Dit beginsel komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het vormt het fundament van het tijdloos kompas van ZMf op basis waarvan wij dagelijks werken. Het kompas geeft ons richting en perspectief om ons sterk te maken voor de natuur en het milieu van nu maar ook van de toekomst. Het kompas vraagt ons onszelf steeds opnieuw weer af te vragen: ‘Is dat wat je doet of kiest goed voor de generaties na jou?’
#7
En daar kwam ineens het maatschappelijk kunstproject #7 van Rem van den Bosch op ons pad. Kunstenaar en fotograaf Rem liet zich inspireren door het gedachtengoed van het Amerikaans inheemse indianenvolk Haudenosaunee. Dit volk draagt uit dat wij de wereld ‘slechts’ in bruikleen hebben. Ze gelooft dat we bij iedere politieke en maatschappelijke beslissing die we nemen, we moeten bedenken wat de consequenties ervan zullen zijn voor onze kinderen in de komende zeven generaties. De vraag ‘Is wat ik doe ook goed voor 7 generaties na mij?’ werd het uitgangspunt voor de foto’s die Rem van den Bosch maakte in het kader van zijn project. Tachtig Nederlandse jongeren uit het basis- en middelbaar onderwijs legde hij deze vraag voor. Hun antwoorden spreken boekdelen en zijn te zien in het visuele document van foto’s dat Rem van hen maakte.
Raakvlak
De centrale vraag van Rems project sluit direct aan bij de kernboodschap van ZMf, die luidt dat alles wat wij doen fundamenteel goed moet zijn voor de natuur en het milieu, nu en later. We voelen een sterk raakvlak met Rems #7 project en ZMf wil het dan ook helpen uitdragen, onder andere met de energie en inzet van de 7 jongeren van project Finding ROOTS, een project van Switch/ZB en ZMf. Zij hebben zich samen met ZMf directeur Ira von Harras en projectleiders Imke Elstak en Josephine Pawsey laten portretteren door Rem. De foto’s zijn onderdeel van de expositie van #7 die van begin februari tot eind maart te zien is bij COVRA.