Training Buurtbegeleider Samen Verduurzamen

Training Buurtbegeleider Samen Verduurzamen

Het landelijke samenwerkingsverband Participatiecoalitie helpt bewoners bij het verduurzamen van hun eigen buurt. Om dat te bereiken biedt de Participatiecoalitie een webinar-reeks aan. Deze webinars worden gefaciliteerd door de landelijke Natuur- en Milieufederaties. ZMf doet dat in Zeeland. Daarnaast werkt ZMf nauw samen met ZeelandBruist, trekker van onder andere het project Energieke gemeenten, voor het opleiden van buurtbegeleiders. Hiervoor zetten ZMf en ZeelandBruist in 2023 een training op om energieke burgers die concreet aan de slag willen met het nemen van energiemaatregelen in eigen buurt, wijk of straat te ondersteunen. De training gaat in op thema’s uit de webinars. 

Wat je leert:

  • Webinar 1 ‘Starten van je initiatief’ Hoe stel je een team samen van buurtgenoten? Welke kwaliteiten heb je nodig om aan de slag te gaan? Hoe motiveer je buurtgenoten om mee te doen?  
  • Webinar 2 ‘De buurt in beeld’ Hoe breng je je buurt in kaart? Hoe kun je benutten wat in de buurt beschikbaar is? Hoe benader je de buurt en welke activiteiten kun je uitvoeren? 
  • Webinar 3 ‘Aan de slag in je buurt’ Hoe maak je een routekaart voor activiteiten? Hoe kun je je initiatief opschalen? Hoe organiseer je een inkoopactie? 

Zeeuwse meet-ups

ZMf en ZeelandBruist organiseren ook lokale meet-ups waar we oefenen in het aangaan van een gesprek en andere thema’s uit de webinars. We stemmen ons af op wat jij nodig hebt  om de eerstvolgende stap te kunnen zetten. Deelnemers vormen met elkaar een Zeeuws netwerk van Buurtbegeleiders Samen Verduurzamen. Je houdt onderling contact om ervaringen uit te wisselen en kennis te delen. Via het Energie Servicepunt Zeeland blijft ZMf de Buurtbegeleiders ondersteunen. 

Wil je ook buurtbegeleider worden?

Wil je meer weten over de inhoud van de training tot buurtbegeleider? Kijk dan voor meer informatie even bij ons nieuwsbericht.

Wil je ook buurtbegeleider worden? Meld je dan aan om met ons in contact te komen.

Je ontvangt van ons een link naar de webinars en we nodigen je uit voor de eerst volgende meet-up.  

Aanmelden

Kijk op de ZMf-agenda om te zien of er lokale meet-ups gepland zijn. 

Voorbeelden van eerdere Zeeuwse projecten van de ZMf met de Participatiecoalitie vind je hier. 

Bekijk ook onze flyer!

Naar de flyer

 

Organisatie

Participatiecoalitie Zeeland Bruist Energie Samen

 

Vragen of tips?

Profiel Bibian Scheepstra

Bibian Scheepstra

Projectleider Circulaire Economie en Energietransitie