Dieren bij mij in de buurt – Vleermuis

Vleermuis

Vleermuizen zijn belangrijk voor de natuur en onze tuinen. Ze eten veel insecten en zorgen dat we minder last hebben van plagen. Je kunt deze luchtacrobaten vooral ’s avonds als het donker wordt zien vliegen.

Vleermuizen zoeken voedsel en veiligheid rond onze huizen en tuinen. Ze hebben vaak niet één thuis, maar meerdere plaatsen waar ze naar toe gaan. Ze slapen op de ene plek en jagen op een andere plek, ze gebruiken daarvoor ‘vliegroutes’: een soort snelweg. Dat zijn vaak donkere boomlanen, een lange beek, sloot of andere ‘rechte lijnen’ in het landschap.

Als je vleermuizen wilt helpen, kun je het beste inheemse planten in je tuin zetten (dat zijn planten die oorspronkelijk in onze omgeving voorkomen) zoals wilde kamperfoelie, wilde marjolein, grote tijm, herfstasters en vlinderstruiken. De insecten die daarop afkomen zijn goed voedsel voor de vleermuis. Om te drinken hebben ze maar een klein schaaltje water nodig. Rommelhoekjes in de tuin zijn ook voor vleermuizen belangrijk.

Als je (nog) geen bomen in de tuin hebt, kun je een vleermuiskast ophangen. Wel minstens vier meter van de grond zodat ze hoog genoeg kunnen vliegen.