevant, zichtbaar, initiatiefrijk, ondernemend en impactvol.

Wat is volgens jou de functie en waarde van ZMf in Zeeland?

ZMf is voor mij de verbindende autoriteit en daarmee de vertegenwoordiger van natuur en milieu in Zeeland. Daarmee is ZMf ook de nationale vertegenwoordiger van Zeeland op dit gebied. Een hele belangrijke speler dus.

 

Je bent nu écht voorzitter van het bestuur van ZMf. Wat is de belangrijkste rol die je met het voorzitterschap zal gaan vervullen?

Het belangrijkst vind ik om processturing te geven om zo tot adequate beleidskeuzes te komen. Vervolgens moet de voorzitter, met de andere bestuursleden, erop toezien dat dat beleid ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Dit wil ik doen door nauw samen te werken en af te stemmen met iedereen binnen de organisatie. Wat ik ook essentieel vind is om de rolvastheid te borgen. Als iedereen binnen ZMf, ook binnen het bestuur, weet wat zijn rol en taak is, dan kan ZMf als organisatie haar functie het beste vervullen. In concreto zie ik het zo: het bestuur houdt zich bezig met het toezicht op het beleid en ondersteunt het team van ZMf waar het kan, de concrete uitvoering ervan ligt bij de directie en de medewerkers van ZMf. Ik zie bovendien een sleutelrol voor communicatie in al het werk van ZMf. De inzet van communicatie is essentieel voor het succes van de organisatie.

 

Waarom is de functie van voorzitter specifiek voor jou interessant en past die bij jou?

Ik heb veel ervaring met het werken vanuit een relatief kleine organisatie die veel impact creëert, zoals ZMf ook doet. Daarom past het me om een functie op te pakken binnen zo’n setting. Ik ben bekend met het maken van inhoudelijk strategische keuzes, het monitoren van de (personele) organisatie en het organiseren van structurele financiering. Ook heb ik bestuurlijke ervaring, onder ander in de rol van bestuursvoorzitter. Al die vaardigheden en ervaring kan ik in de voorzittersfunctie bij ZMf samenbrengen. Het relevante speelveld waarbinnen ZMf opereert en de bijzondere plaats die de organisatie daarin inneemt, maakt het voor mij extra interessant.

 

Zijn er persoonlijke inzichten die je belangrijk vindt om in te brengen in je functie bij ZMf?

Inzichten die mij geholpen hebben zijn onder andere;

  • Echte overeenstemming is pas bereikt als zowel bestuur, directie als medewerkers meegenomen zijn. ZMf opereert op een non-hiërarchische manier. Dat helpt om die overeenstemming makkelijker te bereiken.
  • Blijf opereren vanuit het algemeen belang op de lange termijn met respect voor ieders eigen belang, en wel in die volgorde.
  • Integraliteit en snelheid verhouden zich slecht tot elkaar. Tijd nemen kan veel voordeel opleveren.
  • Handel op basis van wat beargumenteerd wenselijk en cultureel haalbaar is.

 

Wat is het eerste dat je nu gaat oppakken? Waar wil je vooral aan gaan werken?

Ik wil beginnen met kennismaken met de organisatie en vooral met de mensen daarbinnen. Me inlezen, veel vragen stellen en zien waar ik al van nut kan zijn. Zo ben ik nieuwsgierig naar verhouding tussen korte en middellange ambities en de nu aanwezige uitvoeringskracht binnen ZMf. Ik wil daarbij ook gaan kijken naar de relatie tussen ZMf en de verenigingen en organisaties die bij ZMf zijn aangesloten en waarvan ZMf de belangen behartigt.

 

Waarom is het belangrijk om daar aandacht aan te besteden?

Omdat de opgaven waarvoor we staan groot zijn. Door de samenwerking tussen kleinere organisaties optimaal te regelen, kun je een nog sterkere krachtenbundeling creëren waarmee je heel impactvol kan zijn.

 

Waar hoop je dat ZMf staat over 10 jaar?

Dit zie ik voor me:
Over 10 jaar is ZMf nog impactvoller. Ze vertegenwoordigt dan in alle dan geldende sociaal, economisch, ruimtelijke geledingen binnen de Zuidwestelijke Delta, de stem van natuur en milieu richting de samenleving, die tegen die tijd helemaal in evenwicht is met de natuur. ZMf is op alle niveaus actief, zowel strategisch, beleidsmatig als uitvoerend. ZMf maakt deel uit van alle relevante overlegvormen, van Economic Board Zeeland tot Gebiedsoverleg Zuidwestelijke Delta.

ZMf neemt initiatieven om (nog ontbrekende) kennis te ontwikkelen voor scenario’s ten tijde van klimaatverandering en zeespiegelstijging waarin natuur en milieu een wezenlijke rol speelt en het uitgangspunt is.

ZMf is vanuit gelegenheidscoalities verbonden met alle relevante, langjarige programma’s en projecten gericht op de ruimtelijke inrichting van de zuidwestelijke delta. Ze vertegenwoordigt daarbinnen prominent de stem van natuur en milieu samen met alle relevante private en publieke partijen.

 

Namens het team van ZMf wensen we Willem heel veel succes en plezier als voorzitter van het bestuur.

 

Insert foto: Anneke-Hymmen-Photography