Zeeuwse Zichtlijnen: een goed gesprek over ecologie in Zeeland

Zeeuwse Zichtlijnen: een goed gesprek over ecologie in Zeeland

De Zeeuwse natuur is kwetsbaar en wordt langs veel kanten zwaar beproefd en zelfs bedreigd. Toch zal ze, als we haar de kansen geven die ze verdient, terugveren en zich herstellen. Hoe we die kansen voor onze Zeeuwse natuur groter maken, daarover praten we tijdens de meetup van Zeeuwse Zichtlijnen.

Zeeuwse Zichtlijnen logoZeeuwse Zichtlijnen is een nieuw format van ZMf waarin we in alle rust en met aandacht luisteren naar en praten met frisdenkers, veruit kijkers en deskundigen. Over belangrijke thema’s die te maken hebben met de natuur in Zeeland.

Zeeuwse Zichtlijnen meetup 2022

Op 12 januari 2022 vond de online meetup van Zeeuwse Zichtlijnen meetup plaats vanuit ZB Bibliotheek van Zeeland. Omdat de maatregelen rondom Corona een fysiek evenement niet toelieten, gingen we volledig over op een digitale uitzending. Heb je hem gemist? Geen probleem! Kijk hem terug via de link hiernaast.

Een balans tussen natuur en samenleving

Zeeuwse Zichtlijnen wil inspireren en motiveren om te werken aan een mooi en duurzamer Zeeland. Het format bouwt voort op het inspirerende gedachtegoed van wijlen natuurbeschermer en bestuurder Thijs Kramer. Hij zette met spraakmakende ideeën aan tot het vinden van een gezond evenwicht tussen natuurwaarde en samenleving. Voorheen kwam dit samen in de gerenommeerde Thijs Kramerlezing. Met Zeeuwse Zichtlijnen willen we hier een eigentijds vervolg aan geven.

In de podcasts van Zeeuwse Zichtlijnen vragen we onze gerenommeerde gasten het hemd van het lijf, naar hun visie over de toekomst van de Zeeuwse natuur en haar biodiversiteit.

Luister naar de Zeeuwse Zichtlijnen podcast

Podcast

Het nieuwe format bestaat uit een aantal vooraf opgenomen interviews die we uitzenden als podcast, en een meetup. De interviews daarvoor worden op locatie opgenomen, bijvoorbeeld in een natuurgebied in Zeeland. Het nieuwe format sluit aan bij een breed publiek, is een langere tijd beschikbaar en nodigt mensen uit alle lagen van de samenleving uit om te luisteren, na te denken en in gesprek te gaan over onderwerpen en vraagstukken die van belang zijn voor de Zeeuwse regio, maar ook daarbuiten. In het kader van het thema biodiversiteit wandelde ZMf met onze gasten Koos Biesmeijer, Bas Borsje en Jori Wolf door de Zeeuwse natuur. We spraken met hen over het thema biodiversiteit. De gesprekken zijn te beluisteren in de Zeeuwse Zichtlijnen podcast, te vinden in je podcastapp:

Spotify
Apple Podcasts

Impressie

Nieuwsgierig naar een impressie van de wandelingen voor de podcasts? Bekijk die via de onderstaande link.

Bekijk de impressie

De meetup zorgt voor verdere verdieping op de onderwerpen en voor ontmoeting. Iedereen mocht er meepraten en vragen stellen tijdens het gesprek. Elkaar scherp houden met vragen als: Wat kunnen we met de nieuwe inzichten en ideeën specifiek voor Zeeland? De meetup was live te volgen via de website. Heb je hem gemist? Geen probleem! Kijk hem terug via deze pagina. We sloten de meetup graag af met een borrel waarbij een Westmalle werd geschonken, ter herinnering aan Thijs Kramer.

Biodiversiteit in Zeeland

De eerste editie van Zeeuwse Zichtlijnen draaide om biodiversiteit. De mens kan niet zonder natuur en biodiversiteit. Natuur met een rijke biodiversiteit houdt ons gezond en gelukkig, maakt onze provincie aantrekkelijk en zorgt voor een vitale economie. De natuur levert belangrijke grondstoffen en bouwstenen. De verschillende dier- en plantensoorten en hun leefgebieden horen bij elkaar en moeten in balans zijn. Een gezond milieu is weerbaar en kan vervuilende stoffen opvangen en afbreken. Biodiversiteit toont aan hoe schoon het milieu is. In de afgelopen decennia is de biodiversiteit in Zeeland zo sterk achteruitgegaan, de vernietiging ervan is een bedreiging voor ons welzijn en de welvaart.

Lees meer in de Zeeuwse Natuurambitie

Wordt sponsor

Vind je het ook belangrijk om de natuur in Zeeland te beschermen en te versterken? Steun ons in het opzetten van een spraakmakend evenement dat daar aandacht voor vraagt en zoekt naar concrete oplossingen voor een evenwichtige balans tussen natuur en samenleving. De podcasts in combinatie met een fysieke meetup geeft een unieke synergie die veel mensen aanspreekt en die aanzet tot dialoog en samen stappen zetten. Het format is op die manier klaar voor de toekomst en kan uitgroeien tot een evenement van belang.

Daar kunnen we jouw financiële hulp goed bij gebruiken! Wordt daarom sponsor van Zeeuwse Zichtlijnen. Grijp de kans om jouw naam te verbinden aan Zeeuwse Zichtlijnen, dat voortbouwt op het gedachtegoed van wijlen natuurbeschermer Thijs Kramer. En er is nog meer ‘in it for you’. Benieuwd naar de mogelijkheden of heb je zelf ideeën? Neem contact met ons op!

Tags:

Vragen of tips?

Profiel Denise de Leeuw

Denise de Leeuw

Programma manager Groene Ruimte