Besluit lokaal hierover
Eerder ondertekenden de Natuur en Milieufederaties samen met de zonsector, bewoners- en natuur- en milieuorganisaties de gedragscode zon op land over betrokkenheid van omwonenden, meer natuur en de belangen van de agrarische grondeigenaren. Samen roepen we nu het kabinet op om de keuze over wel of geen zonnepark op landbouwgrond, een lokaal besluit te laten zijn. Gemeenten kunnen de situatie ter plekke goed beoordelen. Met landelijke steun voor zonne-energie, bescherming van natuurwaarden op landbouwgrond en kaders voor de natuurinclusieve ontwikkeling van duurzame energie en voor combinaties tussen zon en landbouw.
Wat betekent de kamerbrief?
Het kabinet wil regels gaan stellen die het voor gemeenten bijna onmogelijk maakt om zonneparken op land te vergunnen. Er zijn uitzonderingen op het verbod, maar die zijn nog niet vastgesteld. Met deze onzekerheid wordt het voor bedrijven en energiecoöperaties onmogelijk om nog een zonnepark te ontwikkelen en daarmee een bijdrage te leveren aan de energietransitie.
De ban op zon op land zal een groot effect hebben op de energietransitie. De transitie zal met name bestaan uit de inzet van hernieuwbare elektriciteit waar nu aardgas, kolen en aardolie gebruikt wordt. Dat vraagt om een goede mix van windstroom met zonnestroom, voor een jaarrond dekkende elektriciteitslevering, want zon en wind vullen elkaar heel goed aan.
Zon op dak is snel gegroeid maar stuit steeds meer op grenzen (ongeschikte daken, complexe verzekeringsproblemen). Tegelijkertijd heeft het kabinet onlangs ook besloten dat de elektriciteitsvoorziening in 2035 volledig CO2-vrij moet zijn. Het is ondenkbaar dat de energietransitie gaat lukken als zon op land uitgesloten wordt.
Tags: