Vleermuizenexcursie in Westerzicht

Bewoners Westerzicht gaan op vleermuisexcursie met de stadsecoloog

Op woensdagavond 18 september organiseerde de ZMf een vleermuisexcursie voor de inwoners van Westerzicht. De perfecte gelegenheid om meer te leren over deze geheimzinnige diertjes. Deze excursie is georganiseerd om de buurtbewoners meer te betrekken bij de biodiversiteit van de wijk. De vleermuis is namelijk een beschermde soort die aandacht vraagt. Doordat veel spouwmuren en daken geïsoleerd worden, wordt de habitat van de vleermuis bedreigd.

18 september 2024

Mooie nazomerweek

Nadat de excursie de week daarvoor helaas niet door kon gaan door het slechte weer, zorgde een mooie nazomerweek voor perfecte vleermuis omstandigheden. Rond de tien enthousiaste bewoners verzamelden zich op een centrale plek in de wijk. Daar kregen ze eerst uitleg over verschillende vleermuissoorten en de ecologie van vleermuizen door stadecoloog John van Vliet. Ook legde hij uit hoe een batdetector werkt en hoe je met behulp van het apparaat verschillende vleermuizen kan herkennen.

Ultrasone geluiden

Daarna werd de groep door de ecoloog meegenomen naar de plaatsen waar het meeste vleermuizen voorkomen in de wijk. Al snel was het raak. Wel vier gewone dwergvleermuizen gaven ons een show boven een grasveldje. Door de wind hadden ze zich op één plek verzameld in de luwte van de bomen. Ze lieten zich goed zien en horen in het laatste avondlicht. John gaf iedereen de mogelijkheid om de batdetector uit te proberen. Dit apparaatje maakt de geluiden die de vleermuizen uitstoten hoorbaar. Vleermuizen gebruiken namelijk ultrasone geluiden die normaal (bijna) niet hoorbaar zijn voor mensen. De bewoners vonden dit erg leuk en stelden veel vragen aan de ecoloog. Deze beantwoordde op zijn beurt enthousiast elke vraag die gesteld werd en vertelde vol passie over de bijzondere dieren. De excursie eindigde nadat de zon volledig onder was. De deelnemers zijn met veel nieuwe kennis over de vleermuizen in hun wijk weer vertrokken, terug naar huis.

Een batdetector maakt de ultrasone geluiden van vleermuizen hoorbaar voor mensen.

De avond valt, vleermuizen geven een show boven een grasveldje bij de speeltuin.

Klimaatadaptatie vleermuisexcursie veldKlimaatadaptatie vleermuisexcursie avond

 

 

Meer weten?

Wil je meer leren over de verschillende vleermuizen die van onze woonwijken hun thuis maken? Kijk dan eens naar deze folder of bekijk de vleermuizenpagina van ZMf.

Tags: