ZMf uitdeelactie 2023: bestel gratis boompjes en haal de natuur dichtbij!

ZMf uitdeelactie 2023: bestel gratis boompjes en haal de natuur dichtbij!

We doen het weer: gratis boompjes uitdelen voor in je tuin! Op dinsdag 12 september 2023 vanaf 9.00 uur kun je bij ZMf gratis inheemse boompjes bestellen. Daarmee haal je de natuur dichtbij. De natuur blij, jij blij. De nieuwe boompjes gaan zorgen voor een schuilplek en voedsel voor dieren, en jij kan genieten van de schaduw. Van sommige boompjes kun je zelfs smullen. Daarnaast helpen de bomen het klimaatprobleem tegen te gaan. Wij streven naar 380.000 bomen: voor iedere Zeeuw een boom. Lees hieronder meer over de actie.

13 juli 2023

Omdat het in 2021 en 2022 zo’n daverend succes was organiseren ZMf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden weer een uitdeelactie gratis inheemse boompjes, in samenwerking met diverse bewonersinitiatieven en alle 13 Zeeuwse gemeenten: In Terneuzen ondersteunen ook woningcorporaties Woongoed en Clavis de actie en in Goes Beveland Wonen. Daardoor kunnen we dit jaar weer veel boompjes uitdelen! De actie gaat uit van Plan Boom en is bedoeld voor particulieren die de boompjes in eigen tuin planten. Met Plan Boom willen we Zeeland verder vergroenen en klimaatbestendig maken.

Zo werkt het

 • Je kan gratis boompjes bestellen vanaf dinsdag 12 september om 9.00 uur. Maximaal 6 boompjes.
  Gebruik hiervoor een van de bestelformulieren hieronder (onder Stap 1). Let op: Kies het bestelformulier van jouw gemeente.  Kies je een andere gemeente dan is je bestelling NIET geldig. Wees er snel bij, want op is op!
 • Elke gemeente heeft een eigen afhaallocatie. De 13 afhaallocaties liggen verspreid over Zeeland (Scharendijke, Kamperland, Goes, Kapelle, Heinkenszand, Middelburg, Vlissingen, Koudekerke,  Groede, Terneuzen, Hulst, St. Maartensdijk en Kruiningen).
  Klik hier voor de adressen van de afhaallocaties.
  LET OP: DOOR DE VELE BESTELLINGEN DIE TEGELIJK BINNENKOMEN KAN DE BEVESTIGINGSMAIL VAN JE BESTELLING IETS LANGER OP ZICH LATEN WACHTEN.
 • De afhaaldag van de boompjes is in het begin van het plantseizoen, op zaterdag 9 december tussen 11.00 en 16.00 uur. Let op: i.v.m. het grote aantal beschikbare boompjes zijn er voor Gemeente Tholen nog 2 extra afhaaldagen: donderdag 7 december en vrijdag 8 december 2023 ook tussen 11.00 en 16.00 uur. Kies in het bestelformulier van Tholen voor 1 van deze data.
 • De boompjes zijn tussen de 40-150 centimeter groot, zodat je ze makkelijk mee kan nemen onder je arm, in je fietstas of in de achterbak van de auto.
 • Voor de gratis boompjes uitdeelactie gelden ook een paar spelregels:

Naar de spelregels

Stap voor stap


Stap 1
Lees de spelregels goed door.

Stap 2
Vul het bestelformulier in van jouw gemeente (let op: deze is pas actief vanaf 12 september 09.00 uur).
Kies vervolgens soorten die passen bij jouw tuin, het aantal (maximaal 6!) en kies een afhaallocatie.

Let op: wanneer je bij een andere gemeente dan je eigen gemeente bestelt, dan is je bestelling NIET geldig.

Bestellen Gem. Borsele (afhaallocatie dorp Heinkenszand)
BOOMPJES UITVERKOCHT, JE KUNT NIET MEER BESTELLEN

Bestellen Gem. Goes (afhaallocatie Goes)
BOOMPJES UITVERKOCHT, JE KUNT NIET MEER BESTELLEN

Bestellen Gem. Hulst (afhaallocatie Hulst)
BOOMPJES UITVERKOCHT, JE KUNT NIET MEER BESTELLEN

Bestellen Gem. Kapelle (afhaallocatie Kapelle)
BOOMPJES UITVERKOCHT, JE KUNT NIET MEER BESTELLEN

Bestellen Gem. Middelburg (afhaallocatie Middelburg)
BOOMPJES UITVERKOCHT, JE KUNT NIET MEER BESTELLEN

Bestellen Gem. Noord-Beveland (afhaallocatie Kamperland)
BOOMPJES UITVERKOCHT, JE KUNT NIET MEER BESTELLEN

Bestellen Gem. Reimerswaal (afhaallocatie Kruiningen)
BOOMPJES UITVERKOCHT, JE KUNT NIET MEER BESTELLEN

Bestellen Gem. Schouwen-Duiveland (afhaallocatie Scharendijke)
BOOMPJES UITVERKOCHT, JE KUNT NIET MEER BESTELLEN

Bestellen Gem. Sluis (afhaallocatie Groede)
BOOMPJES UITVERKOCHT, JE KUNT NIET MEER BESTELLEN

Bestellen Gem. Terneuzen (afhaallocatie Terneuzen)
BOOMPJES UITVERKOCHT, JE KUNT NIET MEER BESTELLEN

Bestellen Gem. Tholen (afhaallocatie St. Maartensdijk)
BOOMPJES UITVERKOCHT, JE KUNT NIET MEER BESTELLEN

Bestellen Gem. Veere (afhaallocatie Koudekerke)
BOOMPJES UITVERKOCHT, JE KUNT NIET MEER BESTELLEN

Bestellen Gem. Vlissingen (afhaallocatie Vlissingen)
BOOMPJES UITVERKOCHT, JE KUNT NIET MEER BESTELLEN

Na je bestelling ontvang je een bevestiging.  LET OP: DE BEVESTIGINGSMAIL VAN JE BESTELLING KAN LANGER OP ZICH LATEN WACHTEN. Heb je deze na een dag nog niet ontvangen neem dan contact op met info@zmf.nl

Stap 3
Haal je boompjes op tijdens de afhaaldag op zaterdag 9 december (op Tholen zijn twee extra afhaaldagen, donderdag 7 en vrijdag 8 december). Bewaar de bevestigingsmail, die je na het doorsturen van je bestelling hebt ontvangen, en houd deze bij de hand (op je telefoon, of uitgeprint) tijdens de ophaaldag. Deze email is je bewijs bij het afhalen van je bestelling.

Stap 4
Volg de instructies van de vrijwilligers op de locatie.

Stap 5
Laat je bevestigingsemail aan de vrijwilliger op de locatie zien. Je ontvangt dan jouw bestelde boompjes.
NB: De lijst die op de locatie beschikbaar is, geeft de definitieve bestelling weer. Deze kan verschillen met jouw bevestiging, als een bepaald boompje onverhoopt niet geleverd kan worden. Mocht dit het geval zijn, dan heb je hierover uiteraard bericht gehad.

Stap 6
Lees voor het planten de plantinstructies van te voren goed door. Plant de boompjes. Verzorg ze goed. Bescherm ze indien nodig tegen omstoten of opeten en in de winter tegen vorst. Geef ze voldoende water bij droog weer. Snoei indien nodig en naar eigen voorkeur.

Stap 7
Geniet van je boompjes! Proef de nootjes en vruchten, beleef de groei en de wisselende bladkleuren en observeer de dieren en insecten die ze aantrekken.

Stap 8
Houd ons op de hoogte: maak de mooiste en leukste foto’s van het afhalen, planten en groeien en bloeien van je boompjes. Wij genieten graag mee! Deel je foto’s via social media onder onze posts over de uitdeelactie of stuur ze in via email naar info@zmf.nl

 

Heb je nog een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen en vind snel het antwoord!

Veelgestelde vragen

 

Boom boompjes planten 2_Lineke Keizer

Baas in eigen tuin

Je kan kiezen uit 12 verschillende soorten inheemse bomen en struiken die het allemaal goed doen in Zeeland. Dit zijn:

 • Winterlinde
 • Wilde walnoot
 • Boswilg
 • Kerspruim
 • Wilde kers
 • Wilde mispel
 • Hondsroos
 • Sleedoorn
 • Lijsterbes
 • Kardinaalsmuts
 • Rode bes
 • Zwarte bes

Er zitten soorten bij voor een kleine en voor een grote tuin. De bomen en struiken zijn allemaal goed te snoeien, dus jij bepaalt zelf hoe groot je ze laat worden.
Lees hieronder in de plantinstructies hoe je de bomen het beste kunt planten. En denk bij het uitzoeken van een goed plekje voor je boom ook aan de buren. Tips hiervoor vind je ook in de plantinstructies.

Naar plantinstructies

Waarom inheems?

Inheemse bomen hebben zich na de laatste ijstijd spontaan in Nederland gevestigd en hebben zich aangepast aan de omstandigheden in ons land. Ze zijn dus beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders, vogels en andere insecten aan dan exotische planten. Hoe meer inheemse soorten we planten, hoe beter dat is voor de biodiversiteit.

Waarom een boompjes uitdeelactie?

De gratis boompjes uitdeelactie gaat uit van Plan Boom. Met dit landelijke project planten we de komende jaren 10 miljoen bomen in tuinen, bermen, plantsoenen, parken, bedrijventerreinen en in het buitengebied in heel Nederland. In Zeeland streven we naar 380.000 nieuwe bomen: voor iedere Zeeuw een boom. Met die bomen leggen we CO2 vast en gaan we het klimaatprobleem tegen, wordt onze leefomgeving groener, frisser, gezonder én helpen we de biodiversiteit te herstellen. Bomen zijn ook nuttig voor het bestrijden van hittestress, het vasthouden van water in droge tijden. Meer groen zorgt ervoor dat de bodem regenwater beter kan opnemen. Kortom, met meer bomen laten we tuinen in Zeeland weer bruisen van het leven!

Tegelwippen

In Zeeland doen meeste gemeenten mee aan de landelijke wedstrijd NK Tegelwippen. Dit is een ludieke actie waarbij gemeenten proberen zo veel mogelijk ’tegels te wippen’: tegel eruit, groen erin! Natuurlijk draait het kampioenschap niet alleen om rivaliteit, maar is het hogere, gemeenschappelijke doel het vergroenen van Nederland. De gratis boompjes uitdeelactie sluit hier perfect op aan: haal je tegels uit je tuin en plant een boompje! Kijk voor meer informatie op NK Tegelwippen 2023

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van deze actie en van volgende acties en van het werk van ZMf. Meld je daarvoor aan voor de ZMf nieuwsbrief.

Contact

Heb je nog een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen en vind snel het antwoord!

Veelgestelde vragen

 

Staat jouw vraag er niet bij, neem dan alsnog contact met ons op
Heb je een vraag over:

 • het bestelformulier en je aanmelding, neem dan contact op met ZMf via info@zmf.nl
 • de bomen, neem dan contact op met Velt ZE via veltze@mjklippel.nl
 • de afhaallocaties, neem dan contact op met ZMf via mernst@zmf.nl
Tags: