Opnieuw zes Zeeuwse energieboswachters opgeleid

Opnieuw zes Zeeuwse energieboswachters opgeleid

Op de feestelijke slotbijeenkomst in Middelburg, ontvingen op 7 juni zes Zeeuwen hun Energieboswachter-certificaat. Vanaf april volgden zij de Training Energieboswachter, georganiseerd door ZMf (de Zeeuwse Milieufederatie). De training werd afgerond met de eindpresentaties van de praktijkopdracht. Als burgerexperts zijn de Zeeuwse Energieboswachters er nu klaar voor om conceptplannen voor energieprojecten te beoordelen op ecologische kwaliteit, de juiste vragen te stellen en plannen te verbeteren.

14 juni 2023

De Training Energieboswachter wordt vanaf 2021 landelijk gegeven en vorig jaar voor het eerst in Zeeland. Er zijn nu totaal zo’n 230 Energieboswachters opgeleid door alle Natuur en Milieufederaties samen. Het succes van de Training heeft geleid tot deze enorme groei aan enthousiaste deelnemers. De deelnemers zijn Zeeuwse inwoners die de energietransitie én de lokale natuur belangrijk vinden. De Training heeft hen toegerust met de nodige kennis en vaardigheden. Ze staan nu in de startblokken om in hun omgeving het natuurbelang te bewaken bij energieprojecten, maar ook om een plus op de natuur te realiseren.

Zes nieuwe energieboswachters

Natuurinclusieve energietransitie

De energietransitie moet worden doorgezet om de klimaatdoelen te halen, zon- en windparken op land zijn daarbij onmisbaar. De inpassing van die energieprojecten levert risico’s, maar ook kansen op voor de natuur. Om risico’s te kunnen mijden én kansen te grijpen is een zorgvuldig ontwerpproces belangrijk, waarbij gebiedskennis ten volle wordt benut. De Energieboswachters kunnen hierin een rol spelen. Hierbij kunnen ze naast eigen kennis, ook gebruik maken van het netwerk waar ze deel van uitmaken. Om dit netwerk te versterken wordt voor de Energieboswachters op 7 juli een excursie georganiseerd naar een windpark en een drijvend zonnepark, waar interessante natuur-toevoegingen zijn of worden gerealiseerd.

Melissa Ernst, projectleider bij ZMf: “Ik ben onder de indruk van de inzet van de deelnemers én de kwaliteit van de ingeleverde praktijkopdrachten. Dat biedt wat mij betreft perspectief om als Energieboswachter een belangrijke bijdrage te leveren aan natuurinclusieve zon- en windprojecten. Gemeenten en projectontwikkelaars kunnen hier hun voordeel mee doen.”

Tags: