Een vliegende start
“Het gaat niet goed met de biodiversiteit in Nederland. Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel heeft een unieke samenwerkingsvorm gevonden om echt een verschil te maken. Alle deelnemers aan het Deltaplan werken samen aan innovatieve projecten om de biodiversiteit in Nederland te herstellen. Ik ben blij dat wij dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij dit breed gedragen initiatief een vliegende start kunnen bieden,” aldus Margriet Schreuders, hoofd Goede Doelen bij de Postcode Loterij.
Ambitie Deltaplan
De ambitie van het Deltaplan is biodiversiteitsverlies in Nederland om te buigen naar biodiversiteitsherstel. Hiervoor hebben verschillende partijen de handen ineengeslagen. Inmiddels hebben 45 partners en 37 supporters zich bij het Deltaplan aangesloten. De kern van de aanpak is om samenwerking tussen alle relevante partijen op gebiedsniveau te realiseren om grondgebruikers te belonen voor hun inspanningen die bijdragen aan herstel van biodiversiteit. Met maar één doel: een Nederland waar de biodiversiteit floreert, waardoor de natuur rijker en de landbouw duurzamer wordt, en waar mensen kunnen genieten van een prachtig en divers landschap.
“We waarderen het enorm dat de Postcode Loterij deze integrale aanpak met zo’n groot bedrag mogelijk maakt”, zegt Louise Vet, voorzitter van de stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel. “Zeker nu er zoveel maatschappelijke aandacht is voor de invloed van landelijke activiteiten op de leefomgeving, stelt deze bijdrage ons in staat om boeren en andere gebiedsbeheerders nog meer te betrekken bij het vinden van oplossingen voor het belang van ons allen: een gezonde en prachtige leefomgeving voor mensen, dieren en planten.”
Besteding bijdrage
De bijdrage van de Postcode Loterij geeft het Deltaplan de ruimte om aan innovatieve oplossingen te werken zoals het ondersteunen van projecten van partijen die vanuit een gebiedsgerichte aanpak samenwerken aan herstel van biodiversiteit. Doel is te laten zien welke mooie resultaten behaald kunnen worden voor biodiversiteit als alle betrokken partijen in een bepaald gebied vanuit een gemeenschappelijke ambitie samenwerken. Dit moet ook leiden tot best practices die vervolgens in andere gebieden kunnen worden toegepast.
“Verbetering van de biodiversiteit vraagt om inspanning en waardering van de hele samenleving. Boeren willen graag hun bijdrage leveren, een mooi landschap en een gezonde bodem zijn ook in ons belang. Maar we kunnen het niet alleen”, zegt Ben Haarman, portefeuillehouder Natuur en Landschap bij LTO Nederland. “Met deze financiële ondersteuning laat de Postcode Loterij zien dat zij een integrale aanpak voor het herstel van de biodiversiteit ondersteunen. Als boeren worden beloond voor hun inspanningen voor biodiversiteitsherstel dan komen we verder. Met deze steun maken we ons landschap én voedsel nóg biodiverser.”
Nog meer miljoenen voor herstel van biodiversiteit in Nederland
Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij krijgen dit jaar nog twee organisaties een bijdrage voor het herstel van biodiversiteit. Natuurorganisatie IUCN NL krijgt een bijdrage van 2.8 miljoen euro voor het project ‘Onder het Maaiveld’. Dit grootschalige project brengt de Nederlandse bodem weer tot leven door bodembiodiversiteit en –beheer te verbeteren met behulp van een label voor bodemkwaliteit in heel Nederland. IUCN NL werkt hiervoor samen met het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Centrum voor Bodemecologie (CSE), De Vlinderstichting, IVN en LandschappenNL. Ook SoortenNL, de koepel van organisaties die zich inzetten voor dier- en plantensoorten, ontvangt 1 miljoen euro. Zij zien continu ontwikkelingen in het veld die om actie vragen, zoals de achteruitgang van bepaalde dier- en plantensoorten. Met deze bijdrage maken zij innovaties mogelijk die soortenbescherming en het werk van experts en tienduizenden natuurvrijwilligers effectiever maken.
Meer informatie?
Kijk voor meer informatie op www.samenvoorbiodiversiteit.nl
Partners Deltaplan Biodiversiteitsherstel
Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel is tot stand gekomen door de samenwerking van deze partners: Rabobank, Natuur en Milieufederaties, Agrifirm, Wageningen University & Research, BoerenNatuur, De Vlinderstichting, Wereld Natuur Fonds, Naturalis Biodiversity Center, Landschappen NL, LTO Nederland, Natuurmonumenten, NIOO-KNAW, TiFN, Cruydt-Hoeck Wildebloemenzaden, Vogelbescherming NL, Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, SBNL Natuurfonds, Louis Bolk Instituut, IVN-Natuureducatie, Stichting Open Boek, IUCN NL, Delphy, Wij.land, Proquint Maatschap, Zone.college, ProRail, Nevedi, Stichting Bloeiend Boerenland, Samenwerkingsverband Nationale Parken, ForFarmers, Veluwefonds, Ministerie van LNV, Helicon Opleidingen, Hoogheemraadschap Delfland, Provincie Drenthe, AVVN, BASF, BO Akkerbouw, Bureau Waardenburg, RAVON/FLORON en Nern.