ZMf haalt zonne-professor Wim Sinke naar Zeeland voor Klimaatweek

ZMf haalt zonne-professor Wim Sinke naar Zeeland voor Klimaatweek

Van 30 oktober tot en met zondag 5 november 2023 was het Zeeuwse Klimaatweek, in lijn met de Nationale Klimaatweek. In die week initieerde ZB Bibliotheek van Zeeland verschillende evenementen, activiteiten, bijeenkomsten en lezingen georganiseerd in het kader van slimmer energie opwekken en klimaatbewuster leven en werken. ZMf haalde, in samenwerking met Zeeuwind en het Zeeuws Klimaat Fonds, voor die gelegenheid zonne-professor Wim Sinke naar Zeeland. Wim Sinke nam zijn publiek tijdens zijn lezing met zijn tomeloze passie en grenzeloze enthousiasme mee in de magische wereld van zonne-energie, de innovaties en de kansen ervan voor Zeeland. 

9 oktober 2023

In zijn lezing, op donderdag 2 november om 19.30 uur in ZB Bibliotheek van Zeeland, nam Wim Sinke zijn publiek mee op een reis langs de adembenemende ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie in de afgelopen halve eeuw en vooruitblikken op wat er nog kan gaan komen! Hij is ervan overtuigd dat de zon een onmisbare energiebron is voor de toekomst en dat zonne-energie nog een gigantische potentie heeft die nog ontdekt kan worden. Hij telde onder andere over verschillende soorten zonnecellen, -panelen en -folies, nieuwe toepassingsvormen, kosten en baten, tot integratie in ons energiesysteem, duurzaamheid in al zijn aspecten en over draagvlak, industrie en meer. 

Rasoptimist 

Wim Sinke deed in de afgelopen decennia onderzoek naar zonne-energie en maakte daar nationaal en internationaal naam mee. Inmiddels staat hij bekend als de zonne-professor’. Hij won meerdere prijzen voor zijn onderzoekswerk naar zonnestroom. Wim verstaat als geen ander de kunst om ingewikkelde wetenschappelijke materie op een voor iedereen begrijpelijke manier over te brengen. Hij is bovendien een rasoptimist en vertelt een positief verhaal waar je warm van wordt. Maar hij durft ook de vinger te leggen op wat er beter kan en moet om zonne-energie tot de hoeksteen van de mondiale energievoorziening te laten groeien én om er in Zeeland verder mee aan de slag te gaan.

Van natuurkundestudent tot onderzoeker

Wim Sinke (Vlissingen, 1955) werkt al meer dan 40 jaar op het gebied van zonne-energie (zonnestroom, ook wel PV genoemd). Hij studeerde natuurkunde aan de Universiteit Utrecht en onderzocht daar als student materiaal voor zonnecellen. Hij was in zijn studietijd onder de indruk gekomen van het Rapport van de Club van Rome over de grenzen aan de groei en wilde zich als natuurkundige graag inzetten voor een duurzame wereld. Daarom was hij blij om bij onderzoeksinstituut AMOLF in Amsterdam promotieonderzoek (1981-1985) te kunnen doen aan nieuwe technieken om zonnecellen te maken. Na zijn promotie werkte hij een jaar bij Hitachi in het voor hem fascinerende Japan, weer aan materiaal voor zonnecellen. In 1987 keerde hij terug naar AMOLF en leidde daar het zonnecellenonderzoek totdat hij in 1990 naar het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten verhuisde om daar een nieuwe onderzoeksgroep op het gebied van zonne-energie op te zetten. ECN werd in 2018 onderdeel van TNO en Wim heeft daar tot zijn pensionering in 2022 gewerkt. Naast zijn werk bij ECN en TNO was hij vanaf 1993 deeltijdhoogleraar; eerst aan de Universiteit Utrecht en vanaf 2012 aan de Universiteit van Amsterdam. Internationaal was Wim onder meer actief als voorzitter van het European Technology and Innovation Platform for Photovoltaics (ETIP PV), een samenwerkingsverband voor de ontwikkeling van strategieën voor innovatie en toepassing van zonne-energie.  

Complete zonne-energiesystemen en grootschalige toepassing van zonne-energie

Wim is specialist op het gebied van zonne-energie in brede zin. Hij is begonnen op het gebied van onderzoek aan materialen en technieken voor het maken van zonnecellen (het hart van elk zonnestroomsysteem), maar zijn belangstelling verbreedde zich al snel naar complete zonne-energiesystemen en naar de grootschalige toepassing van zonne-energie in al zijn vormen. Daarbij spelen economische aspecten een belangrijke rol, maar ook maatschappelijk draagvlak, duurzaamheid (bijvoorbeeld circulariteit en ecologie) en -sinds een aantal jaren- de sterke afhankelijkheid van China. Wims overtuiging dat zonne-energie een hoeksteen van de duurzame mondiale energievoorziening kan worden ontstond al rond 1980 en is in de loop van de jaren alleen maar sterker geworden. Zijn passie is om daaraan vanuit kennis en feiten bij te dragen en zijn motto’s zijn onder meer ‘zonder tegenbericht is alles mogelijk’ en ‘van laagste kosten naar hoogste waarde’. 

Prijzen en onderscheidingen

Voor zijn onderzoek aan zonnecellen en zijn bijdragen aan ontwikkeling en toepassing van zonne-energie ontving hij onder meer de Koninklijke/Shell Prijs voor Duurzame Ontwikkeling en Energie (1999) en de prestigieuze European Becquerel Prize (2011), genoemd naar de ontdekker van het fotovoltaïsche effect, dat aan de werking van alle zonnecellen ten grondslag ligt. In 2015 werd hij voor zijn verdiensten op het gebied van zonne-energie benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. 

Lezing tijdens Zeeuwse Klimaatweek

Wim Sinke sprak op de Zeeuwse Klimaatweek op uitnodiging van Energieservicepunt Zeeland, een samenwerking van Zeeuwind, het Zeeuws Klimaat Fonds en ZMf. De lezing vond plaats op donderdag 2 november om 19.30 uur.

Tags: