Waar in je tuin heb je jouw boompjes geplant en waarom?
Het is een grote moestuin met afgebakende delen waar de groenten groeien in compost plus bloemen en groenbemesters. Het andere deel was nog bijna leeg en vol gras en klaver. Er zijn verschillende boompjes geplant in het gras en er staan ook nog wat frambozen, een jong vijgenboompje en een overgeplante forsythia uit de tuin van een woonhuis.
Hoe doen je boompjes het en hebben ze veel verzorging nodig?
Ik heb gemerkt dat je in het voorjaar het gras en ander groeiend spul moet weghalen in een kleine cirkel om het jonge boompje heen, omdat het anders te weinig kans krijgt om water en licht te krijgen. Onkruid groeit nou eenmaal sneller. Soms water geven als het warm en droog weer is, en verder doen ze het vanzelf goed.
In de winter als je ze krijgt en in je tuin plant kun je bijna niet geloven dat ze de kou, sneeuw en rijp zullen overleven, maar als je dan in het voorjaar jonge blaadjes ziet verschijnen ben je blij!
Wat vind je het leukst aan de gratis boompjes uitdeelactie?
Dat er inheemse bomen worden uitgedeeld, en dat er dankzij deze actie steeds meer struiken en bomen in tuinen komen. We hebben ze hard nodig voor biodiversiteit en klimaat. Ook fijn dat het gratis is, zodat mensen die minder te besteden hebben ook boompjes kunnen planten.
Heb je nog een persoonlijke tip voor nieuwe deelnemers aan de uitdeelactie?
Door de vrij grote afmetingen van mijn moestuin was het voor mij niet zo belangrijk, maar als je niet zo veel ruimte hebt is het slim om even goed na te kijken hoe groot de boom of struik kan worden. Hoewel ze heel goed te snoeien zijn is het handig om ze niet te dicht bij je huis of schutting te zetten. Het is ook leuk om te kijken wanneer deze zal bloeien, om aan te sluiten bij de bloeiperiode van andere planten in je tuin. Het is zo leuk als er telkens iets anders bloeit en er altijd iets gebeurt in je tuin.
Tags: