Boer&Buur met Natuur

Boer&Buur met Natuur

In het landelijke project Boer&Buur met Natuur ondersteunen de Natuur en Milieufederaties en hun partners het versnellen van de omslag naar een natuurinclusieve landbouw door het creëren en faciliteren van de beweging vanuit de samenleving. In Zeeland ondersteunen we twee coalities om samen te werken, te leren en te bouwen aan inspirerende projecten die landbouw en natuur samenbrengen.

Burger-boercoalities bouwen natuurinclusieve landbouw

We zien het steeds vaker. Burgers en boeren die samen verantwoordelijkheid nemen voor een duurzaam voedselsysteem. Burgers starten of helpen bij de aanleg van voedselbossen of beginnen een herenboerderij in hun eigen dorp of stad. Én boeren betrekken burgers bijvoorbeeld door groenteabonnementen of CO2-certificaten te verkopen. Dit soort voorbeelden van burger-boercoalities zien we door het hele land ontstaan.

In het landelijke project Boer&Buur met Natuur helpen de Natuur en Milieufederaties coalities van boeren en burgers bij de uitvoering van hun plannen, maar ook met het wegnemen van belemmeringen. We verstevigen de bestaande netwerken voor het optimaal uitwisselen van kennis en ervaringen. We laten zien wat er allemaal al kan en inspireren anderen aan de slag te gaan. Zo ontstaat een beweging van onderop uit de samenleving die boeren perspectief biedt voor de toekomst

Project Boer&Buur met Natuur

Met het nieuwe initiatief ‘Boer&Buur met Natuur’ brengen we boeren en hun buren samen. Het doel: groene boeren en actieve burgers dichter bij elkaar brengen binnen hun provincie en gezamenlijk werken aan een toekomstbestendig landbouw- en voedselsysteem.

Twee Zeeuwse coalities van start

Op dinsdag 12 december 2023, tijdens de aftrap van Boer&Buur met Natuur, hebben vijf Zeeuwse boeren en burgerinitiatieven zich verzameld in twee verschillende coalities. De komende jaren, tot het eind van het project in 2027, werken zij aan twee verschillende vraagstukken.

Duurzame cateringBoer&Buur met Natuur coalitie duurzame catering
In de coalitie ‘Duurzame catering’ zetten Ingrid de Vries,
Yannick Mol, Lineke Louwerse (HZ University of Applied Sciences) en Karin Körver (Tuinderij Plantalia) hun tanden in het verduurzamen van de catering van de onderwijsinstelling HZ University of Applied Sciences. De komende jaren willen zij stappen zetten op het gebied van vitaliteit van studenten en medewerkers en duurzaamheid van de verkochte producten.

Biodiversiteitsbevordering
In de coalitie ‘Biodiversiteitbevordering’ gaan Alex van Hootegem (biodynamische boerderij Meulwaeter), Wobby Langerlaar (voedselbos De Langhe Laere), Merijn Horck (perceelteam Kruiningen van Land van Ons) en Karin Körver (Tuinderij Plantalia) aan de slag om met overheden, kennis- en belangenorganisaties twee pilots op het gebied van groenblauwe verbindingen op te zetten. Op twee locaties in Zeeland (Kruiningen & tussen Ritthem en Nieuw- en Sint Joostland) wil men meer landschapselementen realiseren op en rondom de agrarische percelen.

Ook deelnemen?

Wil je meer weten over hoe jij als buur of boer kunt bijdragen en deelnemen in de Zeeuwse coalities? Neem dan contact op met ZMf of bekijk de landelijke website. Samen kunnen we de landbouw transformeren en bouwen aan een duurzame toekomst in Zeeland!

Tags:

Meer weten?

Profiel Denise de Leeuw

Denise de Leeuw

Programmamanager Groene Ruimte