Zeeuwse Zichtlijnen 2023: Schone rivieren

Zeeuwse Zichtlijnen 2023: Schone rivieren

ZMf komt met een nieuwe podcast Zeeuwse Zichtlijnen. Na de lancering van Zeeuwse Zichtlijnen in 2021 volgt een nieuwe serie gesprekken, gevolgd door een meetup. Het thema is dit keer Schone rivieren! De podcast zal vanaf november te horen zijn. 

27 september 2023

Tekst en media 470 x 350 Podcast Zeeuwse ZichtlijnenZeeuwse Zichtlijnen is een format van ZMf, waarin we met aandacht luisteren naar en praten met frisdenkers, veruit kijkers en deskundigen. In deze editie van Zeeuwse Zichtlijnen gaan we in op vragen als: Wat is een schone rivier? Waarom zijn rivieren van levensbelang? En hoe maken we ze gezond?  

Binnenkort wordt gestart met de opnamen. Onder andere auteur en onderzoeker Marc Argeloo en filosofe en ecologe Li An Phoa wandelen door de Zeeuwse natuur en delen hun visie.  

Opnames podcast Zeeuwse ZichtlijnenIn het najaar van 2023 wordt een nieuwe serie van drie afleveringen uitgezonden. Ze worden afgerond met een meetup als start van het nieuwe jaar. Deze meetup stuwt het gesprek verder waar de podcast is geëindigd. We stellen onszelf vragen als: Waartoe zijn we geïnspireerd? En hoe gaat het verder? 

Schone rivieren

Water brengt leven. Kijk naar de deltawateren in Zeeland, met hun groene oevers en rijke onderwaterleven. Daar ontmoeten rivieren de zee.   

Er ontstaat een unieke natuur die alleen voorkomt in estuaria, gebieden waar zoet water overgaat in zout water. Schoon water is de basis voor het functioneren van het ecosysteem in onze delta. Mens en natuur leeft dankzij dat water. Onze deltawateren zijn van levensbelang.  

De Westerschelde is hét voorbeeld van een rivier waaraan van alle kanten wordt getrokken en geduwd en die zwaar onder druk staat. Toch is ze ook hét toonbeeld van veerkracht.  

Zeeuwse Zichtlijnen: schone rivieren - trailer

It’s a wrap! De opnames van onze podcast Zeeuwse Zichtlijnen zijn afgerond.  

In de Zeeuwse Zichtlijnen podcast gaan we op zoek naar vooruitstrevende visies op schone rivieren! We hebben gewandeld en gesproken met: 

Marc Argeloo, onderzoeker en schrijver van het boek Natuuramnesie.  

Jan van de Venis, advocaat voor de rechten van de mens èn van de natuur. 

Li An Phoa, ecologe en filosofe die strijdt voor drinkbare rivieren. 

 

Wat is een schone rivier? Waarom zijn rivieren van levensbelang?  

Wat kunnen we leren van onze gasten bij Zeeuwse Zichtlijnen?

 

Luister de trailer

Verdieping

Zeeuwse Zichtlijnen is gestart in coronatijd, een tijd waar rust en verdieping ruimte kreeg. Maar ook nu de tijd weer jachtiger is, is er behoefte om op een rustig tempo te luisteren naar verdiepende uitzendingen. De eerste podcast is via diverse platforms honderden keren beluisterd. Nog steeds terug te beluisteren in de podcastapp: 

Spotify
Apple Podcasts 

 

Bekijk ook: Westerschelde - Levensader

Ira von Harras, directeur van ZMf, vertelt in deze korte film over de Westerschelde. Een van de drukst bevaren aanvoerroutes voor scheepvaart ter wereld, maar nog belangrijker, de basis van ons ecosysteem en een bron van leven, voor mens en natuur. Tenminste, dat zou ze moeten zijn. Want er gaat nog veel mis in en rond deze rivier. We gebruiken en vervuilen haar en putten haar uit. Hoe veranderen we dit mooie en onmisbare water, van het ‘afvoerputje’ in een levensader? Daarvoor wil ZMf in een dialoog verder zoeken naar mogelijkheden en oplossingen voor een natuurinclusieve industrie.